Consilierii locali ai municipiului Bacau au dat aviz favorabil proiectului inaintat de Inspectoratul Scolar Judetean in ceea ce priveste structura retelei scolare pentru anul scolar viitor, 2015 -2016.

Astfel, in Bacau vor functiona in continuare 16 scoli gimnaziale cu personalitate juridica, cu structurile aferente, respectiv Scoala „Octavian Voicu” (ce are in subordine Scoala 1 si Gradinita 1 din cartierul Izvoare, Gradinitele 34 si „Dumbrava Minunata”), Scoala „Constantin Platon” (cu gradinitele 2, 33 si „Violeta”), Scoala „Alexandru cel Bun” (cu gradintele „Stefanita” si 17), Scoala „Nicu Enea” (cu gradinitele 7 si 25), Scoala „Domnita Maria” (cu gradinita 13), Scoala 10 (cu gradinita 21), Scoala „Mihai Dragan” – cea mai mare entitate din oras (ce mai are in structura gradinitele 11, 9, „Raza de soare” si scolile gimnaziale „Georgeta Mircea Cancicov si Scoala 9 Gheraiesti), Scoala „Dr.Alexandru Safran” (cu gradinitele 15 si 24), Scoala „Alecu Russo” (cu gradinitele 16, 30, 27), Scoala „Spiru Haret”, Scoala „Al.I.Cuza” (cu gradinitele 18 si 26), Scoala „George Bacovia” (cu gradinitele 28 si „George Bacovia”), Scoala „Miron Costin” (si gradinita 23), Scoala „Nicolae Iorga” (in structura si cu gradinita 31), Scoala „Ion Creanga” (cu Gradinita „Lizuca”), Scoala „Mihail Sadoveanu” (ce are in subordine si gradinitele 29 si „Crai Nou”) si 15 licee/colegii – respectiv Liceul Tehnologic „Petru Rares”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” (cu gradinitele 19 si 10 in subordine), Colegiul National „Ferdinand I”, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul National de Arta „George Apostu” (ce are in structura si gradinitele 12 si „Spiru Haret”), Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, Colegiul National „Dumitru Mangeron” (structura care mai are in subordine si Scoala Gimnaziala „Ion Luca”, respectiv gradinitele 20 si „Letea”), Colegiul „Henri Coanda”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” (cu Scoala „ing.Dimitrie Leonida”, din cartierul CFR), Colegiul „Grigore Antipa”, Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”, Colegiul National Catolic „Sf.Iosif” si Colegiul „Mihai Eminescu”. Tot din structura retelei scolare bacauane mai fac parte Gradinita cu program saptamânal „Agricola”, Palatul Copiilor si Clubul Sportiv Scolar, alaturi de 14 unitati de invatamânt particulare, din care 7 gradinite, 4 scoli (3 postliceale), doua licee si un centru de studii europene.

Incepând cu 1 septembrie 2015 (când incepe calendaristic noul an scolar), Colegiul Tehnic „Letea”, preluat inca de anul trecut ca structura de Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, isi inceteaza acum activitatea. Practic, din toamna, acest liceu bacauan dispare efectiv, urmând ca elevii sa fie preluati prin absobtie de catre acelasi Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”. Tot prin preluarea Colegiului „Letea” de catre „Mangeron” au intrat in subordinea celui din urma si celelalte unitati care erau in subordinea primului colegiul, respectiv Scoala Gimnaziala „Ion Luca”, Gradinita cu program prelungit „Letea” si Gradinita cu program normal nr. 20, de pe strada Alecu Russo.

Tot din anul scolar viitor, Gradinita cu program normal nr.40, cu sediul in Bacau, strada Cuza Voda 6, structura a Scolii Gimnaziale „Al.I.Cuza”, se desfiinteaza, iar Gradinita cu program normal 26, structura a aceleeasi scoli, se va muta in acel sediu.

„Cele doua gradinite, 40 si 26, functionau impreuna. La 40 era o singura grupa, iar la 26, alte doua. Acum, una dintre educatoare a iesit la pensie, practic a mai ramas un singur post acolo. Nu este vorba despre o gradinita cu o adresabilitate mare, stiindu-se faptul ca parintii aleg, de obicei, unitati de invatamânt prescolar mai in centrul orasului sau aproape de domiciliu.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general Inspectoratul Scolar Judetean Bacau

Gradinitele nu mai sunt structuri de sine statatoare din anul 2012. Atunci, tot ce a inseamnat management pe invatamântul prescolar a fost transferat spre scoli. Acestea au devenit unitati cu personalitate juridica si au preluat in subordine mai multe structuri, printre care si gradinite. Tot de atunci directorul de scoala a devenit director si pe gradinitele din structura. Fostii directori de gradinite sunt acum educatori sau, in unele cazuri, directori adjuncti.


PUBLICITATE