18 aprilie 2024
ActualitateUn proiect De-a Dreptul inovator, cu o echipă de tineri De-a Dreptul...

Un proiect De-a Dreptul inovator, cu o echipă de tineri De-a Dreptul implicați

De-a Dreptul este un program de Educație Juridică propus de elevi și studenți băcăuani care au ales să nu mai aștepte schimbarea, ci să fie ei cei care o produc.

Motivația lor este puternică: „Dezideratul comun este o societate românească de care să fim mândri, iar progresul implică o generație instruită și conștientă de drepturile și responsabilitățile sale.”

Inițiat de Teodora Balaș, Delegatul de Tineret al României la Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, proiectul este implementat în parteneriat cu Federația Tinerilor din Bacău și Universitatea „George Bacovia” din Bacău, având colaboratori Consiliul Județean al Elevilor Bacău, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, fiind sprijinit de Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție.

Activitatea planificată pentru lunile iulie, august și septembrie 2018, presupune existența mai multor acțiuni paralele: un program de educație juridică prin metode non-formale în liceele din Bacău, cu predare de la student la elev, elaborarea unei strategii de promovare și predare a educației juridice la nivel național, dar și o campanie de conștientizare online pe pagina de facebook „De-a Dreptul” cu privire la importanța cunoașterii drepturilor și îndatoririlor cetățenești.



Sesiune de lucru, în aceste zile
În aceste zile, începând de ieri, 22 august, și până pe 26 august, în Bacău are loc sesiunea de lucru pentru propunerea unor direcții ale unui program de educație juridică ce se vrea a fi implementat în mai multe comunități. Cei 25 de participanți au fost aleși în urma unui proces de selecție ce a avut în vedere motivația și experiența acestora.

Ei sunt studenți și elevi din diferite orașe ale țării (din Timișoara, Cluj, Pitești, Piata Neamț, Roman, Brașov, București, Buhuși, Focșani), dar și reprezentanți ai unei inițiative similare din Republica Moldova. Vor gândi împreună o serie de activități și mecanisme de predare a educației juridice.

De asemenea, vor avea parte de sesiuni de instruire pe teme de interes juridic alături de avocați, magistrați, dar și traineri de public speaking. Mai mult decât atât, ei își propun să aducă educația juridică în comunitate. Iar planurile lor nu se opresc aici: chiar dacă De-a Dreptul este o inițiativă nouă, acțiunile descrise fiind la prima ediție, viziunea tinerilor băcăuani este una de lungă durată. Ei și-au propus, și sigur vor reuși, să dezvolte proiectul, să îl îmbunătățească și să îl extindă în viitor în cât mai multe orașe.

„Ne dorim o campanie de informare care să depășească zidurile școlii sau ale sălilor de conferințe. Echipa De-a Dreptul demonstrează că domeniul juridic nu este atât de cenușiu pe cât s-ar crede, facilitând accesul la informație și lansând apelul la implicare. Aducem educația juridică în comunitate prin activități în cadrul Street Delivery Bacău, precum workshop-uri despre responsabilitate civică, cafenea publică, interviuri care să surprindă opinia băcăuanilor despre importanța educației juridice, dar vor fi și multe alte surprize. Arătăm astfel că educația nu necesită neapărat tablă, manual și pix, ci uneori e suficient să ai o stradă, câțiva oameni cu inițiativă și mai mulți trecători receptivi.”
Teodora Balaș, inițiatorul proiectului

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri