marți, 23 decembrie 2025

Foamea urla din farfuriile bolnavilor

Meniu de criza in spitale: supa de legume si fasole fiarta

In timp ce preturile la toate alimentele au crescut chiar si de la o luna la alta, alocatia zilnica de hrana pentru bolnavii din spitale nu a mai fost majorata de cativa ani. Conducerile spitalelor trebuie sa faca apel disperat la intelegerea furnizorilor pentru a-i indupleca sa accepte preturi mai convenabile pentru unitatile medicale. Mai mult, siliti de subfinantare, unii manageri de spitale au „umblat” la hrana bolnavilor pentru a acoperi alte cheltuieli. In farfuriile bolnavilor se vede in fiecare zi ca prin bucatarie bate vantul saraciei.

Este ora pranzului si pe holurile Spitalului Judetean de Urgenta Bacau (SJU) miroase, inconfundabil, a mancare de fasole. Am ales, la intamplare o sectie: ORL. Pacientii trec pe la geamul oficiului alimentar si primesc in castroane supa de legume. Se intorc pentru a lua farfuriile cu felul doi. Fiecare poarta o pungulita cu paine. Trei paciente impart o masa. „Frunzaresc” supa de o culoare nedefinita. Se vad in zeama bucati de morcov, ceva verde, probabil patlagele, si taietei. „Macar e calda”, spune una dintre femei. Nu le place dar s-au saturat de hrana uscata adusa de acasa. Dupa cateva linguri trec la fasole. Boabele mici, mai mult coaja, nu stimuleaza apetitul. „Bine ca ne da voie sa plecam din spital, dupa tratament, spune una dintre paciente. Eu stau aproape si merg sa mananc acasa. La mancare nu am pretentie, dar macar medicamente daca aveau. Ca sa-mi faca o perfuzie m-au trimis sa o cumpar. Am dat 70 de lei pe ea.” La masa de alaturi, trei barbati mananca tacuti. „E buna supa, merge, spune Ioan Garbea. Am stat internat la spitalul din Buhusi, unde mancarea era si mai rea.” Gheorghe Evu, din Lipova, inghite zeama hotarat. „Decat hrana rece, ca in alte parti, e mai bine asa.”

Piure gol pentru medici

In oficiul alimentar, dr. Zenovia Dumbrava, care abia a iesit din sala de operatie, incearca sa ia masa de pranz. I s-a adus de la bucatarie piure de cartofi, cam straveziu, si o salata de varza. „Mi-am adus pachet de acasa, dar este la frigider si dureaza sa-l incalzesc. Mananc ce am primit de la bucatarie. Asta e situatia cu hrana. Carne se da de doua ori pe saptamana. Pentru bolnavii care nu primesc alimente de acasa e greu. La noi, la ORL, vin mai mult amarati. Cei cu bani se duc in privat. Ar avea nevoie de hrana buna, fiindca fac si tratament. Speram sa se imbunatateasca situatia.”



Tot fasole, dar servita de maicute

Managerul SJU, Dan Stoica, a refuzat sa comenteze pe acest subiect. Cum spitalul este administrat de o luna de Consiliul Judetean Bacau, i-am cerut opinia presedintelui Dragos Benea. “In 3-4 luni se vor vedea mari schimbari. Sa vedem intai datoriile spitalului platite de Ministerul Sanatatii. Nu se poate schimba totul imediat. Mai vorbim dupa 1 octombrie.” Presedintele CJ si managerul spitalului, revenit la conducere dupa o pauza de 8 luni, intentioneaza sa schimbe si procedura de servire a mesei in spitale. Pentru a stopa furtul din farfuriile bolnavilor, vor face demersuri ca servirea mesei sa fie asigurata de maicute. Acest sistem functioneaza intr-un spital din alt judet si a avut succes.

Pentru copii, putin mai bine

“Alocatia de hrana este aceeasi de la inceputul anului 2007, ne-a spus Norina Pagu, directorul financiar-contabil al Spitalului de Pediatrie. Preturile au crescut, dar le-am negociat in limita fondurilor pe care le-am avut. Noroc ca furnizorii sunt sensibili la faptul ca pacientii nostri sunt copii si mai lasa la pret, ne pasuiesc la plata facturilor. Dar ca sa asiguram hrana si medicamentele necesare, care pentru noi sunt prioritare, a trebuit sa renuntam la altele. Nu am mai cumparat aechizite, de exemplu, de anul trecut.” Anual in Spitalul de Pediatrie sunt rezolvate aproximativ 9.000 de cazuri. In 2008 cu hrana bolnavilor spitalul a cheltuit 370.000 lei. In 2009 a consumat 399.400 lei iar in primul semestru din acest an a alocat 189.000 lei. “Alocatia a ramas mica, in schimb, acum, cu majorarea TVA-ului, preturile au crescut si mai mult, ne-a declarat Didina Manea, asistent sef la Blocul alimentar al spitalului. Acest lucru pune probleme serioase.”
Conducerea spitalului sustine ca se asigura carne de pui zilnic. Dar din meniu lipsesc de multa vreme cascavalul, untul, branza topita etc. Pentru a mai diversifica meniul, bucataresele mai prepara clatite, gogosi, budinca de gris, pandispan sau chec, afirma asistenta sefa. Dar toate acestea cu angajarea unor datorii destul de mari la furnizorii de alimente. Din cele 1,7 milioane lei cat reprezenta datoria spitalului la 30 iunie, 215.000 lei este restanta la acesti furnizori. Spitalul are de achitat facturi la alimente, emise inca din iunie 2009.

Pentru mesele bolnavilor adulti se pot aloca 7 lei/zi, daca sunt incadrati „la comun”, pentru lauze 8 lei/zi, pentru pacientii cu TBC sau HIV/SIDA – 13 lei/zi, pentru cei cu diabet 12 lei/zi, iar pentru cei din sectia de psihiatrie, 10 lei/zi.

Doina Mincu
Elena Tintaru


spot_img