Ionel Palăr, președintele PNL Bacău

Demisia de onoare este singura soluție la care primarul Cosmin Necula ar trebui să apeleze după ce o nouă avarie a lăsat fără apă orașul Bacău, în plină vară. Zeci de mii de băcăuani se văd nevoiți, pentru a șasea oară în ultimii doi ani, să umble cu bidoanele și căldările prin oraș, în căutarea apei. Administrația Necula și-a dovedit încă o dată incompetența, incapacitatea de a gestiona problemele orașului și de a realiza investițiile de care cetățenii au nevoie.

Orice avarie poate fi înțeleasă. Nimeni nu își dorește să lase un oraș întreg fără apă și nu provoacă de bună-voie o astfel de situație de criză. S-a tot spus că primarul ”a avut ghinion”. Dacă acest ghinion înseamnă ghinion și pentru băcăuani, un motiv în plus ca primarul Cosmin Necula să își dea demisia. Pentru că, în situația deselor avarii de la compania de apă nu este vorba doar despre ghinion.

Liberalii băcăuani au mai arătat și cu alte ocazii că disconfortul locuitorilor poate fi diminuat în cazul unor incidente, cu investiții minime. În data de 3 aprilie 2018, am semnalat că situația poate fi rezolvată cu o investiție ce presupune mai puțin de un kilometru de conductă, un proiect pe care administrația Necula l-a moștenit de la vechea administrație și care putea fi aplicat de urgență.

Cosmin Necula preferă doar să promită un proiect megalomanic, al sursei alternative de apă a orașului, pentru care sunt necesare costuri uriașe, în loc să aloce fondurile necesare pentru întreținerea surselor de suprafață de la Hemeiuș, Gherăiești și Mărgineni. Din cele peste 50 de puțuri de suprafață, care ar putea asigura continuitate în alimentarea cu apă a orașului, mai bine de jumătate sunt colmatate, pentru că nu au fost întreținute. Și asta, deși, repetăm, în cazul unei avarii, apa de la Mărgineni, Gherăiești și Hemeiuș ar fi suficientă pentru consumul casnic din Bacău.

Nu este singura situație în care administrația Necula reinventează roata, în loc să finalizeze proiecte deja existente, privind infrastructura de utilități publice din Bacău.

Până la finalizarea proiectului cu rezerva de apă a orașului, decolmatarea puțurilor și construcția unui tronson de conductă de mai puțin de un kilometru în zona Pasajului Mărgineni reprezintă soluția la îndemână și perfect viabilă. Mai ales că investiția în rezerva de apă a orașului rămâne incertă, câtă vreme primarului Necula i-au trebuit doi ani să se convingă de necesitatea acesteia.

Pentru că există soluții, dar primarul refuză să le accepte, considerăm că se impune demisia acestuia de la conducerea unui oraș unde nu se întâmplă nimic!

Ionel Palăr
Președinte PNL Bacău

Alte articole