Importurile omoara productia interna
Producatorii de carne din tara se declara afectati de importurile masive de produse de pe piata externa. Acest lucru isi pune adand amprenta si pe calitatea productiei, mai ales ca aici este vorba despre importurile de produse din tari din afara Uniunii Europene, care nu respecta intocmai retetele de productie. Tocmai de aceea, producatorii de carne autohtoni cer autoritatilor de la nivel central luarea unor decizii importante, pentru a face fata acestei concurente neloiale.
Concurenta neloiala produsa de importurile de carne si nutreturi de pe piata externa non-euro afecteaza tot mai mult producatorii interni. Lipsa unor masuri la nivel national ii determina pe producatorii autohtoni sa faca eforturi suplimentare pentru a rezista pe piata. Din pacate, chiar daca tara noastra a intrat in Uniunea Europeana, inca se mai inregistreaza importuri masive de produse din carne in care se folosesc ingrediente de tipul fainurilor si grasimilor animale, absolut interzise pe piata europeana. Iar acest lucru afecteaza tot mai mult productia interna, care trebuie sa faca fata acestei concurente neloiale. „De nenumarate ori am evidentiat concurenta neloiala produsa de importuri productiei autohtone, a explicat Gheorghe Antochi, presedinte SC Agricola International Bacau, cel mai mare producator de carne din tara. Cu totii ne-am pus speranta ca dupa 1 ianuarie 2007, cand Romania a intrat in UE, vor fi mult mai serios urmarite restrictiile pentru aceste activitati de import, astfel incat sa simtim o anumita diminuare a influentei negative a acestei concurente neloiale.” Producatorii autohtoni sunt afectati de faptul ca Romania inca mai importa carne si chiar furaje din tari din America de Sud si Asia, care nu au nicio restrictie in productie. Mai mult, desi la noi in tara a fost interzisa cu desavarsire cultivarea, ca nutret, a soiei modificate genetic, se continua totusi importul srotului de soia din tari precum Brazilia, Statele Unite sau Argentina, care folosesc seminte modificate genetic. Iar acest lucru se intampla in toate tarile Uniunii Europene. „Din pacate, mai continua presedintele Antochi, si in Uniunea Europeana, dar si la noi in tara, pe baza de contingente inca se mai fac importuri din tari ale Americii de Sud si chiar din Asia, acolo unde restrictiile legate de folosirea fainurilor si grasimilor animale, dar si a biostimulatorilor si factorilor de crestere nu exista pentru productie. Iar din acele tari inca Romania mai importa unele cantitati de carne.” Din aceste motive, producatorii de carne interni considera ca ar trebui ca la nivel central sa se ia o decizie rationala, argumentata stiintific, care sa permita cultivarea soiei modificate genetic si folosirea fara restrictii prea mari a unor ingrediente in productie si in societatile din Romania.
In acest fel, mai spun specialistii in domeniu, nimeni nu ar mai fi dependent de aceste importuri. Cu atat mai mult cu cat cultura de soia este deosebit de importanta pentru aportul proteic al tuturor retetelor furajere, dar si al unor produse din carne destinate alimentatiei umane. Scris de Roxana Neagu















