Cristea Tina Oana

Un proiect inedit, cu titlul „Fii meseriaş!”, a fost inițiat de curând și vine în sprijinul absolvenților a opt clase, în special a celor din mediul rural, dar și a familiilor acestora. Inițiată de Organizația Femeilor Liberale (OFL), campania îşi propune să popularizeze în cât mai multe localităţi avantajele pe care învățământul profesional şi învăţământul porfesional dual le oferă, atât în ceea ce privește programele de studii axate preponderent pe pregătirea practică, cât şi posibilitatea de ocupare a unui loc de muncă imediat după finalizarea studiilor.

”Pe de o parte, vorbim despre lipsa de șanse a copiilor, a tinerilor din mediul rural care, din nefericire, mulți dintre ei se opresc cu studiul la opt clase. De partea cealaltă, vorbim despre o criză a forței de muncă specializate din România şi despre nevoia tot mai acută de a asigura personal calificat în diferite domenii de activitate. De aceea, am considerat oportun să îi informăm pe cei care vor absolvi opt clase, și implicit și pe părinții lor, despre avantajele învățământului profesional și a învățămînului profesional dual.

Sperăm că acest lucru va determina creșterea atractivității acestor forme de învățământ, va preveni abandonul şcolar și va duce chiar la o schimbare a mentalității cu privire la învățământul profesional”, a declarat Cristea Tina Oana, președinta OFL Bacău și coordonatoarea acestui proiect în județul Bacău.

Cele mai importante beneficii oferite de învățământul profesional dual, dincolo de învățarea unei meserii, sunt: bursa de 400 de lei pe lună, asigurată jumătate de Ministerul Educației și jumătate de viitorii angajatori, practica făcută la agenții economici implicați în aceste parteneriate și posibilitatea angajării elevilor, imediat după finalizarea cursurilor.

Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a, însoțiți de părinți, află în cadrul întâlnirilor despre oportunitățile învățământului profesioanal și a învățământului profesional dual, pentru a-și putea croi viitorul în cunoștință de cauză. ”Ca liberali, ne preocupă să-i susținem pe elevi să-și poată construi o carieră, astfel încât să se evite plecarea lor din țară și, în egală măsură, încercăm să susţinem măsuri care încearcă să rezolve problema lipsei acute de forță de muncă calificată cu care se confruntă mediul de afaceri, militând în același timp pentru armonizarea ofertei educaţionale cu cererea de pe piaţa muncii”, a mai declarat Cristea Tina Oana.

Alte articole