Prima batalie câstigata

Litigiile legate de stabilirea granitelor intre judetul Bacau si judetele vecine sau intre localitati au aparut dupa Revolutie. Cel mai dificil a fost conflictul cu Sânmartin, care dorea sa ia 117 ha din Valea Uzului. Toamna trecuta, subprefectul a demarat intâlniri de mediere cu autoritatile harghitene. Urmarea a fost prima victorie: Tabara Valea Uzului ramâne in judetul Bacau.

Pare de domeniul absurdului, dar autoritatile din comuna Sânmartin, judetul Harghita, au solicitat sa li se cedeze Tabara Valea Uzului si s-au straduit din rasputeri sa o obtina, in ciuda faptului ca tabara nu se invecina pe nicio latura cu Sânmartin. Daca demersul ar fi reusit, Valea Uzului ar fi aratat ca o insula harghiteana in judetul Bacau. De altfel, era gata-gata sa o pierdem. In 2006, Karoly Borbely, presedintele Agentiei Nationale de Tineret, a dat un ordin prin care a aprobat transmiterea taberei, spre utilizare, DJT Harghita. Prefectura Bacau a contestat transferul, dar harghitenii au continuat demersul. “Autoritatile din Sânmartin cer ca incinta fostei tabere sa fie trecuta in administrarea lor, desi geografic nu se justifica. Valea Uzului este situata la 15 de kilometri de granita cu judetul Harghita, iar intre Valea Uzului si localitatea Sânmartin, care revendica terenul si cladirea taberei, sunt 25 de kilometri”, explica Spiridon Constantin, primarul din Darmanesti, toamna trecuta. Incepând din 2012, Prefectura Bacau a initiat intâlniri de mediere pentru solutionarea a 35 de litigii de granituire, din care cel mai delicat subiect “il reprezinta, evident, granita cu Harghita, a declarat Dorian Pocovnicu. Eu sunt subprefectul judetului Bacau si, cu toate argumentele tehnice si legale puse la dispozitie de OCPI si comunitatile locale, am datoria sa ma bat pentru fiecare centimetru care apartine judetului meu. Acest lucru e demonstrat prin prisma solutiei deja obtinute.”

PUBLICITATE

Miza nu e tabara, ci 117 ha de teren!

Pentru ca Legea 2/1968 privind organizarea administrativ-teritoriala a tarii era depasita, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a initiat, in 2010, o actiune pentru a stabili noile limite intre judete, proiect intitulat RELUAT (Registrul electronic al limitelor unitatilor administrativ-teritoriale). “Problema cu Legea 2/1968 era ca la acel moment trasarea granitelor s-a facut doar scriptic, abia ulterior aparând si hartile necesare. S-a decis ca prin acest proiect limitele de hotar se vor stabili in functie de situatia din teren actuala si raportat la repere fixe – pârâuri, o creasta de munte, nu mijlocul unei tarlale”, a explicat Ion Joita, inginer sef la OCPI Bacau. In 2011, in urma procedurilor demarate in cadrul proiectului au fost identificate 26 de conflicte intre primariile din judetul nostru si alte 9 litigii aparute intre judetul Bacau si judetele vecine. In cazul Taberei Valea Uzului, situatia a fost atipica inca de la inceput, partea ungureasca folosindu-se de hartile pe care le avea din ’68. Or, in acest moment, granitele se stabilesc in baza unor planuri ale OCPI, la o scara mai mica decât cea folosita in hartile prezentate de OCPI Harghita. Miza nu este doar tabara propriu-zisa (care a fost dintotdeauna administrata de I{J Bacau), ci si un teren generos de 117 hectare. ” In urma medierii la care am participat noi, reprezentantii Prefecturii, specialistii care au redactat hartile si partea din Harghita, s-a stabilit ca OCPI-urile din cele doua judete sa traseze granita in baza planurilor cadastrale existente. Or, daca respectam reperul fix existent in zona, respectiv pârâul Uz, tabara si terenul aferent apartin judetului Bacau”, a conchis Joita.
Autoritatile trebuie sa mai lamureasca litigiile cu Vrancea (Podu-Turcului cu Boghesti si Urechesti cu Ruginesti – suprafete mici de teren), cele de pe Valea Muntelui, tot cu Harghita (Ciusângeorgiu si Frumoasa cu Agas si Asau – suprafete mari de teren) si altele cu Neamt (Filipesti cu Icusesti – granita se muta in functie de cursul modificat al Siretului, caz in care comuna bacauana va avea o suprafata mai mare).
Silvia Patrascanu
Andreea Gavrila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Ungurii vor din ce in ce mai mult !! Sa nu cedam in fata ungurilor asa cum au cedat pana acum politicienii nostri de toate culorile politice numai ca sa fie la putere si sa aiba majoritatea in parlament .Ungurii daca nu mai sunt la putere acum plang ca sunt discriminati !! cand ma refer la unguri nu ma refer la populatie de rand ,ma refer la politicienii lor la cei din UDMR si cei din PCM ,extremisti si sovini pana in maduva oaselor !! Cui nu-i convine sa plece in Franta ,Grecia sau Germania ,acolo sa aibe tupeul sa ridice glasul si sa ceara drepturile care le-au obtinut la noi ! Sa vedem daca obtin ce au obtinut in Romania !!

  2. In 1983 am fost in acea tabara in care erau cam 500 copii de la SC 15/ Bacau. A fost ceva de vis, era o tabara excelent cotata, te relaxai excelent. Acum este un pericol si o adevarata aventura sa ajungi pana acolo/

  3. Eu am crescut in tabara aia si toate amintirile frumoase din copilarie le am acolo.. era un loc minunat pentru mine un mic paradis in care veneau sute de copiii ce se distrau pe cinste… cand voi veni in tara sper sa pot ajunge acolo..

LĂSAȚI UN MESAJ