dr. Oana Raluca Ghiorghiță

Laboratorul de Balneofizioterapie (BFT) – Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, din ambulatoriul de specialitate, și Secția de Recuperare Medicală, cu internări continue. Două compartimente din Spitalul Județean de Urgență Bacău, unde pacienții beneficiază de servicii medicale de recuperare neuromotorie, și nu numai, la standarde europene. Laboratorul a beneficiat de investiții majore acum patru ani, dar achiziții de aparatură se fac în continuare, iar pe secție, integrată în Secția de Reumatologie, singurul neajuns este lipsa de spațiu, cele doar 5 paturi disponibile fiind insuficiente pentru patologia curentă. Despre toate acestea, am stat de vorbă cu dr. Oana Raluca Ghiorghiță (foto), medic șef, atât pe laborator, cât și pe secție.

– Doamna doctor, suntem într-o secție renovată, dotată cu aparatură performantă, în care lucrează trei medici, 30 asistenți și 7 kinetoterapeuți. Ce patologie se tratează aici?

– Da, pe 28 mai, anul acesta, împlinim patru ani de când suntem într-o „casă” nouă, renovată, adusă la standarde performante. Am funcționat o perioadă de timp în policlinica veche, lucram și aici, pe două cabinete, dar acum avem tot ce trebuie. Secția este compartimentată pe trei structuri principale: partea de electroterapie – care ocupă cea mai mare activitate de pe secție, partea de masaj – cu două cabinete și partea de kinetoterapie – de gimnastică medicală, cu două săli, respectiv sala mică, pentru afecțiunile legate de umăr, mână, cot, antebraț, și sala mare, pentru pacienții cu afecțiuni ale coloanei, afecțiuni degenerative, neurologice, ortopedice, post-traumatice. Patologia pe care o tratăm aici este diversă. Oferim servicii atât ambulator, cât și consultații, tratamente pentru pacienții internați pe diferite secții din spital. Ponderea cea mai mare este din ambulator – peste 80 la sută dintre pacienți. Tratamentul se face la recomandarea medicului de recuperare și constă în 10 zile de proceduri, fără zilele de weekend. Pentru pacienții care vin în ambulatoriu, sunt decontate de Casa de Sănătate doar patru proceduri, pe baza biletului de trimitere au dreptul la două sesiuni pe an, o dată la 6 luni, iar ce vor să facă în plus, se plătește.

– Deci, vorbim și de plată pe aceste proceduri, dacă pacientul nu este internat în vreo secție din spital.

– Da. Așa prevede contractul cu Casa de Sănătate, dar prețurile sunt modice: 8 lei procedura electrică și 11 lei/zi, procedura de masaj și/sau kinetoterapie.

– Dacă tot plătim, beneficiem și de cele mai bune servicii medicale sau mai bine ne adresăm centrelor private?

– Dispunem de toată aparatura necesară ca și într-un centru universitar. Avem toată gama de aparate pe electroterapie, avem unde de șoc – un aparat foarte bun pentru pinteni calcaneeni, pentru patologia post-traumatică, în patologia algică a coloanei. De curând s-a achiziționat și un magnetodiaflux, pentru patologia pacienților oncologici, iar la acest aparat sunt atașați și aplicatorii, pentru pacienții cu implanturi metalice și pacienții cu fracturi în curs de consolidare. Da, ne putem compara cu un ambulatoriu dintr-un centru universitar, cum spuneam, chiar eu vin dintr-un astfel de centru, am lucrat 13 ani în Iași și am venit aici cu ideile de acolo.

– Ce rulaj de pacienți aveți? Sunt ore de vârf, perioade aglomerate?

– Lunar, în laboratorul de recuperare vin în jur de 800 – 1.000 de pacienți, poate și mai mult, fără să-i luăm în calcul și pe cei din spital. E foarte mult. Dar sunt perioade, mai ales pe lunile de vară, când acest număr este chiar și dublu.

– Suntem o populație bolnavă sau de ce vin atâția pacienți la recuperare medicală?

– Din păcate, da. Începem să fim o populație din ce în ce mai îmbătrânită, apoi, patologia artozică degenerativă începe să apară, destul de frecvent, și la pacienții tineri, a sporit și numărul de accidente, care aduc astfel pacienți cu afecțiuni post-traumatice, și, foarte îngrijorător, a crescut numărul accidentelor vasculare, inclusiv la pacienții tineri, de 38, 40, 44 de ani.

– Coordonați și Secția de recuperare, din spital, cu numai 5 paturi, care funcționează în cadrul Reumatologiei. Doar 5 paturi?

– Sunt paturi pentru patologia degenerativă, neurologică și post-traumatică, unde pacienții stau internați, selectați în funcție de gravitatea afecțiunii. Sunt pacienți care nu sunt din oraș, unii chiar nu sunt nici din județ. Am avut pacienți și din Neamt, și din Vrancea, care au ales serviciile noastre medicale. Sunt pacienți care se pot descurca singuri, pentru că și deficitul de personal este acut. Durata de spitalizare pe aceste paturi este de două săptămâni în sistem integrat, cu posibilitate de revenire la 3 sau 6 luni, cu programare. Sunt foarte puține paturi, față de patologia pe care o avem. Cred că și 10 paturi ar fi puține. Listele de așteptare pe aceste paturi sunt deja foarte lungi.

– Avem în Bacău, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Kinetoterapie. Se vorbea, la un moment dat, de înființarea unui Centru de kinetoterapie și recuperare medicală, aici, în Bacău, tocmai mizându-se pe faptul că viitorii specialiști se formează aici, în Bacău. Cum e această colaborare?

– Aveam, la un moment dat, chiar și un acord între spital și universitate, tocmai ca acești studenți de la Kinetoterapie să vină și să facă practică la noi. Ne ajută foarte mult. De acel Centru, nu se mai vorbește. Ar fi grozav ca această idee să prindă contur și să se realizeze, pentru că astfel am reuși și noi să evităm aglomerarea, să tratăm și mai mulți pacienți. Mai vin, pentru practică, elevii de la școlile postliceale sanitare, dar, cu părere de rău o spun, nu prea își dau interesul. Dintr-o grupă de 15 elevi, de exemplu, la un curs, nu știu dacă am fost ascultată de 5. Dar, deși kinetoterapia este o specialitate foarte bună, care este căutată și afară, și de cele mai bune centre din țară, … s-a pierdut interesul pentru a învăța. Asta e realitatea. Este dezinteres. Am văzut asta și când i-am lăsat să lucreze singuri; foarte, foarte puțini și-au dat interesul. Toți visează să plece în străinătate, toți vor imediat un salariu mare, nimeni nu înțelege că totul se construiește pornind de jos.

„În recuperarea medicală nu există «nu pot». Numai că totul se face cu pași mărunți și cu multă răbdare. Iar noi suntem o specialitate cu multe satisfacții, în care pacientul vine și îți mulțumește chiar și pentru faptul că l-ai lăsat din două cârje într-una.”
dr. Oana Raluca Ghiorghiță, medic șef

Medici care lucrează pe Recuperare medicală și Medicină Fizică, în spitalul băcăuan:
– dr. Oana Raluca Ghiorghiță – medic primar (șef laborator/secție)
– dr. Cristina Mihaela Sârbu – medic primar
– dr. Andreea Larisa Pătrașc – medic specialistPUBLICITATE