Peste doua saptamâni incepe noul an scolar, insa nu toate entitatile de invatamânt isi pot primi elevii in conditii decente. O raportare facuta de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, impreuna cu Directia de Sanatate Publica arata ca dintr-un total de 827 de unitati scolare, peste 80 nu au inca aviz sanitar. Si nici nu vor avea, din cauza lipsei banilor.

O parte din prescolarii si elevii din judetul Bacau, in special din mediul rural, vor invata in unitati scolare fara autorizatii sanitare. In acest moment, dintr-un total de 827 astfel de entitati, 82 au inca probleme, adica un procent de 10 la suta.

“Sunt unitati scolare care nu au avut autorizatie sanitara si nici nu vor avea. Sunt probleme care depasesc capacitatea financiara a autoritatilor locale pentru rezolvarea lor”, a explicat prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general. Alte scoli inca mai lucreaza la dosarul de autorizare, iar altele nu au solicitat acest aviz pentru ca stiu ca nu-l vor obtine .

Abaterile se sanctioneaza

Conform legislatiei, autorizarea sanitara a unitatilor scolare se face in baza declaratiei pe propria raspundere. Autoritatea competenta, Directia de Sanatate Publica, elibereaza avizul sanitar de functionare in baza declaratiei pe propria raspundere si in termen de 30 zile lucratoare, personalul de specialitate desemnat verifica obiectivul pentru a constata conformitatea cu normele de igiena si sanatate publica.

“Daca se constata neconformitati, in functie de gravitatea acestora si, implicit, riscul pentru starea de sanatate, se acorda un termen de remediere de maximum 30 de zile si se comunica acest lucru solicitantului. Dupa expirarea termenului acordat pentru conformare se efectueaza recontrolul si orice abatere se sanctioneaza.

Autorizatia sanitara de functionare obtinuta si care a fost declarata conforma are termen de valabilitate permanent, nu este necesa viza anuala si doar la unele modificari de structura, solicitantul va trebui sa anunte Directia de Sanatate Publica pentru noi verificari” – spune dr. Marin Bustuc, director DSP Bacau.

In Bacau la Colegiul Economic “Ion Ghica” in corpurile de cladire A si B nu este asigurat cubajul de aer necesar (directorii isi asuma responsabilitatea, iar la DSP situatia este cunoscuta), la Colegiul “Grigore Antipa caminul este in curs de igienizare.

Problemele cele mai mari sunt in scolile din comunele Glavanesti, Horgesti, Parava, Parincea, Racaciuni, Huruiesti, Motoseni, Rachitoasa, Blagesti, Berzunti, Casin, Gura Vaii, Livezi, Helegiu, Ghimes Faget, Strugari, Poduri.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Păi, dacă fiecare își face datoria, cele 82 de școli ,,TREBUIE ÎNCHISE” ,stimabililor!
    Ș-apoi de ce pe propria răspundere (a directorului presupun), din moment ce nu-i școala personală? Dacă nu știați, aflați că locațiile (clădirile) sunt ale primăriilor, nicidecum ale directorilor!

LĂSAȚI UN MESAJ