La Gradinita „Crai Nou” a fost lansat un proiect elaborat in parteneriat cu reprezentantii Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si care se va derula timp de 4 ani. Proiectul se intituleaza „Civilizatia lemnului. Arborii, Altfel”, o incursiune in lumea miturilor, legendelor, credintelor si superstitiilor stramosilor nostri. Prima actiune, desfasurata ieri, a avut ca tema „Legendele pasarilor”.

Cei aproximativ 200 de prescolari din Gradinita “Crai Nou”, ca beneficiari directi, impreuna cu educatorii, cadrele didactice, parintii si reprezentanti ai comunitatii, ca beneficiari indirecti, sunt implicati intr-un amplu proiect intitulat “Civilizatia lemnului. Arborii, Altfel” pe un parteneriat incheiat cu expertii Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO. Lansarea proiectului a avut loc marti, pe 27 noiembrie, in prezenta copiilor din gradinita, intr-o activitate intitulata “Legendele pasarilor”. Le-au fost alaturi, colaboratori de la Muzeul de Stiintele Naturii “Ion Borcea” Bacau. “Este un proiect prin care incercam sa accesibilizam cultura populara romaneasca celor mici prin intermediul legendelor. In activitatea de acum am ales «Legendele pasarilor» in cadrul careia copiii au realizat desene, picturi si colaje pe care le-am reunit intr-o expozitie, amenajata in holul gradinitei”, ne-a declarat prof. pentru invatamantul prescolar si primar Mariana Carmen Isop – coordonator proiect. In activitatea de lansare a proiectului s-au prezentat aspecte din viata pasarilor de catre muzeografi, s-au audiat inregistrari cu ciripitul pasarilor, s-a vorbit despre obiceiuri si activitati efectuate de catre gospodarii satelor in ceea ce priveste protejarea pe timp de iarna a pasarilor. “Noi am inceput aceasta activitate a proiectului de zilele trecute, cand copiii, alaturi de parintii lor au construit si frumoase casute pentru pasari”, a adaugat si Ariadna Elena Rogojinaru – educator la Gradinita “Crai Nou”. Prin proiectul “Civilizatia lemnului”, coordonatorii si-au propus sa valorifice cultura populara a neamului in contextul social actual. Se urmareste astfel ca prescolarii sa cunoasca obiceiurile si traditiile ce ne definesc ca popor, creatiile literaturii populare, de la mituri la legende, de la credinte pana la superstitii, de la pildele biblice la legile nescrise. Urmatoarea actiune din proiect este programata in primavara anului viitor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. Daca cei care lucreaza in scoli si gradinite s-ar ocupa de activitatea de zi cu zi si-ar lasa aceste “proiecte” copii ar invata mai bine ,tineretul ar fi mai educat si mai bun .Nu spun asta ca sa le supar pe d-le educatoare ,dar educatia elevilor lasa muuuuult de dorit pornind de la gradinita si terminand cu masterele la facultate.”Politica “acestor activitati face mult rau invatamantului( e mult de lucru la un astfel de proiect si se pierde din vedere lucru la clasa ).Daca nu ar fi obligate cadrele didactice sa -si daca puncte pentru a obtine premii si gradatii de merit ,cu siguranta s-ar ocupa de activitatea scolara cu mai mult interes si societatea (prin elevi) ar avea doar de castigat!!!!Eu nu inteleg de ce se renunta la ore si se fac fel de fel de activitati, inutile de altfel( culturale ,sportive)in timpul saptamanii,cand sambata si duminica ar fi cel mai indicat sa aiba loc astfel de actiuni…Hei INSPECTORAT SCOLAR ( ca doar sunteti platiti cu sute de euro) CE FACI? DORMI IN PAPUCI?….MINISTER AL EDUCATIEI!!!!! ( alt domeniu cu salarii uriase).ESTI IN GREVA???????????????????????????????????????..OARE NIMENI NU MAI GANDESTE IN TARA ASTA?

 2. IMI PARE SINCER RAU PENTRU CA NU REALIZATI CAT DE IMPORTANTA ESTE GRADINITA IN VIATA UNUI COPIL, DAR MAI ALES CA EDUCATOARELE REALIZEAZA ACTIVITTI EXTRASCOLARE TOCMAI PENTRU A AVEA UN TINERET EDUCAT
  IN CE DIRECTIE?

  AR FI IMPORTANT SA STIM, CACI NICI MINISTERUL NU O STIE!

 3. SI DACA TOT POVESTEATI DE SAMBETE SI DUMINICI, NOI, EDUCATARELE GPP,, CRAI NOU” VA DESCHIDEM UNITATEA SAMBETELE SI DUMINICILE, CA SA EDUCATI TINERETUL, CEL MIC, CU POVESTI, CA POATE AICI STA SECRETUL BUNASTARII ROMANIEI!
  MAI STITI? PACAT CA NU APRECIATI CEEA CE FAC NISTE DOAMNE EDUCATOARE IN FOLOSUL DEZVOLTARII COPIILOR PE CARE DUMNEAVOASTRA II AVETI. DACA NU AVETI INCREDERE, DE CE I-ATI MAI INSCRIS LA NOI?
  DOAMNELE NU SUNT BONE, SE NUMESC EDUCATOARE, DE LA VERBUL ,,A EDUCA”- A forma pe cineva prin educație; a influența în mod intenționat, sistematic și organizat dezvoltarea intelectuală, morală și fizică a copiilor și tineretului sau, p. ext., a oamenilor, a societății etc. – Din fr. éduquer, lat. educare.
  Sursa: DEX ’98 (1998) |
  AR FI IMPORTANT SA STIM CARE E ADEVARATA EXPLICATIE, SI, DACA ASTA E SOLUTIA, CACI NICI MINISTERUL NU O STIE!

 4. imi pare sincer rau pentru cei care privesc invatamantul ca pe o CENUSAREASA.
  in acest domeniu lucreaza doar femei care poarta conduri de aur si au sufletul la fel de luminos
  nimeni nu poate aprecia, dar mai ales JUDECA, cat efort fac aceste fiinte pentru puii de om!
  RESPECT SI DEOSEBITA CONSIDERATIE OAMENILOR DIN SISTEMUL DE INVATAMANT, – (RUSINE LA MINUS) pentru cei care isi iau tupeul sa ii judece!

 5. ca o concluzie: EDUCATIA NU SE FACE DOAR IN GRADINITE SI SCOLI …
  EA SE INCEPE SI SE DESAVARSESTE IN FAMILIE!
  TOT FAMILIA ARE ROLUL IMPLEMENTARII CELOR 7 ANI DE ACASA!
  CHIAR DE AU RAMAS DOAR SASE, TOT FAMILIA E BAZA SOCIETATII!
  NU UITATI ASTA!

 6. auzi carmen isop ,tot” femei care poarta conduri de aur si au sufletul la fel de luminos”scot si tampiti ( o fi din pricina condurilor) care nu stiu sa coloreze ,sa desparta in silabe ,sa scrie ,sa citeasca ,sa socoteasca ci doar sa vorbeasca urat , sa injure , sa nu respecte batranii,sa fure .sa talhareasca, sa omoare ………asa ca laso moarta!!!!!… Trebuie respectat programul pentru care sunteti platiti legal , iar cei care vor activitati suplimentare sa le faca in afara orelor de program …. !!!
  Dupa cum vezi nu m-am referit la programul gradinitei , si la sistemul de invatamant romanesc!!!Daca fiecare dintre noi am respecta legile tarii ,Romania ar progresa .
  Dupa cum vezi nu am jicnit pe cineva anume si nu-mi permit s-o fac ,dar vad ca dumneata ii judeci pe toti ,inclusiv pe ministrul invatamantului ….sa inteleg ca D-na Andronescu nu-i un om capabil?Esti dumneata mai capabila ?Cine ti-a recunoscut aceasta abilitate ????????

 7. Mi-am permis sa va citez:,,Dupa cum vezi nu am jicnit pe cineva anume si nu-mi permit s-o fac…”
  STIMABILE, VERBUL SE SCRIE CORECT CU ,,G”…nu m-ar deranja ca ati scris cu ,,C” … e treaba dumneavoastra cum scrieti si vorbiti romaneste, dar sigur acest C nu vine de la CULTURA…sa ne mai uitam si prin gradina noastra, inainte de a vorbi despre altii, chiar daca la invatamant acum, de cand se tot reformeaza, se pricepe tot romanul.
  CU RESPECT.

 8. CU RESPECT ar trebui sa-i tratati pe parintii de pe urma carora mancati o paine ,chiar daca scriu cu G sau C…si pentru ca nu reprezentati vreo mare importanta pentru cei din jur,eu am incheiat comentariile pe aceasta tema!!!!
  Cei care au ceva in cap,au inteles de la inceput de ce am comentat la acest articol, cu mult inainte sa va ofensati .

LĂSAȚI UN MESAJ