28 martie 2024
EvenimentSute de abuzuri, verificate de Avocatul Poporului

Sute de abuzuri, verificate de Avocatul Poporului

– bacauanilor li s-a incalcat dreptul a informare, li s-a refuzat eliberarea unor adeverinte sau chiar dreptul la incadrarea corecta in gradul de handicap

700 de oameni in audiente si 180 de petitii – este bilantul in cifre pe 2015 al institutiei Avocatul Poporului Bacau. Dincolo de statistica, tot mai multi oameni au inteles ca, in anumite situatii, o problema se rezolva doar daca aceasta institutie trimite adrese si recomandari.

 



Din pacate, anumite institutii publice continua sa ramâna indiferente la sesizarile oamenilor, dar reactioneaza de-abia când primesc atentionari de la Avocatul Poporului privind diverse incalcari ale drepturilor. Astfel, an de an, numarul petitiilor primite de aceasta institutie este in crestere. Pentru 53 de oameni carora li s-a incalcat un drept (din 70 de dosare in lucru), solutia a fost favorabila. In topul reclamatiilor nu se mai afla, ca in alti ani, incalcarea dreptului la proprietate, ci a dreptului la informatie, urmata de incalcarea dreptului persoanei vatamate de o autoritate publica (neemiterea unor adeverinte, acte, refuzul de a rezolva o petitie). Multe petitii vin si de la persoane cu handicap carora nu li s-a acordat gradul grav, desi aveau dreptul.

„Criteriile de incadrare in grad de handicap, la schizofrenii de exemplu, prevad ca acordarea gradului grav, care inseamna dreptul la insotitor sau la indemnizatie, se face, de regula, la persoanele care au interdictie judecatoreasca. Or, la Bacau se generalizeaza si se acorda numai grad accentuat, tocmai pentru ca oamenii sa nu beneficieze de insotitor sau indemnizatie. Nicaieri in tara nu este ca la Bacau. Vom face un raport special de eliminare a acestei sintagme care este pur subiectiva”, explica Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului.

O alta categorie care a adresat plângeri institutiei este a persoanelor care au solicitat inscrierea la pensie si carora nu li s-au luat in calcul adeverinte care atesta acordarea unor sporuri. Pe de alta parte, oamenii cer sprijinul Avocatului Poporului si informatii legate de societatile care au preluat arhivele firmelor lichidate si care sunt avizate sa emita acte/adeverinte cu anii de munca, necesare pentru inscrierea la pensie. In paralel, Avocatul Poporului a facut 16 anchete, cele mai multe in penitenciare si centre de arest preventiv, in cadrul domeniului nou infiintat pentru prevenirea torturii in locurile de detentie, abuzurile constatate fiind incluse intr-un raport special.

Salvata de apelul facut de presa

Un articol aparut in „Desteptarea” si demersurile facute ulterior de Avocatul Poporului au salvat o tânara, de 26 de ani, din Comanesti, care ameninta ca-si ia viata daca nimeni nu o ajuta. „O tânara trece printr-un calvar de neimaginat” se numeste articolul publicat pe 7 septembrie 2015, in urma caruia s-a sesizat Avocatul Poporului. Tânara, bolnava psihic, facea un apel disperat pentru a fi ajutata si povestea despre ororile prin care trece: ca nu are unde locui, ca este batuta si violata de boschetari. Ea cerea sa fie internata intr-un camin si ameninta ca se omoara daca va fi lasata pe drumuri. Desi cazul ei era cunoscut de multa vreme, autoritatile au gasit o solutie de-abia dupa recomandarea Avocatului Poporului. „In colaborare cu DGASPC, am reusit sa internam tânara cu dizabilitati in centrul de recuperare de la Racaciuni”, ne-a declarat Doina Sirghie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri