13 decembrie 2024

Locuitori din Slanic Moldova, consultati gratuit de “Caravana cu Medici”

Treizeci de medici si studenti la Medicina au sosit, la sfârsitul saptamânii trecute, in Slanic Moldova, si s-au instalat la scoala din Ciresoaia. Ei le-au facut locuitorilor un dar a carui valoare nu poate fi apreciata cu adevarat decât de beneficiari: analize si consultatii medicale gratuite in cadrul actiunii organizatiei „Caravana cu Medici”, care a venit in oras la invitatia primarului Andrei Serban.

„In urma cu doua saptamâni am recoltat probe de la 130 de locuitori, dar astazi au venit mult mai multi. Pacientii se prezinta la primul cabinet, unde sunt masurati, cântariti, le este analizat istoricul, li se palpeaza abdomenul, li se face un examen clinic la inima, plamâni, iar daca e cazul sunt trimisi la echograf si la medicul specialist, cardiolog, internist, dermatolog sau neurolog”, a explicat Stela Toma, coordonatoarea Caravanei. La sfârsit, pacientii primesc o scrisoare medicala cu care vor merge la medicul de familie si, daca e cazul, o reteta. „Aici avem sprijinul Farmaciilor Sf. Spiridon, care le ofera o reducere”, a precizat Stela Toma.



Nu au facut analize de cinci-sase ani

Scopul „Caravanei cu Medici” este de a depista la timp anumite afectiuni care, netratate, pot evolua in boli grave, cu un final tragic. De obicei, tinerii cauta comunitati izolate, situate la mare distanta de un spital, dar sunt foarte bucurosi când sunt chemati. La Slanic au fost invitati de primar, care le-a asigurat cazare si spatiu de lucru.

Slanicenii prezenti, sâmbata, la Scoala Ciresoaia au marturisit ca aceasta actiune „este minunata”, mai ales pentru cei cu venituri mici sau neasigurati. Multi dintre ei nu au mai fost la medic si nu au mai facut analize de cinci-sase ani. „Unii locuitori au aflat acum, in cadrul Caravanei cu Medici, ca au hepatita B sau C, iar asta i-a speriat la inceput. Important este ca vor incepe un tratament, ceea ce nu s-ar fi intâmplat daca nu veneau la noi si nu faceau investigatii”, a explicat dr. Mihai Ranete, initiatorul proiectului. Diagnosticarea si tratarea precoce ii va ajuta sa se vindece si sa duca o viata normala, alaturi de cei dragi.

„Chiar am grija de sanatatea oamenilor”

RAZ_3221

Andrei Serban, primarul orasului Slanic Moldova, prezent, sâmbata, la Scoala Ciresoaia, unde a fost organizata „Caravana cu Medici”, a explicat ca intotdeauna a fost preocupat de sanatatea locuitorilor. „Am contactat Asociatia Caravana cu Medici si, astfel, un numar foarte mare de medici sunt prezenti, astazi, in Slanic si fac gratuit aceste controale, a declarat Andrei Serban. In acelasi timp, as vrea sa multumesc celor de la Institutul National de Balneoclimatologie, pentru ca ei sunt principalii nostri colaboratori. Va invit sa vedeti cum arata acum baza de tratament si sa va convingeti ca noi punem mare accent pe sanatatea oamenilor si pe dezvoltarea turismului balnear in statiune. Pot sa va spun ca pe 29, tot luna aceasta, va avea loc si un control medical oftalmologic. Chiar am grija de sanatatea oamenilor si vreau sa-i ajut pe cei care au probleme.”

Centru de tratament ultramodern, la Slanic!

In urma cu trei ani, fostul sanatoriu din Slanic Moldova a fost preluat, prin hotarâre de guvern, de Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie (INRMFB) din Bucuresti. Acesta a facut investitii importante si a adus specialisti. Cel care s-a batut pentru reinvierea fostului sanatoriu este primarul Andrei Serban. Demersul sau a beneficiat de sprijinul lui Horia Lazarescu, directorul institutului: „Domnul director Lazarescu, vazând zona, a inteles ca trebuie sa valorificam calitatile curative ale izvoarelor cu ape minerale din Slanic. Impreuna am lucrat si am reusit, repet, prin hotarâre de guvern, ca acea cladire care practic nu functiona sa devina un centru modern, care arata foarte bine si in care se fac tratamente balneare foarte utile si apreciate de catre pacienti.”

[wonderplugin_gallery id=”496″]

Dus subacval, hidromasaj cu ape minerale si laserterapie

Sectia sanatoriala din Slanic Moldova este, acum, de nerecunoscut pentru cei care au vazut-o in urma cu 10 sau 20 de ani. Baza este dotata cu instalatii de kinetoterapie, magnetoterapie si pneumoterapie (ultrasonoaerosoli si inhalatii cu ape minerale), hidroterapie (dus subacval, hidromasaj cu ape minerale, bai galvanice), masoterapie, termoterapie si laserterapie. De asemenea, ofera servicii de explorari functionale: EKG, spirometrie, echografie etc. Costurile, care includ cazarea, trei mese pe zi si, fireste, consultatiile si tratamentele, sunt de 580 de lei pentru 14 zile de internare. „Bolnavii vin la noi cu o trimitere de la medicul de familie, nimic mai mult. Nu trebuie sa se duca la medicul specialist, la Casa de Pensii sau la Casa de Asigurari. Noi ii evaluam si ii programam”, a explicat Vasile Padurariu, administratorul centrului. Pacientii sunt evaluati si de medicii specialisti veniti de la Bucuresti. Din toate aceste motive, cele 45 de locuri ale bazei de tratament sunt ocupate permanent, pacientii programându-se cu sapte-opt luni inainte.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -