Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a anunțat reținerea băcăuanilor acuzați că au constituit un grup infracțional organizat care acționa pe teritoriul Suediei.

Aceștia mai sunt acuzați și de infracțiunile de furt calificat în forma instigării, fals material în înscrisuri oficiale și tăinuire. Potrivit procurorilor, timp de aproape un an, indivizii, unii din județul bacău și alții din Tulcea, s-au organizat într-un grup infracţional organizat pentru comiterea de furturi de subansamble și motoare de ambarcațiuni în Suedia, traficarea și comercializarea acestora în România.

Se pare că infractorii acționau în funcție de cerere, astfel că, după ce „cosmetizau” bunurile furate, reușeau să scape de ele în sudul țării, unde astfel de obiecte aveau mai multă căutare.

Astfel, erau deblocate calculatoarele, erau îndepărtate dispozitivele de localizare prin GPS, iar la unele motoare erau îndepărtate seriile și anii de fabricație, aplicând în loc alte etichete cu marcaj CE. Până să fie vândută, „marfa” era pitită la diverși localnici din Letea Veche sau lăsate, pur și simplu, în mașinile aparţinând unora dintre inculpaţi.

„Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au subliniat procurorii băcăuani. Contravaloarea bunurilor furate depășește suma de 100.000 de euro. O parte dintre infractori au fost surpinși în flagrant, exact când se întorceau în țară, după ce dăduseră o ultimă lovitură.PUBLICITATE