– pr. univ. dr. Constantin – Valer Necula de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu a hipnotizat, pur si simplu, sala arhiplina a Teatrului de Vara „Radu Beligan”, vorbindu-le bacauanilor despre „Vindecarile Mântuitorului si vindecarea noastra”

Peste 1.600 de bacauani au fost prezenti, weekend-ul trecut, la Teatrul de Vara „Radu Beligan”, in ziua in care ortodoximea il praznuieste pe Sf. Ierarh Spiridon, mare facator de minuni si singurul sfânt care, potrivit traditiei, îsi paraseste racla pentru a veni în ajutorul oamenilor ce-l cheama prin rugaciuni.

Aici, a avut loc cea de-a treia editie a Conferintei dedicata sfântului, organizata de lantul de farmacii „Sf. Spiridon” si Fundatia „Sf. Spiridon”, in parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului si Bacaului si Protopopiatul Bacau. Initial, actiunea fusese programata sa aiba loc la Sala Ateneu, insa, vestea ca in Bacau va conferentia preotul Constantin Necula a mobilizat intregul oras, mii de oameni dorind sa participe la eveniment.

PUBLICITATE

Prin urmare, organizatorii au fost nevoiti sa mute conferinta intr-un spatiu mult mai generos, unde sa incapa cât mai multi simpatizanti ai oaspetelui: Teatrul de vara. Cu o ora inainte de inceperea conferintei, sute de oameni se indreptau spre noua loctie anuntata din timp de organizatori, in special, in spatiul virtual, pe retelele de socializare. De altfel, Facebook-ul a fost extrem de traficat de miile de bacauani care, si cu o zi inainte de eveniment, inca mai cautau cu frenezie invitatii la conferinta (participarea s-a facut pe baza de invitatii impartite in reteaua de farmacii Sf. Spiridon si de Episcopie), multi fiind dispusi chiar sa si plateasca participarea la conferinta. Tematica evenimentului a fost „Vindecarile Mântuitorului si vindecarea noastra”, invitatul special, carismaticul Constantin – Valer Necula cucerind asistenta inca de la primele vorbe de duh. Astfel, timp de mai bine de 5 ore, prin caracteristicul sau stil conferentiar, a incântat cele peste 1.600 de persoane participante la eveniment.

Programul conferintei a debutat cu un scurt concert al quartet-ului „Consonante” din cadrul Filarmonicii „Mihail Jora”, care l-a incântat peste masura chiar si pe invitatul serii, facându-l sa sublinieze ca „o sa intrati in istorie cu copilasii acestia minunati care au mângâiat corzile precum David Psaltirea altadata” (referire la anticul instrument muzical psaltirion, întrebuintat pâna în evul mediu). Momentul muzical a fost urmat o rugaciune comuna spusa in cor de intreaga sala.

„As indrazni sa spun ca Sf. Spiridon, al calatorului sau Calatorul cel sfânt l-a adus aici pe parintele cel drag, de altfel, foarte vocal in Biserica ortodoxa si mult pretuit in toata lumea crestina si nu numai. Bine ati venit la noi. Va multumim pentru dragostea ce o purtati Moldovei, bacauanilor in mod special. Sunteti un dar mare al clipelor foarte rare”.

preotul Costica Busuioc, protopop de Bacau

[wonderplugin_gallery id=”410″]

Distinsul invitat a electrizat asistenta cu al sau discurs nonconformist si plin de carisma. „Va imbratisez si va multumesc tuturor, de la cel mai mic la cel mai mare. Va spun ca toti sunteti foarte mari, pentru bucuria pe care mi-o faceti si pentru faptul ca dovediti ca strada, in ortodoxie, sta, de obicei, sub siguranta si acoperita. Ca putem sa strângem o piata de oameni, ca sa ne bucuram o viata de oameni si sa dovedim ca Biserica ortodoxa nu este o biserica crescuta din lume, ci daruita de Hristos lumii”, a fost mesajul de inceput al parintelui profesor Constantin Necula.

Apoi, invitatul a continuat sa conferentieze pe tema vindecarii, a dorintei oricaruia dintre oameni de a se insanatosi, plecând de la actul vindecarii savârsit cu doua milenii in urma de Mântuitorul Hristos si atingând pe alocuri rolul pe care il au, in societatea moderna, farmaciile, medicii si…sfintii parinti. „Una dintre cele mai grave boli care ne-a cuprins odata cu facerea lumii a fost «demisia» de la fata lui Dumnezeu. (…) Boala ascunderii in spatele pacatului este o boala grea. Mântuitorul incearca sa vindece aceasta boala cu mult inainte de venirea Lui. Sf. Ion Gura de Aur ne spune, pentru a vindeca firea umana, Dumnezeu a continuat sa creeze frumusetea muntilor, a apelor, a devenit OM prin tot ceea ce inseamna frumusetea lumii, dar care nu l-a vindecat pe om de cadere. Caci logodna dintâi din Rai l-a facut pe om sa nu-L mai vada bine pe Dumnezeu”, si-a completat discursul parintele profesor, trecând prin conflictul milenar al omenirii legat de impartirea pamântului „bun care n-a apartinut niciodata omului, ci e un dar al lui Dumnezeu facut pentru toti”, amintind de impacarea firii umane cu firea divina prin unirea in Hristos, „relogodind firile, pe patul nuntii – Crucea Golgotei”.

„Astazi, vindecarea pe care a adus-o Hristos prin Cruce pare de domeniul absurdului. Cum adica ne-a impacat Dumnezeu, ca noi ne injuram toata ziua si, când nu ne injuram, calcam unul pe gâtul celuilalt. (…) Ce fel de vindcare este aceasta care vine, dar nu insanatoseste pe nimeni, ci doar ne creeaza pentru o vreme senzatia, ca de anestezie, ca mâine este o alta zi? Biserica este cea care propune farmacia de cuvinte cea mai de pret. Cuvintele pe care le propune Biserica pentru vindecarea nostra in Hristos sunt Credinta, Nadejde si Dragoste”, a subliniat parintele profesor. Spre finalul discursului, invitatul serii le-a recomandat bacauanilor prezenti la eveniment sa reia textul Evangheliei, tocmai pentru a-i intelege mai bine sensurile.

„Parcurgeti textul Noului Testament, in intregime si, unde vedeti trimiteri in josul paginii, mergeti si cititi. Nu va este interzis. E interzis sa o tâlcuiti prost. Este singurul si cel mai la indemâna mod de a va intâlni cu vindecarile Mântuitorului Hristos, care nu sunt putine. Indraznesc sa spun ca insasi Scriptura este un manual de vindecare. Pentru ca toate cuvintele Scripturii se fac viata si, având viata, nu mai esti bolnav, esti plin de viata, esti restaurat”, a fost sfatul plin de intelepciune al parintelui profesor Constantin Necula.

Inainte de sesiunea prelungita de întrebari si raspunsuri care, practic, a desavârsit evenimentul, in cele peste cinci ore cât a durat, corul de maici de la Manastirea Ciolpani de lânga Buhusi a cântat si incântat asistenta cu colindele interpretate magistral, aproape dumnezeieste, fapt ce l-a determinat pe parintele profesor Necula sa propuna salii un moment inedit: acela de a colinda colindatorii, intreaga asistenta cântând, ridicati in picioare, intr-o maniera electrizanta, traditionalul „O, ce veste minunata”. Pâna aproape de miezul noptii, parintele profesor a interactionat continuu cu sala, careia i-a raspuns tuturor intrebarilor despre existenta, credinta, mântuire etc. adresate prin intermediul biletelelor scrise, evident, in maniera sa nonconformista, dar perfect stapânita de cuvintele excelent mestesugite.

„Fenomenul” Constantin – Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Saguna“ din Sibiu si este doctor în teologie, specializarea catehetica-omiletica si pedagogie crestina. Este autor de volume de predici, de studii si articole de omiletica si catehetica, dar si de carti pentru copii si tineret, a tradus mai multe carti si a scris articole în publicatii din tara si strainatate, semnând, totodata, multiple studii în limba româna si în limbi straine – franceza, italiana, germana -, precum si numeroase recenzii. A sustinut peste 150 conferinte în tara si în strainatate, participând la numeroase emisiuni de radio si de televiziune, atât la posturi nationale cât si internationale. Fara doar si poate, parintele profesor dr. Constantin Necula este unul dintre cei mai populari si indragiti preoti misionari de dupa comunism, facându-se placut mai ales in rândul tinerilor si adolescentilor de peste tot, din tara, si devenind, astfel, un stralucit duhovnic al generatiei tinere.

Parintele Constantin Necula, in Bacau, la Conferinta Sf. Spiridon

Posted by Desteptarea de Bacau on Sunday, December 13, 2015

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Felicitari părintelui Constantin Necula pentru deosebita atmosferă creată pe parcursul conferintei.
    Felicitări soborului de preoti în frunte cu distinsul părinte Necula pentru minunata slujbă oficiată la Biserica militatară.

  2. Multumim Fundatiei si Farmaciilor Sf Spiridon ca aduce un plus de “vindecare” comunitatii an de an!
    Nivelul Conferintelor Fundatiei Sf Spiridon a crescut mult si va fi dificil de ajuns performanta editiei a III-a, 2015! Creativitate si sa fiti geniali in tot ce faceti!

  3. O figură emblematică a Ortodoxiei românești contemporane și nu numai. Un om foarte citit, cu un har special al oratoriei. Argumentația sa este ireproșabilă în dialogul cu dușmanii Creștinătății. Păcat că este singular în peisajul actual al BOR. Mult succes și sărbători binecuvântate, alături de cei dragi !!!

LĂSAȚI UN MESAJ