În urma acţiunii de joi, 11 aprilie a.c., desfăşurată pe lacul de acumulare Galbeni, în dreptul localității Nicolae Bălcescu, în jurul orei 13.25, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău au surprins în flagrant un bărbat care pescuia cu ajutorul unor cu lansete, în perioada de prohibiție.

De asemenea, în jurul orei 15.00, jandarmii au depistat în Piaţa Sud din municipiul Bacău, doi bărbaţi în timp ce ofereau spre comercializare cantitatea de 44 kg. peşte, de diferite specii, fără să dețină documente de provenienţă.

În cauză jandarmii au întocmit pe numele făptuitorilor dosare cu acte de constatare sub aspectul comiterii unor fapte susceptibile infracţiunilor de pescuit în perioada de prohibiţie, comercializarea fără documente legale a peştelui, conform O.U.G 23/2008 art. 64, lit. h (deținerea … sau comercializarea fără documente legale a peştelui …), art. 64, lit. b ( pescuitul … în perioada de prohibiţie … ) privind pescuitul şi acvacultura.

Dosarul a fost înaintat organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor şi aplicării măsurilor legale.

***
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău va acţiona şi în perioada următoare, pentru protejarea fondului piscicol şi respectarea cadrului legal care reglementează pescuitul și acvacultura.
Reamintim celor care au ca pasiune pescuitul sportiv că în perioada 11.04.2019- 09.06.2019 sunt instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuit (atât comercial cât şi sportiv).
Nerespectarea acestor prevederi legale poate avea consecințe neplăcute materializate în sancţiuni contravenţionale sau penale.
Recomandăm pescarilor sportivi si profesionişti să tină cont de faptul că respectarea acestor reguli are efecte pe termen mediu şi lung, iar păstrarea mediului natural trebuie să constituie o regulă a fiecăruia; mediul înconjurător sănătos este un drept de care avem nevoie şi pe care trebuie să-l apărăm permanent.

Alte articole