Din acest an, se aplica o lege noua in adaptarea cladirilor si spatiului urban la nevoile persoanelor cu handicap.

Ordinul elaborat de Ministerul Dezvoltarii se refera la trotuare, rampe de acces, ghidaje si parcaje stradale, telefoane, cutii postale, scari, usi etc. Au existat prevederi si pâna acum, dar noile normative sunt mult mai clare, arata conducerea Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau, institutia abilitata sa verifice respectarea acestora si sa sanctioneze contraventional incalcarea lor.

“Reglementarile anterioare au fost formulate vag. Nu faceau deosebirea intre o cladire deja existenta, mai veche, si una nou construita, in cazul ambelor fiind impuse aceleasi normative. Acum, in noile normative conditiile sunt stabilite diferentiat, in functie de vechimea cladirii, de situatia ei. De exemplu, pentru o cladire de patrimoniu sunt alte normative de adaptabilitate, deoarece arhitectura ei nu poate fi modificata.

PUBLICITATE

Pe lânga aceasta diferentiere, conditiile sunt mult mai clare, mai explicite, astfel ca institutiile publice si proprietarii unitatilor de interes public stiu acum exact ce trebuie sa faca pentru a le pune in practica”, a declarat Teodor Agachi, sef serviciu Inspectie Sociala din cadrul AJPIS Bacau.

Doar Bacaul are autobuze accesibile

Amintim ca doar cu doua luni in urma inspectorii sociali au finalizat un amplu control pe care l-au intreprins in toate cele 8 orase din judet, precum si la 366 scoli, pentru a vedea daca exista accesibilitati pentru persoanele cu dizabilitati. S-a constatat ca doar in Bacau exista mijloace de transport in comun adaptate pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilitati fizice. Din cele 62 autobuze ale SC Transport Public SA, 25 sunt accesibile inclusiv celor care vor sa urce in ele in carucior.

Au treapta de la intrare la nivelul trotuarului, sunt prevazute cu sistem de taxare plasat la inaltimea celor aflati in carucior si au semn distinctiv pentru persoanele cu handicap fizic, care poate fi vizualizat de acestea de la distanta. Cât despre trecerile de pietoni, aflate in apropierea institutiilor publice, ele au semafoare cu sonorizare doar in municipiul Bacau. In fine, din cele 366 de scoli 70 la suta au rampa de acces, dar la un numar foarte mic din ele sunt inscrisi la cursuri si elevi cu dizabilitati fizice.

Cele care au elevi cu handicap fizic au rampe de acces si banci adaptate, dar nu si grup sanitar adecvat. Evident ca inspectorii sociali vor relua controlul si prin prisma noilor modificari ale normativelor. Daca vor gasi, din nou, nereguli, vor aplica amenzi, care sunt intre 6.000 si 12.000 lei.

“E foarte bine ca s-a dat aceasta lege. Trebuia mai demult, ca lumea nu-i bolnava de azi, de ieri! Exista magazine, chiar si institutii in care e greu de intrat. Nu prea avem un oras prietenos, accesibil”, spune Magda Sandu, persoana cu handicap

“Important este ca aceasta lege sa fie aplicata. Deocamdata, inca exista probleme. In majoritatea magazinelor, persoanele cu handicap nu pot intra. Unele au montat rampe, dar aceste rampe sunt un adevarat pericol public” – a declarat Lavinia Porubiu, coordonator Centrul “Daniel”

Conform noului ordin, trotuarele trebuie sa fie plane, cu suprafata stabila, cu finisaj antiderapant, sa aiba 1,80 m pentru trafic constant in dublu sens, 1,50 m pentru trafic frecvent si 1,20 pentru trafic scazut. Trecerile de pietoni semaforizate vor fi dotate cu sisteme de detectie pentru un timp prelungit de traversare.

Pentru strazile cu mai mult de 4 benzi, trebuie sa existe, la trecerile de pietoni, insule de odihna si manevra. In statiile de transport care nu sunt la nivelul strazii se vor amplasa ascensoare sau rampe rulante.

Bancomatele, automatele, cutiile postale si telefoanele trebuie sa aiba in fata o platforma libera de 1,5m/1,5m, iar bancomatele sa fie prevazute cu spatiu pentru genunchi. Pe strada, din 60 in 60 de metri, trebuie sa existe “obiecte pentru sedere”.

Toate etajele cladirilor trebuie sa fie accesbilie cu ascensoare sau rampe care pot fi utilizate de persoanele cu handicap. Coridoarele trebuie sa aiba cel putin 1,20 m latime si sa nu fie intrerupte de polite, obiecte de mobilier, stingatoare. Peretii nu trebuie sa prezinte proeminente si muchii ascutite. Treptele vor avea inaltimea de maximum 16 cm si latimea de 34. Un pachet va avea cel mult 12 trepte. Scarile vor fi prevazute cu mâna curenta pe ambele parti.

Elena Tintaru
Silvia Patrascanu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Minunat …constat cum din 2006 pana in prezent se fac multe campanii si se pune mare aaccent pe handicapul locomotor
    cati ani ne vor mai trebui de acum inainte ca Inspectia aceasta sociala sa ne spuna cand si cum va fi aplicat art 69 din Legea 448/2006
    Personal vad simt si traiesc fenomenul acesta al discriminarii
    Pai daca PERSOANELE CU HANDICAP LOCOMOTOR pot vorbi si isi pot cere un drept …cine sa vorbeasca si in locul celor care s-au nascut fara comunicare verbala si …unii asteapta sa vorbim despre accesibilitatiin mod discriminatoriu …? INTERPRET IN LIMBAJ MIMICO-GESTUAL CONF ART 69 DIN LEGEA 448.2006 sper sa fie un subiect si o campanie a institutiei Inspectia sociala macar dupa 7 ani de cand exista legea ,care are aplicabilitate la accesibilitati doar pentru handicapul locomotor sau vizual …surdo-mutii se pot considera discriminati daca in Romania la peste 25000 de surzi sunt aproximativ 50 de interpreti autorizati in limbaj mimico-gestual !Ce mai conteaza ce spune legea asta data in 2006 ? Pe cine mai intereseaza daca are sau nu aplicabilitate ? Traisec cu speranta ca …macar de azi inainte persoanele cu handicap nu vor mai fi discriminate la cap. accesibilitati si vom gasi macar un singur interpret autorizat intr-o institutie de stat in fiecare judet …! In UPU ? ar ajunge sau a a si ajuns un surdo-mut cine este responsabil de evaluarea si interventia medicala ? Cum ? Un ex …ca as putea avea cateva sute …de cazuri …Nu sunt rautacioasa si vad articolul minunat pentru cei care au acest handicap locomotor si traiesc cu speranta ca voi citi in urmatorii ani …despre campania si interventia NECESARA APLICABILITATII LEGII 448/2006 ART 69 …atunci voi fi multumita ca barierele discriminarii la cap accesibilitati au fost rupte si …surzii pot comunica la relatii cu publicul macar !

LĂSAȚI UN MESAJ