Sedinta cu scantei

Intentia Centrului de Investigatii Medicale “Regina Maria” de a investi in aparatura performanta si servicii medicale in comuna Corbasca a iscat un scandal urias presarat cu acuze dure, nervi si amenintari. Lipsa comunicarii intre autoritatile locale si sateni, manipularea acestora, dar si dezinformarea lor au creat o adevarata revolta in sedinta de Consiliu Local al comunei Corbasca, organizata in data de 9 februarie.

Centrul de Investigatii Medicale “Regina Maria” Bacau a cerut spre aprobare de catre Consiliul Local Corbasca inchirierea unui spatiu in comuna cu destinatia “prestari servicii medicale si medicina de familie”. Concret, intentia CIM este de a investi sume importante de bani in amenajarea unei locatii, in care sa se ofere consultatii medicale de diferite specialitati, recoltare analize medicale, ecografii etc., pentru cei peste 5.600 de locuitori ai comunei. Adresa inaintata catre primarul din Corbasca a facut obiectul unui proiect de hotarâre prin care Consiliul Local urma sa aprobe disponibilizarea in vederea inchirierii a unui spatiu – parte din imobilul cu destinatie “Dispensar medical Corbasca”, de 80,95 mp (etajul I), pe o chirie modica de numai 2 lei/mp, pentru o perioada de 10 ani, cu drept de prelungire, conform legislatiei in vigoare.

Si in ianuarie a fost scandal pe aceeasi tema

“Prin manipularea oamenilor si dezinformarea lor”, dupa cum a declarat primarul comunei, Vasilica Ciobotaru, acest proiect de hotarâre nu a fost inca adoptat. “Si in luna ianuarie a fost introdus pe ordinea de zi, dar s-a cerut prezenta medicului de familie din comuna si a unui reprezentant CIM. Acum acestia au fost prezenti si tot degeaba. Oamenii au inteles ca prezenta CIM in comuna il va alunga pe actualul medic de familie, dr. Ovidiu Bibire, iar ei nu doresc asta. Or, tin sa va spun ca sunt dezinformati si manipulati. Nimeni nu are nimic cu dr. Bibire, iar noi nu ne dorim decât sa avem medicina adevarata in comuna. De ce n-ar veni inca 10 investitori aici, ca-i primim pe toti!”, a explicat Ciubotaru.

Revolta in curtea Primariei

Pe 9 februarie a fost convocat din nou CL Corbasca intr-o sedinta ordinara in care acest proiect a fost pus din nou pe ordinea de zi. La ora 10.00, curtea primariei Corbasca s-a umplut de sateni, toti porniti sa influenteze decizia consilierilor locali de a “nu trece nici de aceasta data proiectul”, dupa cum spuneau chiar ei. “E sedinta publica, o sa fiti invitati in sala si o sa ascultati ce o sa vi se spuna. Nu va lasati manipulati. Sunteti dezinformati. Sunt spatii libere aici la dispensar, de ce sa nu se investeasca acolo?”, li s-a adresat primarul cetatenilor, acuzându-l in acelasi timp pe dr. Bibire ca “ati adus oameni aici, i-ati dezinformat si acum va certati cu noi”.

Sedinta atipica

Discutiile au degenerat, mai ales dupa ce lumea a luat cu asalt sala de sedinte unde fiecare a spus ce a vrut, cât a vrut si cum a stiut. Au fost doar acuze, amenintari, tipete, nervi, mizerie. Dr. Ovidiu Bibire a recunoscut ca venirea CIM in comuna ii va crea probleme “prin stilul de lucru submersibil” fara a explica de ce spune acest lucru, primarul Vasilica Ciobotaru a incercat doar sa poarte un dialog uman, dar nu s-a putut, consilierii locali erau si ei impartiti in doua tabere. Au fost chemati inclusiv jandarmii pentru ca lucrurile sa nu ia o intorsatura nedorita. In final, urmare a presiunii create, sedinta CL a fost amânata.

Ce spun oamenii:

“Noi il vrem si pe domnul doctor Bibire, pe care il avem lânga noi de 13 ani.”

“Domnu’ doctor Bibire ne-a spus ca daca vine CIM aici, el pleaca.”

“Am fost dezinformati, e clar. Nu ni s-a spus nimic de investitie, ci doar ca daca vin cei de la CIM il da afara pe medicul nostru de familie.”

“Au fost chiar amenintari catre anumiti consilieri locali ca daca trece proiectul va fi bataie, omor. Au fost chiar amenintari de viol in grup. Nu e normal asa ceva.”

“Orice asigurat are dreptul sa-si aleaga medicul de familie.”

„Nu am venit aici sa port un razboi cu nimeni. Nu vrem sa luam pacientii nimanui, nu am cerut decât un spatiu spre in­chiriere. Vrem sa oferim ceva in plus – analize de laborator, servicii de ecografie, servicii medicale de specialitate – de cardiologie, neurologie, ginecologie etc. Si pentru ca suntem si in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Bacau, toate aceste servicii catre populatie pot fi si gratuite. Nu intram in conflict cu nimeni, vrem doar sa ne dezvoltam serviciile medicale si in comunele judetului.”
Roxana Aanei, manager operational la CIM „Regina Maria” Bacau

Acelasi medic Ovidiu Bibire declara in 2009, când o echipa de la DESTEPTAREA a fost in comuna tot urmare a unui scandal legal de dispensar (care vizau in principal lipsa investitiilor), ca “trebuie sa se tina cont si de faptul ca distanta din comuna catre cel mai apropiat punct sanitar, respectiv spital, este de peste 50 de km. Reabilitarea acestui dispensar este absolut necesara. De când sunt medic aici, din anul 2000, tot timpul am lucrat in aceste conditii care nu corespund deloc normelor sanitare. De la autoritatile locale nu am insa deloc sprijin”, spunea atunci dr. Bibire, cel care, acum, se opune exact propriilor dorinte.

Spatiul pus in discutie in sedinta CL Corbasca din 9.02.2013 arata ca in Evul Mediu. Aici, pâna in anii ‘89 au lucrat trei medici si asistenti medicali, a functionat si un cabinet stomatologic. Totul a fost lasat in paragina, iar cladirea s-a deteriorat in timp. Acum acolo isi desfasoara activitatea un singur medic de familie, dr. Ovidiu Bibire, care a concesionat parterul si etajul II. La etajul I, nelocuibil, disponibil, liber de orice sarcini, este mizerie de nedescris. Peretii sunt scorojiti, geamurile sparte, sobele nefunctionale, nu exista apa, incalzire, toalete. Nimic.

“Suntem intr-o eroare. Consilul Local Corbasca a primit spre solutionare o cerere pentru inchirierea unui spatiu disponibil din domeniul public al comunei de la CIM Bacau, depusa pe 19.12.2012. S-a initiat un proiect de hotarâre privind aprobarea acestei inchirieri in scopuri medicale. Având in vedere ca acest spatiu arata ca dupa razboi, nu inteleg de ce avem aceste discutii? Este vorba doar de o investitie noua care este tot in interesul nostru si al comunitatii din Corbasca. Sunt alte interese, ca nu inteleg? Nu vad de ce atâta ura, atâta patima si durere, cu manipulare si forta? Nu-l da nimeni afara pe dr. Bibire, care are spatiul de la parterul dispensarului concesionat pentru 49 de ani – pe medicina de familie si cel de la etajul II, pentru 15 ani – pe stomatologie.”
cons.jr. Gheorghe Iftimie, secretarul comunei

Consilier PDL inlocuit de Organizatia Judeteana

In aceeasi sedinta de CL Corbasca, un alt scandal care a rasunat in toata comuna a fost pierderea calitatii de consilier local a Mariei Vrinceanu, membru PDL. Urmare a unei adrese venite din partea Organizatiei Judetene PDL Bacau prin care s-a anuntat pierderea calitatii de membru PDL a doamnei Maria Vrinceanu, membrii CL Corbasca nu au avut decât sa ia act de aceasta decizie de partid. Pentru ca nu au inteles legea si au considerat ca aceasta decizie (de vacantare a postului respectiv de consilier local) este “abuziva si fara precedent”, dupa cum s-a spus, consilierii PSD au parasit sala si au refuzat sa voteze. Decizia a fost luata insa cu votul majoritatii (CL functiona, pâna la vacantarea postului Mariei Vrinceanu, cu 15 membri: 4 PNL, 4 PSD, 4 PDL, 1 PPDD, 1 PER, 1 Partida Romilor), insa, tot sub presiune, nu s-a mai aprobat numirea pe acelasi post, ca supleant pe lista de candidati PDL la alegerile locale din luna iunie 2012, a lui Costel Filip. Si aceasta problema va fi rediscutata in viitoarea sedinta a CL Corbasca.