Zeci de bacauni au pasit peste pragul notarilor, sâmbata, 17 octombrie, primind consultatii de specialitate fara a fi taxati. Activitatea de consiliere gratuita a facut parte din actiunea „Ziua portilor deschise”, organizata de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România (UNNPR), aflata deja la a doua editie din acest an.

In cadrul acestei actiuni, specialistii din domeniu s-au oferit sa acorde clientilor, in mod gratuit, solutii la diverse spete, una mai incurcata decât alta. Astfel, timp de patru ore, notari din judetele Bacau si Neamt, afiliati Camerei Judetene a Notarilor Publici Bacau, au acordat asistenta de specialitate celor care au avut interesul pentru gasirea unor solutii la problemele personale legate de legislatie. La sediul principal din Bacau, notarii de serviciu au fost, de aceasta data, Olga Enachescu si Roxana Spulber, care, cu rabdare si profesionalism, au oferit asistenta de specialitate bacauanilor care au ajuns la sediul Camerei.

„Oamenii sunt interesati, asta e clar. Oricum, cei care au ajuns azi nu erau straini de problemele notariale. Au venit cu acte, intrebari, spete etc. Si nu neaparat ca le-am putut da o rezolvare, pentru ca solutiile se dau fie la instanta, fie la birourile notariale, prin incheierea unor acte. Dar, macar le-am oferit informatii pe care, zic ei, nu le-ar fi luat in alte conditii. Desi, le-am spus ca au aceasta posibilitate, de a obtine gratuit informatii, si la birourile noastre. In principiu, cam toti stiau, dar au gândit ca daca vin azi, la sediul Camerei, au mai multa greutate informatiile, când, de fapt, tot noi suntem si aici, si acolo”, a declarat Olga Enachescu, notar public din Bacau.

PUBLICITATE

Rezolvari diverse, cu eforturi minime

Interesant e ca, in general, cei care au venit la sediile notarilor au ajuns cu probleme legate de domeniul imobiliar, problematica principala a activitatii notariale. Dar, paleta de informatii pe care le puteau solicita clientii cuprindea si date legate de procedura succesorala notariala sau a divortului, redactarea înscrisurilor cu continut juridic, autentificarea înscrisurilor etc. „Este o actiune binevenita, pentru ca sunt foarte multe persoane neinformate. In general, cei care au o problema merg la un avocat.

Ei bine, si notarul poate sa dea foarte multe informatii si omul poate sa ajunga la concluzia ca nu este neaparata nevoie de instanta, totul se poate rezolva amiabil, la orice birou notarial, cu eforturi minime”, a subliniat Roxana Spulber, notar public in Bacau. Constantin Bontas, pensionar, fost economist, in Bacau, la Directia de Culte, este unul dintre cei care au apelat la notari de „Ziua portilor deschise”. A venit la specialistii bacauani pentru a gasi raspunsul la o chestiune incurcata, din care nu mai gasea iesire.

„Am aflat din ziarul «Desteptarea» despre serviciile acordate gratuit de notari, sâmbata asta. Sigur ca actiunea de astazi a fost foarte buna. Si pentru mine, dar si pentru restul oamenilor. Sunt oameni de la tara, nevoiasi, care nu stiu despre cum se incheie un act sau altceva legat de legislatie. Sunt rataciti, pentru ca, daca se duc la 20 de specialisti, gen avocati, juristi etc., zece le dau o solutie, iar restul alta solutie. Asa, la notar, gasesti raspunsul exact. Pe mine, cel putin, m-a luminat, mi-a dat niste indrumari foarte bune din punct de vedere al legii sau al actelor notariale, intr-o chestiune de familie”, ne-a spus pensionarul.

Frecventa mai mare, in toate orasele

De retinut ca astfel de activitati de consiliere gratuita vor mai avea loc, insa, la termene mai scurte, de cel putin patru ori pe an. Urmatoarea zi dedicata consultatiilor gratuite va fi programata in luna ianuarie a anului viitor. „Se poarta discutii pe acest subiect, dorindu-se organizarea, mai frecvent, a unor astfel de activitati, chiar lunar. In plus, desi noi am avut obligatia de a organiza «Ziua portilor deschise» doar la sediile principale, respectiv Bacau si Piatra Neamt, am acordat consultatii si la Onesti, la actiunea din primavara, iar acum, si la Roman. Vrem sa facem si la Târgu Neamt si in toate orasele din cele doua judete”, a subliniat Stefan Isache, presedintele Camerei Judetene a Notarilor Publici Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ