Manifestarea, programata pentru weekendul 9-11 octombrie, va avea loc in centrul orasului, iar autoritatile ne promit ca nu va mai avea atmosfera de bâlci ieftin. Pentru asta, au dat organizarea pe mâna conducerii Teatrului Municipal Bacovia, care a gândit trei zile de manifestari pe tematici. “Ii provocam pe toti locuitorii urbei sa participe la o sarbatoare cu adevarat a lor, sa spunem povestea unui oras de poveste si sa respectam blazonul unui oras ce se doreste a fi un reper cultural românesc”, spune Anca Sigartau, directorul Teatrului Bacovia, care semneaza proiectul inaintat executivului primariei pentru aprobarea bugetului.

Consilierii locali nu au fost atât de fascinati de povestea spusa de Sigartau, reamintind ca le este datoare moral sa vina cu un raport al banilor cheltuiti la Theaterstock.

“Exista totusi firme specializate care se pot ocupa de astfel de evenimente (n.r. Zilele Bacaului), iar Teatrul Bacovia sa participe doar cu evenimente. Mai aveti oferte de la alte firme sau mergem iar pe incredintare directa? Mereu ne bagati sub nas astfel de proiecte de hotarâre, cu câteva zile inainte de eveniment, ca sa ne fortati mâna”, s-a revoltat Gheorghe Huluta, consilier UNPR, care a acuzat si relatia prea buna dintre viceprimarul Radu Ababei si directorul teatrului, Anca Sigartau.

Consilierii si-au amintit si ca municipalitatea are o societate care trebuie sa se ocupe de evenimente culturale, Art Bacau, si acesteia trebuia sa ìi fie incredintata organizarea manifestarilor. Nici invitatii nu au fost pe placul consilierilor. Neculai Nechita, consilier PNL, a propus ca in locul lui Goran Bregovic sa fie invitat mai bine maestrul Nicolae Botgros si Orchestra Lautarii. “De ce tot aducem artisti din nu stiu ce tari? Sa ìi aducem pe ai nostri pe scena, sa ìi vada bacauanii”, a spus acesta.

Dupa discutii si nemultumiri, proiectul a trecut cu 13 voturi pentru, 7 impotriva si o abtinere.
Suma alocata evenimentului este de 300.000 de lei, dar doar 180.000 sunt de la bugetul local, restul urmând sa vina din sponsorizari.

Calendarul manifestarilor

9 octombrie: zi pentru arta, cultura si identitate culturala
Ora 12-18: Street Art Performance
Ora 20-22.30: concerte scena din Piata Catedralei
Ora 22.30 – 3D mapping and visual projection pe cladirea Prefecturii Bacau

10 octombrie: zi dedicata conceptului Poarta catre Moldova
Ora 12-22: Târgul mesterilor populari in Parcul Catedralei, Târgul vinului si ateliere de gatit in aer liber
Ora 21-23: concert Goran Bregovic&Wedding and Funeral Orchestra

11 octombrie: zi pentru un Bacau de poveste
Ora 12-18: ateliere de animatie stradala, cavaleri, personaje fantastice – bulevardul dintre Piata Tricolorului si Parcul Catedralei
Ora 16-18: menestreli si trubaduri: concerte de muzica medievala si renascentista.
Ora 18-20: atelier interactiv de “povesti”
Ora 20: parada personajelor de poveste cu faclii
Ora 21: concert Filarmonica Mihail Jora Bacau
Ora 22.30: spectacol cu efecte pirotehnicePUBLICITATE