19 aprilie 2024
ActualitatePrețurile la energie și gaze, plafonate, în sezonul rece

Prețurile la energie și gaze, plafonate, în sezonul rece

Vești bune pentru consumatorii de gaze și energie electrică. Până la primăvară, prețurile la aceste servicii vor fi plafonate. Facilitatea, prevăzută în Legea 259/2021, recent publicată în Monitorul Oficial, este valabilă atât pentru clienții casnici, spitale, creșe și grădinițe publice sau private, cât și pentru ONG-uri, biserici și alte categorii de consumatori.
Plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale pentru mai multe categorii de consumatori va fi de la 1 noiembrie 2021 și până pe 31 martie 2022.

Astfel, prețul final facturat al energiei electrice este plafonat la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh. Prețul final facturat al gazelor naturale este plafonat la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț a gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh. Practic, prețul final plafonat cuprinde, pe lângă componenta de preț a energiei electrice, și acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și taxa pe valoarea adăugată (TVA).

În cazul gazelor naturale, vorbim atât de prețul de vânzare al gazelor naturale, cât și costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA.



Plata facturilor, suspendată, la cerere, timp de șase luni

De reținut că normativul amintit mai sus le oferă posibilitatea consumatorilor vulnerabili să suspende, până la șase luni, plata facturilor la electricitate și la gaze, precum și compensarea facturilor, în cazul blocurilor cu încălzire centralizată pe gaze naturale. Practic, amânarea plății facurilor nu va atrage după sine costuri suplimentare. Este considerată consumator vulnerabil persoana singură sau familia care, din diferite motive (sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie), au nevoie de măsuri de protecție socială și de servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale. Astfel, în categoria consumatorilor vulnerabili stabiliți pe criterii ce țin de venit se încadrează cei cu un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.

Criteriul de vârstă se aplică celor care au aceste venituri prezentate mai sus și, în același timp, au vârsta standard de pensionare (65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei). Consumatori vulnerabili din motive de sănătate sunt cei care depind de aparate electrice pentru menţinerea în viaţă sau pentru menţinerea stării de sănătate ori care suferă de boli ce îi împiedică, le restricționează mobilitatea şi/sau deplasarea. Ultima categorie de consumatori vulnerabili de energie este cea a celor izolați, printre ei numărându-se familiile și persoanele singure care locuiesc în zone retrase, cu acces limitat, sau în așezări cu minimum 3 case.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri