Toaletele publice sunt un adevarat pericol pentru sanatatea publica. Nedezinfectate la timp, urât mirositoare, unele pline de deseuri si materii fecale, WC-urile sunt ocolite de bacauani. Primaria da vina pe unii cetateni si se gândeste deja la noi constructii. Medicii atrag insa atentia ca oricând pot sa apara probleme grave de sanatate.

Ioan Serban ne-a sesizat ca toaletele ecologice din zona centrala a municipiului Bacau nu pot fi folosite din cauza ca nu sunt igienizate.

“Mai ales cea din Parcul Trandafirilor miroase de nu poti sa stai pe banca. Afara sunt 30 de grade, insa iarba musteste de urina. Degeaba se numeste Parcul Trandafirilor. Decât sa se cheltuiasca o suta de mii de euro cu Hramul Bacaului, ca sa vina niste artisti sa lalaiasca, mai bine erau dezinfectate toalete”, afirma Ioan Serban. Am verificat cum stau lucrurile si, din pacate, supararea lui e intemeiata.

PUBLICITATE

In Parcul Trandafirilor, doar o toaleta functiona, cealalta având usa legata cu sârma. In zona, mirosea ingrozitor, asa incât bancile erau goale. “Noi venim aici sa jucam table si trebuie sa suportam, nu avem incotro! Incercam sa stam mai departe, dar pe caldura e foarte neplacut”, a explicat un pensionar. El ar vrea, in plus, ca Primaria Bacau sa amenajeze un loc special, acoperit si dotat cu mese, pentru cei care joaca table sau sah.

WC-urile ecologice dispar!

Toaleta din vecinatatea cladirii in care a functionat Biblioteca “C. Sturdza” arata groaznic, fiind plina de deseuri – placi de beton, pavele, cartoane – si materii fecale. Taximetristii, in special, sunt foarte critici vizavi de aceasta situatie: “Arata ingrozitor, nu pot fi folosite. Nici privite, macar. E de necrezut, dar chiar asa stau lucrurile”, a declarat Florin Tivlea. Autoritatile explica, insa, ca vina este a cetatenilor.

A unora dintre ei. “Toaletele la care faceti referire au fost reconditionate si modernizate la sfârsitul lunii mai – inceputul lunii iunie. Dupa aceasta perioada, au fost pur si simplu devastate de persoane rau-intentionate, unele dintre ele identificate de Politia Locala”, arata Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

Solutia? Grupuri sanitare din caramida, mai usor de igienizat si mai greu de devastat: “Ca urmare a acestor aspecte, vom propune un alt sistem de toalete, in toate cartierele, toalete fixe, construite din materiale mult rezistente, cu personal permanent care sa le deserveasca.”

Bolile stau la pânda

Folosite in stadiul in care sunt, pline de microbi si bacterii, toaletele publice pot deveni adevarate bombe pentru sanatatea umana.

Cea mai grava boala care poate fi contactata este hepatita de tip A, dar nu sunt excluse bolile digestive (boala diareica aucta, enterocolita) cu procese infectioase, infectiile renale, afectiunile genitale, bolile de piele si eczemele.

Silvia Patrascanu
Roxana Neagu

“Noi putem controla aceste locuri, doar la sesizare. Daca vom gasi nereguli vom lua masuri impotriva celor care le au in administrare. Se poate ajunge, bineinteles, si la amenda.”
dr. Marin Bustuc, director adjunct Directia de Sanatate Publica Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Primaria are dreptate,cetatenii sunt vinovati pentru ca nu au bunul simt sa pastreze..!!…..Mizerabili lipsiti de educatie strica aceste utilitati publice si umplu de fecale pana si casa scarii sau lifturile la unele blocuri.E o situatie care nu se va repara niciodata,nu mai exista educatie si bun simt si totul se indreapta spre autodistrugere..!!

LĂSAȚI UN MESAJ