26 aprilie 2024
ActualitateInvatamântul se „repara” din banii parintilor

Invatamântul se „repara” din banii parintilor

Scolile – lasate de izbeliste de Primaria Bacau

Scolile bacauane nu mai au bani pentru investitii, reparatii si consolidari. De la gradinite, pâna la unitatile de invatamânt primar, gimnaziale si colegii/licee, nicio institutie scolara nu mai poate demara vreo lucrare pentru ca nu sunt fonduri. Legea bugetului de stat „se bate in cap” cu Legea Educatiei, iar singura finantare care exista in sistem este in baza costurilor standard per elev/prescolar. Iar banii ajung doar pentru salariile dascalilor. In lipsa fondurilor necesare, fiecare director de scoala recunoaste: „Salvarea – banii parintilor”.

In toate scolile si liceele din municipiul Bacau, modernizarea claselor de curs, igienizarea, reparatiile curente, achizitionarea de materiale de curatenie si dezinfectie se fac pe banii parintilor. Multi dintre ei sunt fortati “sa cotizeze” sume importante de lei, pentru ca “elevului sa-i fie bine, sa invete in conditii proprii”. In alte unitati scolare, taxa se “ascunde” in sponsorizari. Iar daca pâna mai ieri directorii recunosteau cu greu aceste realitati, din acest an situatia a devenit cât se poate de transparenta. “Nu ai cum sa functionezi altfel. Daca bani nu mai sunt de unde sa ii iei?”, spun managerii de scoli. Banii sunt ceruti fie la inceput de an, fie in timpul anului scolar, fie la inscrierea copilului in unitatea de invatamânt, fie lunar, printr-un fond al scolii, fie ocazional, atunci cânt apar cheltuieli neprevazute. Iar daca pâna anul trecut, Primaria Bacau mai aloca ceva banuti la acest capitol, din acest an si aceasta recunoaste ca “in anul 2012 NU au fost demarate lucrari de investitii in unitatile de invatamânt din municipiul Bacau”.



Asociatiile parintilor aduna bani benevol

In scoli s-au infiintat din acest motiv si asa-numitele Asociatii ale parintilor, sub forma de ONG-uri. Unde acestea nu exista, conducatorii de institutii tin pe caietele sau in dosare stufoase evindetele privind cheltuirea acestor bani. Un astfel de dosar l-am vazut la Gradinita cu program prelungit 18, unde parintii copiilor din grupa mica au contribuit la curatenia de vara a unitatii cu 200 lei fiecare. “Totul este benevol. Cine a vrut a dat. Totul este sub semnatura si cu chitanta comuna pe clase. Cine si-a retras copilul de la noi a primit banii inapoi. Cine nu a dat, nu a patit nimic. Dar in conditiile in care nimeni nu iti da niciun ban si ai 30 de covoare de spalat, din ce fonduri sa faci curatenie? Cu banii strânsi am schimbat total fata gradinitei, s-a varut, s-a igienizat bucataria, s-au schimbat usi, s-au facut reparatii. Atlfel, nu ai cum sa supravietuiesti!”, a recunoscut prof. Cecilia Mihaila, coordonatorul Gradinitei 18.

Foame de bani

Toate astea in conditiile in care in Bacaul anului 2012, copiii de vârsta prescolara si elevii inca mai invata in imobile pline de igrasie, cu pardoseala mucegaita, cu acoperisuri sparte, fara garduri imprejmuitoare si locuri de joaca, cu sali de sport in care se imbiba apa in pereti, cu fatade stricate, cu instalatii sanitare si electrice neschimbate de ani de zile. Nevoile urgente de investitii sunt peste tot, iar bani, deloc. “Nu cred ca este vreun director in acest moment in care sa spuna ca nu are nevoie de nimic. Dar nicaieri nu sunt bani”, concluzioneaza si prof. Costel Paduraru, director adjunct Scoala “Al.I. Cuza”. Intr-adevar, nici noi nu am gasit vreunul.

In urma unei solicitarii pe Legea 544/2011, Primaria municipiului Bacau a remis catre cotidianul “Desteptarea” urmatorul comunicat, legat de aceasta problematica:
“In conformitate cu prevederile Legii bugetului de Stat /2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului are obligatia de a include in buget, la capitolul «Invatamânt» pentru unitatile de invatamânt preuniversitar de stat sume prentru obiective de investitii, consolidari, reabilitari, reparatii capitale etc. Având in vedere aceasta prevedere, care s-a regasit si in legile bugetelor de stat din anii anteriori, in anul 2012 NU au fost demarate lucrari de investitii in unitatile de invatamânt din municipiul Bacau.”

Ce spune Legea Educatiei Nationale 1/2011:
– art. 101 (2) Statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si elevii din invatamântul primar, gimnazial, profesional, liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum si pentru elevii din invatamântul postliceal special de stat. Finantarea de baza se face in limitele costului standard per elev/prescolar.
– art. 104 (1) Finantarea de baza de asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA si alte venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli: cu salariile, cu formarea continua si evaluarea personalului, cu evaluarea periodica a elevilor, cu materialele si serviciile, cu intretinerea curenta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri