Pentru al șaselea an consecutiv, Bacăul găzduiește, în aceste zile, o manifestare medicală de elită, o întâlnire fericită între sistemul de educație și cel medical. Este vorba despre Simpozionul național cu participare internațională intitulat „Sănătate prin educație”, devenit deja tradiție. Organizarea aparține Asociației pentru Promovarea Învățământului European Bacău, condusă de conf. univ. dr. Lăcrămioara Mocanu – președinte, și Școlii Sanitare Postliceale „Sanity” Bacău – director prof. Adina Albu. Evenimentul are loc în zilele de 23, 24 și 25 mai, la sediul din strada Mihai Eminescu 33 Bacău și reprezintă, ca de obicei, o reuniune consistentă, axată pe expuneri științifice ale multor personalități din viața medicală și educație.

Parteneri în organizare sunt Colegiul de Medicină din Bălți – Republica Moldova, KBS Pflegeteam Sabine Marx Gmsl+, din Osterhorn – Germania, APM Medical Germania, Universitatea Danubius din Galați, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Școala Sanitară Postliceală „Sanity” Comănești, Școala Sanitară Postliceală „Ana Aslan – Sanity” Onești, Școala Sanitară Postliceală „Grigore Ghica-Vodă” Iași, precum și Serviciul Județean de Ambulanță Bacău.
Manifestarea se adresează elevilor din învățământul liceal și postliceal, dar și cadrelor didactice îndrumătoare, precum și partenerilor educaționali – psihologi, medici, asistenți sociali, asistenți medicali, farmaciști, kinetoterapeuți.

Secțiuni pentru medici, profesori, elevi și asistenți

Simpozionul este organizat pe mai multe. Medicii invitați la eveniment vor prezenta lucrări sub genericul „Tendințe moderne în abordarea pluridisciplinară a pacienților cu afecțiuni cronice”.
Sesiunea de comunicări pentru profesori, elevi și asistenți medicali va aborda tematici și exemple de bună practică din diferite domenii ce țin de relații sănătoase la locul de muncă, formarea asistentului medical din îngrijirile paliative, chimia sănătății, plantele medicinale, aliatul sănătății și al frumuseții, nitrații și nitriții din farmacie și alte teme de larg interes.

Deschiderea oficială a Simpozionului național cu participare internațională intitulat „Sănătate prin educație”, la care au participat inclusiv autoritățile locale și județene, a avut loc joi, 23 mai, de la ora 15.00, în amfiteatrul Școlii Sanitare Postliceale „Sanity”.

Invitați de valoare

Școala „Sanity” este deosebit de onorată de prezența la acest eveniment de înaltă ținută a prof.univ. dr. Diana Bulgaru Iliescu – medic primar legist, directorul Institutului de Medicină Legală Iași (care a venit în Bacău cu un grup de medici și asistenți de la IML Iași), a prof. ing. dr. Romița Lupașcu – evaluator ARACIP, a prof. Edmond Ciumașu – directorul general al Școlii Sanitare din Iași (cel care este considerat „nașul” autorizării Școlii Sanitare Postliceale „Sanity”), dar și a prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț – managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, dr. Carmen Mariana Popa – medic de familie, dr. Dana Mateiciuc – medic primar medicină legală Bacău, dr. Codrin Rebeleanu – medic legist, dr. Aura Crețu – directorul Serviciului Județean de Ambulanță Bacău, dr. Vasile Palade – medic primar chirurgie, dr. Cecilia Lucaci – medic primar Direcția de Sănătate Publică, dr. Aura Copceag – medic specialist igienă, dr. Raluca Ioana Dinu – medic primar pneumolog și directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, precum și alți medici reputați care prezintă lucrări de excepție pentru îndeplinirea obiectivului vizat al simpozionului.

Alți invitați sunt reprezentanți de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, dar participă și manageri de spitale și clinici băcăuane, însoțiți de cadre medicale de conducere și nu numai din: Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Spitalul de boli cronice „Ileana Cezarina”, Clinica „Palade”, Clinica GTL, Spitalul Municipal de Urgență Moinești, Spitalul Orășenesc Buhuși, Spitalul Municipal Onești și Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” Comănești, unde elevii „Sanity” fac stagii de practică, iar unii dintre absolvenți sunt deja și angajați. Alături de eveniment sunt și primăriile din Bacău, Onești, Moinești, Comănești.

Obiectivele simpozionului

Organizatorii simpozionului motivează necesitatea unei asemenea manifestări prin faptul că păstrarea sănătății și lupta cu bolile trebuie să fie o preocupare constantă a fiecăruia dintre noi. „Ținând cont că în ultima vreme ne confruntăm cu creșterea frecvenței unor boli grave – cancerul, bolile de nutriție, tabagismul, alcoolismul, bolile cardiovasculare – se impune apariția unei medicine moderne, bazată mai mult pe intervențiile preventive și care se adresează omului sănătos. Ne propunem ca prin acest proiect educativ să informăm la nivel elementar ceea ce trebuie făcut pentru prevenirea și combaterea bolilor, pentru o viață îndelungată și activă. Dorim să formăm în rândul elevilor atitudini pe care aceștia să le concretizeze într-un stil de viață sănătos”, spun organizatorii evenimentului.

Printre obiectivele manifestării se numără promovarea educației pentru sănătate prin valorificarea experienței didactice și împărtășirea exemplelor de bună practică, stimularea relațiilor de colaborare între partenerii implicați în vederea formării unei atitudini pozitive față de educația pentru sănătate, perfecționarea participanților, valorificarea activității de cercetare prin publicare.

După cele două zile de comunicări științifice, întregul eveniment se va încheia sâmbătă, 25 mai, cu defilarea prin centrul Bacăului a celor 250 de absolvenți, de la toate cele trei specializări, ai Școlilor Sanitare Postliceale „Sanity”, de la ora 10.00, urmată de Festivitatea de absolvire a Promoției 2019, la Centru de formare „Sanity”, iar seara, de la ora 18.00, va avea loc Balul „Sanity” 2019, unde vor participa inclusiv invitații parteneri ai Simpozionului național 2019.
În paralel, este organizată și o expoziție de fotografie cu premii, coordonată de prof. Adina Albu, directorul Școlii Sanitare Postliceale „Sanity”.

„Toate lucrările și comunicările prezentate în aceste simpozioane, pe care le organizăm de câțiva ani buni, sunt publicate în volumul «Sănătate prin educație», editat anual sub egida asociației pe care o conduc, la editura noastră Stagiara. Este un ghid de bune practici pentru toate școlile postliceale sanitare din județ și nu numai.
Suntem o școală europeană de învățământ de nivel academic, cu elevi olimpici naționali la diferite concursuri de specialitate, în special pe nursing, o școală care oferă burse de merit și sociale, o școală, cum ne place să spunem, fără șomeri, o școală care de 7 ani, de când s-a înființat, a schimbat lucruri, dar și destine. Anul viitor îmi doresc ca la acest Simpozion național să mai vin cu o noutate: o întâlnire a absolvenților, având în vedere că anul acesta deja avem a patra generație de absolvenți.”
conf. univ. dr. Lăcrămioara Mocanu, președinte Asociația pentru Promovarea Învățământului European Bacău


Țările U.E. – o șansă importantă pentru viitorii asistenți medicali

Asociația pentru Promovarea Învățământului European împlinește 12 ani de activitate în Bacău și, alături de instituțiile educaționale pe care le patronează, s-a impus pe un loc de cinste datorită calității actului didactic.


Școala Sanitară Postliceală „Sanity” Bacău este acreditată de către Ministerul Educației Naționale și derulează cursuri de pregătire pentru formarea și informarea elevilor la specializările asistent medical generalist, asistent medical de farmacie, asistent medical balneofiziokinetoterapie și de recuperare medicală. Aici învață circa 1.000 de elevi sub îndrumarea a 96 de profesori, 75% dintre ei cu toate gradele didactice din învățământ, cu definitivat admis și titulari ai școlii.
Una dintre facilitățile importante pe care instituția o oferă este posibilitatea angajării peste hotare, urmare a colaborării pe care o are cu partenerii internaționali din Germania, Irlanda, Anglia, Belgia și Republica Moldova.
Reprezentanții instituțiilor medicale din aceste țări sunt determinați să recruteze personal calificat din România de la Școala Sanitară Postliceală „Sanity”, partener de încredere, unde sunt apreciate departamentul de conducere profesionist, cadrele didactice dedicate, precum şi elevii prietenoşi și motivaţi.