Cartea noastra de vizita - Foto: Romeo Marandici

„L.E.A” (Learning Europe by Arts) este proiectul multilateral Comenius, finantat de A.N.P.C.D.E.F.P. la care participa sase institutii de invatamânt din sase state: Franta, Austria, Norvegia, Spania, Portugalia si România.
Colegiul National „Ferdinand I” este mesagerul bacaului prin pofesorii: Mihaela Chiribau Albu – coordonatorul proiectului, Ana Intuneric, Oana Vasi, Ovidiu Trofin si elevii: Ioana Stefania Marandici, Naomi Cristea, Irina Negulescu, Claudia Ionescu, Bogdan Perca, Senol Ghiuzan, Ancuta Popovici, Corina Nastase si Alexandru Marcoci, aflati in aceste zile in Franta in localitatea Hégenheim.
Aici, inepuizabila doamna Christine Gettliffe a indrumat familiile elevilor din localitate, care au „adoptat” tot grupul de profesori si elevi, integrându-i in familiile franceze.

La Parlamentul European – Foto: Romeo Marandici

Primele activitati au fost la „COLLÈGE des TROIS PAYS” (colegiul celor trei tari) denumit bine astfel deoarece localitatea Hégenheim este situata la o distanta de câtiva kilometri de Elvetia si Germania. Au urmat vizitele tematice in orasele COLMAR si STRASBOURG culminând cu memorabilia primire a grupului la Parlamentul European. Aici au prins viata, odata in plus, memorabilele cuvinte: “toti pentru unul – unul pentru toti!”. Elevii români au demonstrat atât abilitatile de viata foarte bine dezvoltate (punctualitate, seriozitate, adaptibilitate, etc.) cât si competenta lingvistica deosebita, creând o reala placere in comunicarea cu ceilalti. Prin urmare unul dintre elevi a afirmat: suntem „cei mai cei” din Bacau – si adauga domnul Romeo Marandici, corespondentul aflat la fata locului, „cei mai cei” din Europa!
Azi are loc vernisajul expozitiei L’ART AU COEUR de la FABRIK de HÉGENHEIM. Vor participa: autoritatile locale, oameni de cultura, artisti, oameni politici si de afaceri, elevi, profesori, parinti, directori de institutii si publicul larg din regiune.
Expozitia reprezinta unul din produsele finale ale proiectului si reuneste lucrari realizate in perioada 2011 – 2012 in scolile implicate in acest proiect.
Aceasta punte culturala ne ofera tuturor bacauanilor ocazia de a spune, alaturi de toti cei prezenti acolo: „Vive la France!”, „Vive la Romania!”, „Vive la Europe!”.
Acesta este cadoul oferit de Colegiul National „Ferdinand I” tuturor bacauanilor de ziua lor. Alte imagini si amanunte vor fi oferite in urmatoarele zile prin TRUSTUL de PRESA DESTEPTAREA.
A consemnat Romeo MarandiciPUBLICITATE