Putini stiu ca la Rachitoasa, in subordinea primariei, functioneaza un serviciu de pompieri la care adesea se alatura si voluntari din comuna, mai ales atunci când situatiile o impun. Si mai putini au cunostinta despre existenta, la acest serviciu, a unei autoutilitare folosita la stingerea incendiilor, veche de mai bine de…40 de ani.

Masina care, prin alte parti, de multa vreme, ar fi trebuit sa ajunga piesa de muzeu, chiar isi face treaba, evident, dupa ce s-a „intervenit” in câteva rânduri la motor si la dotarile autovehicolului, facându-i-se câteva upgrade-uri de anvergura. Cu vopseaua-i veche, pe alocuri scorojita sau inlocuita cu alta, apropiata ca nuanta de original, si cu fumul gros pe care-l lasa de fiecare data când e pornita, masina de pompieri de la Rachitoasa se urneste, tusind, din loc, indreptându-se, de fiecare data, incet, ca o pensionara, dar sigur, catre focarele aparute in comuna.

„Daca va vine sa credeti, am facut-o 4×4, cu diferentiar, ca sa urc mai bine pe dealurile unde suntem chemati. Si asta din fonduri proprii. Asa cum o vedeti, cu ea mergem la interventie, in caz de incendiu, unde, atent ie!, ajungem mereu primii ca sa astâmparam focul, pâna vin pompierii militari de la Podu Turcului. Si sa stiti ca le ajuta militarilor sa fim noi primii acolo, mai ales iarna, când accesul se face mai greu prin satele rasfirate ale comunei”, ne marturiseste Ovidiu Ivanciu, primarul din Rachitoasa. Si sa nu se creada ca pompierii voluntari din Rachitoasa stau degeaba. Din pacate, se inregistreaza numeroase cazuri de incediu, mai ales in sezonul rece sau toamna, când proprietarii de terenuri obisnuiesc sa arda miristile.

PUBLICITATE

Poate si din aceasta cauza, rezervorul de apa al masinii, modificat pentru a incapea o cantitate mai mare, este plin in permanenta. „Suntem doar doi angajati si facem de serviciu zi si noapte, pentru a putea interveni in caz de incendiu. Si, la noi, se cam intâmpla sa ia foc gospodariile oamenilor, mai ales ca sunt 15 sate in componenta comunei. De exemplu, intr-o iarna, o familie a lasat copiii nesupravegheati si le-a luat casa foc. S-au prapadit cu totii, din pacate. Apoi, imi aduc aminte ca s-a muncit enorm de mult când au luat foc stocurile de furaje ale unui consatean. Noroc ca ne-au venit in sprijin pompierii de la Podu Turcului“, povesteste Ovidiu Ureche, angajat al servicului de pompieri de la Rachitoasa.

Din fericire, zilele batrânei autoutilitare sunt cam numarate, administratia comunei facând deja demersuri avansate pentru cumpararea unei masini noi de pompieri. „Avem depus un proiect de achizitionare a unei masini de pompieri prin GAL-ul «Bacaul verde», cu o valoare de peste 100.000 de euro. Luna asta ar trebui sa ne vina autoutilitara”, a mai spus primarul din Rachitoasa. Pâna atunci, batrâna autoutilitara isi va face cu succes treaba, intervenind ori de câte ori va fi nevoie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Domnul primar a inceput deja campania electorala. Bataia pe ciolan e, în zilele noastre, cel mai frumos spectacol! O anumită clasă de oameni se întrec în promisiuni, pomeni şi minciuni.

LĂSAȚI UN MESAJ