19 aprilie 2024
Actualitate„Viitorul începe azi”

a VII-a ediție a Târgului Național al Firmelor de Exercițiu, în Bacău

„Viitorul începe azi”

12 aprilie este ziua în care, la Centrul de Afaceri Bacău se desfășoară cea de a VII-a ediție a Târgului Național al Firmelor de Exercițiu, o competiție educativ-practică organizată de Colegiul Economic „Ion Ghica”. Participă efectiv elevi de la mai multe licee din întreg județul, dar și din țară (județele Iași, Covasna, Galați), inclusiv, cu un stand, și elevi din Republica Moldova.

„Efectiv s-au înscris în concurs 110 firme de exercițiu, cu peste 500 de elevi, iar prezente direct în Bacău, la Centrul Expozițional, sunt 25 de firme. Încercăm să ducem tradiția mai departe, elevii sunt foarte încântați, pun mult suflet în ceea ce fac, se implică, se pregătesc din timp și există o concurență extraordinară între ei, ceea ce ne bucură. Cu această ocazie, ei chiar învață cum se constituie o firmă, care sunt principalii pași pe care trebuie să îi parcurgă, care sunt instituțiile cu care trebuie să colaboreze, cum să acceseze finanțări. Sunt firme care, de-a lungul timpului, au fost preluate de la colegii lor, care acum sunt studenți sau chiar lucrează, deci se predau și din generație în generație, iar alte firme sunt nou create, pentru că elevii actuali sunt foarte creativi și vin cu propriile idei de afaceri, cu noutăți, cu alte planuri de business.”
Prof. Ovidiu Relu Cojocaru, directorul Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacău

Și dacă tot vorbim de inventivitate, standurile participante în competiție au atras toate privirile prin culoare, slogan, nume, plan de afaceri, prezentare. Am văzut firme precum 3 End, cu sloganul „Cea mai bună cafea, pe onoarea mea!”, FE Open Travel, Art Event care atrăgea prin sloganul „Hrăniți speranța, cu fapte bune!, FE Mariso SRL de la Colegiul Economic Administrativ Iași care promova „aroma Mării Mediterane”, FE Mobline ce oferea „linia confortului tău”, D’art Catering SRL își atrăgea clienții cu sloganul „Alege calitatea, prețuiește-ți gusturile”, iar Infinity SRL ne invita la „Prăjituri la infinit”. Elevi frumoși, muncitori, creativi, care speră să câștige unul din cele 10 premii puse la bătaie. De altfel, competiția de la Centrul de Afaceri Bacău se desfășoară cu trofeele pe masă, unde se vor oferi premii pentru: „Cel mai bun stand”, „Cele mai bune materiale promoționale”, „Cea mai bună prezentare în limba română/engleză”, „Cea mai bună pagină web”, „Cel mai bun spot”, „Cele mai multe tranzactii”, „Cel mai bun catalog creativ”, „Cea mai reprezentativă mascotă” și „Cea mai bună firmă”.



Conceptul de firmă de exercițiu
Firma de exercițiu este o metodă inovativă de învățare ce vizează dezvoltarea aptitudinilor de muncă pentru elevi, în vederea îmbunătăţirii adaptabilităţii acestora la cerinţele primului loc de muncă relevant. O metodă interactivă de învățare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o concepție modernă de integrare și de aplicare interdisciplinară a cunoștințelor, o abordare care asigură condiții pentru probarea și aprofundarea practică a competențelor dobândite de elevi în pregătirea profesională.
Firma de exercițiu este potrivită pentru dobândirea, verificarea și aprofundarea cunoștințelor comerciale, formarea abilităților, a capacităților personale și a modurilor de comportament în toate domeniile din structurile întreprinderii, de la referent până la întreprinzător. Conceptul Firmei de Exercițiu vizează realizarea unor tranzacții din cadrul unei întreprinderi reale în mod virtual. Prin intermediul ei, elevii ajung în contact cu realitatea economică a partenerilor din țară și din străinătate. Lucruri și informații pe care le-au învățat deja și le practică toți elevii participanți la Târgul Național al Firmelor de Exercițiu din Bacău.

„Firma noastră este o ceainărie, care pe lângă această activitate, de servire a băuturilor calde, are și un alt domeniu, de tatuaje cu henna. Publicul nostru țintă sunt în special tinerii, pentru că aceștia vor ceva mai special, relaxare, diversitate. Suntem de la Colegiul Economic «Ion Ghica» Bacău, clasa a XI-a B. Suntem 28 de elevi în firmă, care am lucrat la acest concept.”
Adriana Botezatu, director general FE Beautea SRL Bacău

„Noi organizăm evenimente pentru copii. Avem și animatori, capitalul nostru social este de 2.000.000 de lei, adus ca aport de patru asociați. Personalul este format din 30 de tineri, dintre care 15 au contract de muncă, iar 15 sunt în contract de voluntariat. Finanțarea vine de la acești asociați, iar ca obiectiv ne-am propus ca în primul an de activitate să strângem deja 60.000 de lei, din cotizații și taxele pe care le vor plăti părinții pentru copiii lor ce vor beneficia de serviciile noastre. Avem și sediu social, pe strada I.F. nr. 35 în Iași. Suntem colectivul clasei a XI-a J, de la Colegiul Economic Administrativ Iași.”
Ovidiu Constantin Apostol, director comercial FE Happy Jumpy Kids SRL Iași

„Noi avem ca obiect de activitate organizarea de evenimente sociale precum nunți, botezuri, aniversări, petreceri private. Ne adresăm tuturor. Nu avem un public tintă. Firma noastră s-a înființat în urmă cu trei ani, are 12 salariați, am mai participat cu ea și la alte competiții locale, dar în Bacău, la acest târg național, suntem pentru prima dată. Este un eveniment de amploare și sperăm să câștigăm măcar unul din premiile competiției. Suntem de la Liceul Tehnologic «Ovid Caledoniu» din Tecuci.”
Ana-Maria Precup, director general FE Caledonia Events SRL Tecuci- Galați


Invitați de seamă

La deschiderea evenimentului, care a avut loc astăzi, de la ora 11.00, organizatorii au avut invitați din partea autorităților locale și județene, de la Prefectura Bacău, reprezentanți de la Inspectoratul Școlar Județean, cadre didactice universitare atât de la Universitatea „Vasile Alecsandri”, cât și de la Universitatea „George Bacovia”, oameni de afaceri, directori de instituții publice, profesori, elevi, studenți. Invitații de onoare au fost trei reprezentanți de la Ministerul Educației Naționale, respectiv prof. Eugen Verestiuc, inspector de specialitate, prof. Ana Maria Dima, inspector de specialitate, și prof. Mirela Bugeac, șef serviciu. Invitat special a fost băcăuanul Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, prezent în aceste zile în Bacău, și care a onorat inclusiv această invitație din partea organizatorilor târgului.

„Sunt impresionat de ceea ce văd la acest târg, dar și de activitatea în sine. Întotdeauna am spus că România are nevoie de antreprenori. Suntem încă la începuturile antreprenoriatului în țara noastră, primele societăți de acest fel mă bucur că au apărut chiar în Bacău, iar faptul că acest anteprenoriat începe din școală nu poate să fie decât un lucru bun, pentru că școala este locul de unde trebuie să plece educația antreprenorială. Mă bucur că această manifestare și idee a pornit de la Colegiul Economic din Bacău și pentru acest lucru îl felicit. Felicit organizatorii, participanții și urez succes tuturor!”
Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul

„Felicitări pentru toți participanții care au venit la acest târg cu standuri foarte interesante, atât ca idee de afacere, cât și prin concept. Felicit cadrele didactice care îi pregătesc, felicit organizatorii pentru acest eveniment. Noi vă susținem, vă sprijinim și vă urăm mult succes în continuare, elevilor de astăzi, studenților de mâine și viitorilor antreprenori.”
Prof. Mirela Bugeac, șef serviciu Ministerul Educației Naționale


Obiective și rezultate

Târgul Firmelor de Exerciţiu are ca obiectiv principal dezvoltarea competenţelor profesionale şi a abilităţilor antreprenoriale dobândite de către elevi în cadrul Firmei de Exerciţiu, valorificarea potenţialului intelectual şi creativ al acestora, încheierea de parteneriate școală-comunitate, promovarea ofertei educaționale și a imaginii fiecărui liceu sau colegiu participant. Beneficiarii direcţi sunt elevii participanţi, iar cei indirecţi sunt părinţii şi, mai ales, comunitatea locală. Rezultatele preconizate în urma aplicării acestei metode sunt: creşterea gradului de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor; reducerea perioadei de acomodare la locul de muncă; mai bună adaptabilitate la schimbarea locului de muncă; flexibilitate; asumarea iniţiativei şi a riscului. Ediția din acest an an târgului se încheie tot astăzi, în jurul orei 18.00, când se vor afla și câștigătorii.

Va urma, anul viitor, ediția a VIII-a!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri