– o familie formata din patru persoane isi duce traiul de pe o zi pe alta muncind pentru comunitate – pentru ca banii din ajutorul nu le ajung, oamenii isi completeaza veniturile muncind cu ziua prin sat

Pe Lacramioara si pe Ioan Troian i-am gasit dând la cazma, in fata sediului Politiei Locale din comuna Poduri. Necazurile, lipsurile si traiul greu si-au pus amprenta asupra celor doi soti, desi nu par a avea mai mult de 40 de ani.

Ploile recente au adus de pe dealuri pamânt si pietris, iar aluviunile au lasat mizerie in urma lor. In astfel de situatii, beneficiarii de ajutor social sunt chemati sa munceasca in folosul comunitatii, la curatarea santurilor, rigolelor si la igienizarea comunei.

PUBLICITATE

Familia Troian munceste de patru ani in comuna, ca sa obtina ajutor social de la primarie. Sunt oameni simpli, muncitori, curati si nu le este rusine sa munceasca.

„De patru ani beneficiem de ajutor social pentru ca nu gasim de munca in alta parte. Pentru 357 de lei, muncim aproape zilnic, de la 8 la 12. Locuri de munca nu sunt in comuna, iar in Moinesti nici nu se pune problema navetei. Ne place sa fim gospodari si muncim cât e ziua de lunga. Avem acasa cal si vaca, iar animalele trebuie ingrijite la rândul lor. Oamenii ne stiu ca suntem seriosi si ne cheama sa muncim cu ziua pentru 40 – 50 de lei.”
Lacramioara Troian

In timp ce Lacramioara vorbea, mâinile nu-i stateau deloc. Aplecata de spate, femeia tragea de coada cazmalei, ca sa termine la vreme munca ce o avea. Ioan, incarca mizeria intr-o roaba si o depozita intr-un loc special amenajat. Barbatul povesteste ca a fost miner la viata lui, insa, din anul 1989 s-au stricat lucrurile, mina s-a inchis, iar oamenii au ramas fara munca.

“Muncim orice, atât cât ne mai tin puterile! A fost mai greu cât aveam copiii mici, insa, baiatul cel mare are 21 de ani si a inceput sa munceasca si el. Mai avem un baiat de 17 ani si o fata de 15 ani, de care trebuie sa avem grija in continuare. Pentru fiecare ban primit, muncim, si nu ne este rusine!.”
Ioan Troian

Cei doi soti spun ca mai bine sa-i stie lumea ca muncesc, decât sa-i arate cu degetul ca nu fac nimic si asteapta doar ajutor de la stat. Mai mult, cei doi abia asteptau sa se termine renovarile la scoli, ca sa mearga la curatenie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ