19 aprilie 2024
Actualitate10 mesaje preventive pentru un elev de nota 10

10 mesaje preventive pentru un elev de nota 10

Tehnologiile online prezintă multe posibilităţi de acomunica,de a învăţa noi abilităţi, de a fi creativ şi contribuie la dezvoltarea unei societăţi mai bune pentru toţi, dar, de cele mai multe ori, de asemenea, prezintă noi riscuri – de exemplu: pot expune copiii şi tinerii la pericole potenţiale precum conţinutul ilegal, viruşi, hărţuire sexuală (de exemplu în camere de chat), utilizarea abuzivă a datelor personale sau pentru scopuri sexuale (Grooming).

Nu există o soluţie magică pentru a proteja copiii online dar există sfaturi care ar trebui tratate cu interes şi respectate:

1. Majoritatea celor cu care comunicaţi în lumea virtuală sunt probabil deja prietenii voştri în viaţa reală. De asemenea, puteţi fi conectaţi la prietenii prietenilor voştri. Foarte des acest lucru poate fi distractiv, dar în acelaşi timp dacă nu o ştiţi cu adevărat pe acea persoană, chiar sunteţi pregătiţi să o numiţi „prieten” şi să partajaţi cu ea exact aceleaşi informaţii pe care le partajaţi cu cei mai vechi şi mai buni prieteni?



2. Prin conexiuni online vă puteţi conecta cu persoane necunoscute. Puteţi primi cereri de la străini care doresc să fie incluşi în lista voastră de contacte, pentru a vă vizualiza profilul, dar nu este înţelept să le acceptaţi. Acumularea cât mai multor contacte nu este până la urmă scopul reţelelor de socializare.

3. Protejaţi-vă de conţinutul supărător şi dăunător. Nu accesaţi sau partajaţi cu bună ştiinţă link-uri către astfel de site-uri. Dacă vedeţi ceva ce vă deranjează, discutaţi despre asta cu părinţii voştri sau cu alte persoane de încredere.

4. Ignoraţi comportamentul rău şi părăsiţi conversaţiile neplăcute sau site-urile cu conţinut nepotrivit. Ca şi în viaţa reală există oameni care pentru un motiv anume se comportă agresiv, provocator sau insultă pe alţii, sau care doresc să partajeze conţinut periculos. De obicei, este mai bine doar să-i ignoraţi şi apoi să-i blocaţi.

5. Blocaţi pe oricine care vă trimite e-mail-uri sau comentarii nepoliticoase, deranjante sau ameninţătoare.

6. Chiar dacă mesajul poate fi supărător şi vă ace să vă simţiţi inconfortabil ar trebui să-l salvaţi astfel încât să-l arătaţi unui adult pentru a cere sfaturi daca este necesar. Nu voi trebuie să fiţi cei ruşinaţi de conţinutul mesajelor

7. Fiţi întotdeauna atenţi dacă cineva, mai ales un străin, vrea să vă vorbească despre sex. Reţineţi că nu puteţi fi siguri de identitatea reală sau intenţiile acelei persoane.

8. Abordarea în mod sexual a unui copil sau a unei persoane tinere este întotdeauna o cauză de îngrijorare majoră, şi trebuie să spuneţi unui adult de încredere, astfel încât voi sau acel adult să poată raporta incidentul.

9. Dacă aţi fost momiţi sau păcăliţi de cineva în angajarea în activităţi sexuale sau pentru transmiterea de imagini sexuale cu voi, ar trebui întotdeauna să spuneţi unui adult de încredere pentru a primi consiliere şi asistenţă. Niciun adult nu are dreptul să ceară astfel de lucruri de la un copil sau o persoană tânără – resp–nsabilitatea aparţine întotdeauna adultului.

10. Dacă aveţi nelămuriri sau probleme în timp ce navigaţi online, trebuie să spuneţi cuiva de încredere. Părinţii voştri sau alte persoane adulte vă pot ajuta şi vă pot oferi sfaturi bune despre ce trebuie să faceţi. Nu există probleme prea mari pentru a fi rezolvate! Puteţi să apelaţi şi la o linie telefonică de asistenţă pentru copii!

Săptămâna viitoare poliţiştii vor transmite şi alte mesaje preventive pentru protecţia copiilor în mediul online!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri