Legal, campania electorala pentru alegerile locale incepe pe 6 mai, insa eu deja am obosit. Peste tot, la radio, televiziuni, pe bloguri, in presa scrisa, la conferintele de presa, in spatiile publice, panouri, bannere, vezi, auzi doar candidati la functiile de primar sau consilier. Legea fiind ambigua, s-a gasit si o explicatie: este vorba de publicitate comerciala (!), nu electorala.

Cum, adica, publicitate comerciala, ca doar respectivii, domni si doamne, nu vând, nu „comercializeaza” pantofi, rochii, rosii sau cartofi (cartofii pot fi scosi pe piata doar dupa 5 iunie), ne spun clar, intr-o propozitie cum vor ei sa ne fericeasca.

Asta nu-i campanie electorala? Nimic nou: din 1992 incoace, aceleasi sloganuri, vorbe frumoase, planuri, propuneri, proiecte. Eu cum sa-i mai cred, in conditiile in care furtisagurile au inceput inca din faza inscrierilor, când, pe listele de adeziuni, au trecut si parcele intregi din cimitirele oraselor, altii nu s-au mai obosit nici sa citeasca crucile, si-au completat listele cu nume fictive. Oamenii acestia mai cred ca ne pot pacali la nesfârsit.

PUBLICITATE

Alt candidat, stiindu-se cu bârzoiul ilegal pe chelie, a incercat sa forteze bariera Biroului electoral, insa dosarul a fost respins de o instanta, dar el nu se lasa si contesta Legea electorala.

Nici binevoitorii nu stau cu mâinile incrucisate, fac plângeri peste plângeri impotriva candidaturilor, si pâna le vine rândul la rezolvare, trece perioada de inscriere. Suntem in faza repetitiilor, sa vezi spectacolul la premiera: atacuri la persoana, istorii romantate, vocabular de mahala, declaratii scoase din context, ce mai, circ de circ. Cred ca a venit timpul sa se faca ordine in legislatia alegerilor, ar putea fi introdus un articol prin care sa se sanctioneze drastic orice incercare de frauda, indiferent de natura ei: individul si partidul din care provine sa nu mai aiba dreptul sa candideze la alegerile urmatoare.

Fara discutie si fara drept de contestatie. Un alt articol ar putea stipula ca fiecare candidat acceptat sa incheie un contract de management cu alegatorii, parafat si inregistrat la notariat, la tribunal, la autoritatea electorala, eventual publicat in Monitorul Oficial, supus controlului public. Poate asa scapam de gargaragii, de tepari, de purtatorii de vorbe si promisiuni.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ