Fostul primar din Prajesti, Eugen Antica, trimis in judecata pentru luare de mita si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, a dat declaratie in instanta la primul termen judecat la Tribunal. Contrariat de aceasta “dandana” in care a intrat, fostul edil a apelat la compasiunea judecatorului caruia i-a cerut sa-l creada pe cuvânt ca este de buna credinta. “Mi-e rusine sa ies din ograda”, s-a lamentat fostul edil.

Eugen Antica a fost trimis in judecata, in luna iulie, in urma unui denunt facut de Costica Rusu, administrator al Rombet. In rechizitoriu se spune ca edilul ar fi favorizat acordarea contractului de achizitie publica pentru construirea unui nou sediu al Primariei Prajesti catre SC Rombet SA. Dupa care ar fi solicitat Rombet sa incheie contracte cu o societate care ar fi fost controlata de primar. In denuntul sau, Costica Rusu spune ca Eugen Antica i-ar fi cerut, drept mita, 10 la suta din valoarea lucrarilor la sediul primariei, contract ce se ridica la 1,5 milioane lei.

“În baza acestor solicitari, inculpatul Antica Eugen a primit suma totala de 43.746,98 lei, în doua transe, la datele de 12 decembrie 2007 si 27 martie 2008, prin intermediul unei alte societati pe care primarul Antica Eugen o controla în mod direct”, spun procurorii DNA. In instanta, Antica a pozat in victima, a ridicat mult din umeri, s-a mirat ca un copil si a varsat câteva lacrimi. “Sunt casnica acum”, si-a bifat ca ocupatie, la intrebarea grefierei de sedinta. Apoi si-a inceput declaratia:

PUBLICITATE

“Nu recunosc faptele. La inceputul anului 2006, Primaria comunei Prajesti a scos la licitatie o lucrare pentru noul sediu. A câstigat Rombet si in decembrie s-a semnat contractul. Eu, in calitate de primar, nu am facut parte din comisia de licitatie. Cei mai multi bani i-am dat la inceput. I-am dat 10 miliarde lei vechi inainte de a incepe lucrarile, imediat cum am primit de la Guvern. A fost un avans, banii erau pentru materiale si contravaloarea cupolei ca sa poata incepe lucrarile. Daca eu nu cheltuiam banii in decembrie, ii pierdeam, se intorceau la bugetul de stat. Banii i-am dat in baza documentelor justificative semnate de dirigintele de santier”, explica Antica. Problemele au aparut chiar de la inceput, când Rusu a subcontractat lucrarile la diferite firme. Printre acestea si SC Laurel, despre care procurorii spun ca ar fi fost controlata de edil – societatea cumatrei lui, dupa cum recunoaste fostul primar.

SC Laurel, firma de casa a primarului

In total, trei firme au lucrat la constructia sediului primariei, iar dupa ceva timp SC Bacon a oprit lucrarile. “A sistat ca sa le mai dau bani. Or, eu m-am gândit: «De ce sa le mai dau bani, daca nu era facuta lucrarea?» Intre timp a venit Curtea de Conturi care a spus ca i-am dat deja cu 2 miliarde mai mult, fata de lucrarile efectuate, si sa-l dau in judecata ca sa recuperez banii”, precizeaza fostul primar. Intrebat despre acuzatiile de mita si comisioanele cerute lui Rusu, Antica s-a dezlantuit:

“Nici 5 bani in viata mea nu am luat, in 10 ani de când sunt la primarie nu am luat niciun comision.” Nici legatura cu SC Laurel nu o recunoaste, in sensul dat de procurori. Dar admite ca firma i-a dat o masina Toyota, pe care a folosit-o “ca primar, deci in interesul comunitatii”, dupa ce a garantat, cu doua apartamente, un credit bancar luat de societate.

“Prin SC Laurel am construit case noi si le-am reparat pe cele distruse la inundatiile din 2008, 2009 si 2011, pentru ca nu gaseam alta societate dispusa sa lucreze la preturile mici oferite de Guvern, fara niciun profit. Am fost obligat sa ma descurc, sa le ridic case oamenilor”, mai arata fostul primar. Despre contractul incheiat intre Rombet si SC Laurel, Antica sustine ca nu stie nimic, nici ce sume a incasat ultima data pentru lucrarile facute, si insista pe faptul ca el nu a primit niciun ban de la SC Laurel.

A mai dat o transa de bani

Tot conflictul dintre Rusu si Antica s-a stins in instanta, dupa ce fostul edil a dat in judecata Rombet pentru recuperarea banilor. Intre timp, insa, Antica i-a mai platit o factura de 2 miliarde lei vechi “pentru ca asa a spus dirigintele de santier”. “La scurt timp, Rombet a intrat in insolventa si nu am mai putut recupera banii.

Trebuia sa ma inscriu la masa credala, dar eu nu am stiut. Am facut cerere la Tribunal, dar prea târziu, si mi-a respins-o. Am facut si sesizare la ANRMAT impotriva Rombet, pentru nefinalizarea lucrarilor, si i s-a interzis dreptul de a participa la licitatii”, mentioneaza Antica. “Stiu ca nu aveam voie sa-i dau banii in avans… adica puteam 30 la suta… de fapt, nu mai stiu ce spunea legislatia”, cam asa a concluzionat Antica aceasta poveste cu iz penal. La urmatorul termen, din noiembrie, in instanta este asteptat, pentru declaratii, denuntatorul Costica Rusu.

“Dom’ presedinte, m-am imbolnavit de când m-a pus pe control (judiciar, n.r.). Cum pot eu sa stau numa’ in ograda? Nu ies, ca mi-e rusine. Cum sa ies, sa râda toti de mine? Sa-si bata joc? Dupa trei mandate, sa suport o asemenea rusine?”
– Eugen Antica, fostul primar din Prajesti

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Nu iese fum fara foc , dar ,vinovatul de serviciu este ,,TEPARUL” Costica Rusu.Chiar nu-l poate ,,lega” nico institutie a statului pe.,, marele om de afaceri” !!!

  2. Rusu are prea multe “legaturi” in Bacau, de aia nu se leaga nimeni de el. Atata timp cat cotizeaza la partid, e “baiat bun”. Nimeni nu se intraba ce a facut inainte de ’89 si dupa, de a ajuns la acest nivel financiar si de influienta. Daca ar fi existat legea Fiscului acum, garantez ca n-ar mai fi existat Rustrans-Conimpuls, firma care detine monopolul la lucrari din bani publici.
    Despre Antica? Trebuia sa-si vada in continuare de firma lui de transport si ii era bine si in ziua de azi (putin da’ bun). Analfabet cu 10 clase. Ce i-a trebuit administratie? Grandomania se plateste! Acum sta in “ograda” de rusine. :))

LĂSAȚI UN MESAJ