Închise în urmă cu jumătate de an din cauza crizei sanitare, restaurantele revin în prin plan, chiar dacă redeschiderea acestora are loc în condiții speciale, conform reglementărilor în vigoare.
Nu cred că este cazul să le reamintim pe toate, pentru că în ultima vreme au fost foarte multe discuții pe acest subiect. În consecință, o parte dintre administratorii de restaurante și-au luat măsurile de precauție și au redeschis restaurantele iar alții preferă să mai aștepte alte reglementări.
Și în Bacău întâlnim astfel de situații, cele mai multe societăți alegând să repornească activitatea. Cel mai avantajate au fost restaurantele care au și terasă, redeschiderea la interior fiind mai ușor de făcut.
De exemplu, la Berăria cu Noroc, de lângă insulă, restaurantul s-a deschis dar clienții preferă să stea tot pe terasă. Nici nu ar putea fi altfel având în vedere temperaturile ridicate din ultima perioadă.
„Doar dacă plouă azi sau mâne (joi, vineri-n.r.) poate intră clienții în sală. Dar nici așa nu cred că avem umbrele generoase. Oamenii s-a învățat pe terasă. Vor intra în sală când va veni frigul”, a spus Daniel, ospătar la Berăria cu Noroc.
Am încercat și la restaurant Savarin: „Noi am deschis în condițiile impuse de lege și respectăm toate normele de prevenire a infectării cu acest virus. Reluăm și evenimentele pe care noi le realizăm, primul concert având loc pe 17 septembrie și pregătim ceva și pentru octombrie.
Găzduim în continuare și mici evenimente private. Până acum acestea aveau loc doar pe terasă iar de acum acestea vor putea avea loc și în restaurant în limita locurilor pe care le avem”, a declarat Cătălin Horodincă, consultant executiv.
Și în Arena Mall cele mai multe dintre restaurante s-au redeschis cu respectarea normelor impuse.
„În acest moment (joi, 3 septembrie-n.r) sunt deschise 7 din cele 10 restaurante din Arena Mall. Ceilalți se pregătesc, dar au fost și unii care s-au gândit de mai multe ori pentru că în continuare se gândesc la acele raportări de cazuri la mia de locuitori și e posibil să deschizi azi iar peste două săptămâni să te închidă. Noi avem încredere că totul va fi bine iar clienții care vin în Arena Mall au la dispoziție toate mijloacele pentru a-și proteja sănătatea”, a precizat Ovidiu Budeanu, proprietarul Arena Mall, care ne-a informat pe această cale și faptul că Cinema City își va redeschide porțile din 11 septembrie.
Restaurantul Green Parc a pregătit toate sălile de restaurant astfel încât să intre maxim 50 de clienți așezati câte 6 la masă. Din punct de vedere al evenimentelor private, restaurantul din parc are câteva contracte dar rămâne de văzut dacă acestea se vor desfășura pe terasă sau la interior.
„Noi suntem pregătiți să servim și la interior, dar noi avem și o terasă generoasă care, atât timp cât vremea este frumoasă clienții noștri o preferă”, a subliniat și Dudu Timofte de la Valhalla. Nu în ultimul rând, Gio Pub & Restaurant încearcă și varianta de servire în interior.
„Am pregătit doar trei mese la parter, partea de etaj fiind în continuare închisă publicului. Aceste trei mese le-am pregătit experimental, în condiții de siguranță sanitară, dar noi mizăm în continuare pe terasă, atât timp cât vremea se menține bună”, a spus Dorin Pricop, șef de sală la Gio Pub.
Cu toate acestea, sunt și restaurante care au preferat să rămână în așteptare, urmând să ia decizii în următoarele două săptămâni, în funcție de cum va evolua situația creată de epidemia de coronavirul. Interesante sunt și opiniile băcăuanilor, care se dovedesc a fi maturi în gândire atunci când a venit vorba de acest subiect.
„E o idee bună dar înțeleg că oamenii preferă terasele. Cu toate acestea, ideea este bună pentru că agenții economici trebuie să funcționeze, să nu dea faliment, și apoi, lumea trebuie să mai iasă, să mai socializeze. La restaurant nu trebuie să mergi neapărat să bei și să te îmbeți. Iar România fiind o țară în care iarna nu-i ca vara, avem nevoie ca restaurantele să fie deschise. Bine, în condițiile care se impun în această situație.”
Viorel Tanasă
„Eu cred că trebuia să se mai aștepte puțin, să vedem cum va evolua situația epidemiologică. Cred că e o idee pripită și riscăm să avem un număr mai mare de îmbolnăviri odată cu redeschiderea restaurantelor. Pe de altă parte, mă gândesc și la proprietarii de restaurante care sunt, probabil, în prag de faliment. Nu știu ce să zic. Rămân la părearea că trebuia să mai așteptăm măcar două săptămâni.”
Bogdan Zota















