Unii bacauani si-au montat centrala proprie si fara a avea aceasta autorizatie de constructie/Foto: Ramona Ionescu

– dupa o vara cu restrictii la debransare, iata ca toamna incepe cu vesti bune pentru cei care vor sa-si monteze centrala de apartament – Primaria Bacau isi da girul pentru debransarea de la sistemul centralizat de termoficare – vestea proasta este ca solicitantii trebuie sa se miste repede pentru ca la 15 septembrie incep sa se faca probe in instalatii

Bacauanii care doresc sa se debranseze de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic mai au la dispozitie aproximativ doua saptamâni sa faca acest lucru. S-a deblocat situatia creata de obligativitatea prezentarii autorizatiei de constructie de catre persoanele care doresc sa renunte la serviciile SC Thermoenergy Group SA Bacau pentru a-si monta alta sursa de incalzire. Vestea vine chiar de la reprezentantii furnizorului de agent termic.

“De la primarie, oamenii au inceput sa vina cu niste hârtii in care se spune ca nu este nevoie de aceasta autorizatie de constructie. Semnatura este a arhitectului Geliman, insa, nu excludem ca in unele situatii sa se impuna o astfel de autorizatie”, declara Narcisa Antoneac, purtator de cuvânt la Thermoenergy Group SA Bacau

PUBLICITATE

Numai in zona de nord a orasului sunt peste 100 de persoane care ar fi vrut anul acesta sa se debranseze de la reteaua de termoficare a orasului, dar s-au oprit la aceasta autorizatie de constructie.

“Se cer sume importante de bani pentru obtinerea acestei autorizatii de constructie! Nu inteleg de ce se pun astfel de piedici in conditiile in care, in anii anteriori, alte persoane si-au putut monta contrala de apartament fara sa li se ceara o astfel de autorizatie. In zona de Nord, pe strada Calugareni, suntem peste 100 de persoane care dorim sa ne desprindem de la sistemul centralizat. Eu cred ca primaria trebuie sa analizeze mai bine aceasta situatie sI sa lase oamenii sa opteze pentru alta sursa de caldura, daca nu sunt multumiti”
– Ana Solomon, proprietar de apartament

Femeia spune ca pentru o astfel de autorizatie de constructie ar fi trebuit sa plateasca aproximativ 2.000 de lei. Oamenii fac deja un efort financiar pentru a acoperi costurile montarii unei centrale de apartament, iar suma aceasta li se pare nejustificata. Cei care au depus dosare pentru debransarea de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic sunt directionati catre Primaria Bacau pentru a primi adeverinta care sa ateste ca nu este nevoie de autorizatie de constructie pentru montarea unei alte surse de incalzire.

In luna iunie 2016, conducerea Thermoenergy Group SA Bacau a emis asociatiilor de proprietari o adresa, prin care, proprietarii de apartamente care doresc sa se debranseze de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic trebuie sa indeplineasca o serie de noi criterii. La punctul cinci se mentiona ca solicitantul trebuie sa obtina de la Primaria Bacau o autorizatie de constructie care va tine seama de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel incât conditiile de mediu din imediata vecinatate sa nu fie influentate si sa fie respectat privilegiul de a asigura un mediu curat pentru vecini.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Dar pt. folosirea aragazului (a cuptorului in mod special) nu este nevoie de autorizatie de constructie? Sau ochiurile aragazului nu polueaza mediul? Adevarul este ca va jucati cu nervii si mai ales cu banii cetatenilor. Si faceti acest lucru pt. ca suntem niste mototoi si nu reactionam nicicum la toate testele de rezistenta pe care ni le aplicati!

  2. De ce o autorizatie costa 2000 de lei?! Are cumva legatura cu subventiile integrale acordate de furnizorul de agent termic beneficiarilor cu venituri mici pentru a-i stimula sa ramana intr-un sistem nefunctional, pe spatele celor care au investit intr-o centrala de apartament?! Trebuie facuta o analiza clara a eficientei sistemului de incalzire centralizat, pentru ca se pare ca o mare parte din locuitorii municipiului nu mai au nevoie de serviciile acestuia, ceea ce inseamna ca acesta este supradimensionat fata de necesitatile pietei de energie termica a municipiului. In plus, in fiecare imobil ar trebui sa existe un singur mod de incalzire, pentru a se evita discutiile si scandalurile pentru tevile care strabat apartamentele debransate sau, daca acest lucru nu se poate realiza din motive obiective, atunci trebuie facuta distributie pe orizontala pentru cei ramasi captivi in sistem, iar tevile sa fie izolate. Cazurile sociale, care nu-si permit achitarea lucrarilor pentru distributia orizontala trebuie rezolvate de primarie, cu conventia ca aceste apartamente sa nu poata fi debransate pe timpul duratei de viata estimate a lucrarii de bransare, sau daca totusi vor dori vreodata sa se debranseze, atunci sa plateasca integral, pe loc, contravaloarea lucrarilor efectuate catre primarie, plus o penalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ