Prăvălia din Pleșcoi face clar notă discordantă cu magazinele aliniate la parterul blocului nr. 114 de pe Calea Mărășești. Amplasată fix între un magazin de obiecte sanitare și un altul cu detergenți, magazinul deschis sâmbătă, 31 martie 2018, este foarte vizibil prin sigla verde care contrastează foarte bine cu fundalul maro închis al prăvăliei. Pentru cei care nu au înțeles încă unde este poziționată Prăvălia din Pleșcoi, ei bine, cel mai bun reper este stația de autobuz Orizont, în linia de magazine cu tot ce înseamnă operator TV și de telefonie mobilă. Dacă nici așa nu-l vedeți, simțul olfactiv vă va conduce direct în pragul prăvăliei.

De cum îi treci pragul, mirosul mirodeniilor îți trezește toate simțurile. Celebrii cârnați afumați de Pleșcoi, jambonul, porcul copt, slănina, lebărul, jumările, carnea fiartă din borcane sigilate cu untură, carnea proaspătă de berbecuț, pastrama de oaie și de porc, babicul picant și ghiudemul savuros, șunca fiartă și condimentată cu cimbru și usturoi, micii și toba ce îți testează papilele gustative, cârnațul de vită cu un gust inconfundabil, … toate acestea îi așteaptă pe pofticioși la Prăvălia din Pleșcoi , din cartierul Orizont. Aici este raiul băcăuanilor care apreciază produsele tradiționale românești.

Carnivorii găsesc aici produse făcute după rețete vechi, făcute doar cu ingrediente naturale. Cei care nu sunt convinși însă de calitatea produselor, pot degusta bunătățile, fie la ședințele de degustare, fie direct la tejghea. Provocarea numită Prăvălia din Pleșcoi este o afacere prin franciză și a fost lansată pe piața băcăuană a cărnurilor de Răzvan Stanciu (Buzău) și Vlad Chef (Bacău), parteneri de succes.

“Când vorbești despre calitate cauți cel mai bun produs. Suntem singurii din țară care avem certificat OSIM pe un produs de bază. Pe eticheta produselor nu veți găsi decât condimente de calitate: sare, usturoi, cimbru, ardei iute și boia. Produsele noastre sunt coapte și afumate cu fum de fag, au un gust unic și îți stârnesc curiozitatea de a încerca mereu ceva nou”, declară Vlad Chef.

“Îi așteptăm pe băcăuani cu rafturile ticsite de bunătăți, preparate tradiționale din carne, dulcețuri și mirodenii. Sunt convins că gurmanzii ne vor trece pragul, ispitiți fiind de aromele produselor noastre. Îi așteptăm în prăvălia noastră pe toți cei care vor să guste din produse! Avem între 5 și 7 produse de oaie, iar restul de până la 40, conțin vită și porc. Gama diversă de produse poate satisface gusturile fiecărui client”, declară Răzvan Stanciu.

Vlad Chef si Razvan Stanciu au pus in Bacau bazele unei afaceri de succes/foto: Ioan Bisca

Băcăuanii care au trecut sâmbătă prin fața magazinului s-au oprit, au admirat, au făcut mercurialul prețurilor, au gustat și au sfârșit prin a cumpăra. Ce-i drept, pe alocuri, unele prețuri sunt la fel de piperate ca ardeiul iute din compoziția babicului, însă, calitatea produselor face toți banii. De exemplu, cârnații de vită se vând cu 40 de lei kg, purcelul copt are același preț, iar un produs crud uscat poate ajunge chiar și la 62 de lei.

Untura de porc este 7 lei, ciolanul de porc poate fi cumpărat cu 19.50, slănina fiartă și condimentată ajunge la 24 de lei, toba se dă cu 37 de lei/kg, pieptul crud afumat este 32 de lei, iar prețul cărnii de berbecuț variază între 25 și 34 de lei. Restul prețurilor le puteți afla singuri, chiar din prăvălie. Vă asigur însă că uitați repede de bani când descoperiți mirosul îmbietor al produselor.

De regulă se întâmplă ca atunci când guști o bucată, să mai vrei una pentru ca în final să cumperi câte o bucățică din toate pentru a face un platou tradițional. Dacă produsul este bun, de multe ori, banul nu mai contează. Și dacă poftiți la o dulceață de morcov, la o dulceață de lapte cu ness sau o acreala de corcodușe, treceți și pe la raftul cu borcănele viu colorate și gusturi fine.

Alte articole