4 mai 2024
CulturăExpoziţie cu obiectele descoperite pe Şantierul Centurii Ocolitoare a municipiului Bacău

Expoziţie cu obiectele descoperite pe Şantierul Centurii Ocolitoare a municipiului Bacău

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele Naționale Bacău, organizează, în zilele de 6-7 octombrie 2022, Simpozionul Național „Vasile Pârvan”, manifestare de tradiție, desfășurată sub semnul marelui savant român originar de pe meleagurile băcăuane, Arini – Găiceana, manifestare dedicată şi împlinirii a 65 de ani de la înfiinţarea muzeului băcăuan.

Manifestarea dorește încurajarea dialogului dintre generații, fiind prezenți cercetători cu carieră recunoscută în domeniu, precum și tineri aflați la începutul carierei, care vor face cunoscute publicului rezultatele cercetărilor științifice desfășurate. Publicului îi vor fi aduse în atenție aspecte privind arheologia şi istoria naţională, heraldica, numismatica, medalistica, muzeologia și personalitățile din domeniu, care vor constitui şi secţiunile simpozionului.

Simpozionul se va deschide joi, 6 octombrie 2022, ora 11.00, cu un cuvânt al managerului Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Dionis-Octavian Pușcuță. Urmează In honorem – Viorel Căpitanu la 90 de ani, arheolog, fost director al Muzeului de Istorie: Docendo discitur. Viorel Căpitanu – o viață în slujba patrimoniului (prezintă dr. Cristinel Plantos). Tot în plen, vor fi lansate Revista Carpica, vol. LI, 2022 (prezintă dr. Vasile Diaconu); Acta Bacoviensia, nr. XVII, 2022 (prezintă prof. Vilică Munteanu); Arheologie industrială cu ajutorul jetoanelor, 2022 (prezintă Dorel Bălăiță).



La lucrările simpozionului participă şi vor susţine comunicări ştiinţifice naţionale, muzeografi şi arheologi din Bucureşti, Iaşi, P. Neamţ, Buzău, Vaslui, Tg. Neamţ, Tg. Frumos, Roman, Târgovişte, care au drept scop şi finalitate valorificarea cercetărilor din ultimii ani.

Cu aceeaşi ocazie, va fi vernisată una dintre cele mai interesante şi valoroase expoziţii cu obiecte şi piese, care au intrat în patrimoniul Complexului muzeal, rezultat al cercetărilor din ultimii 7 ani ale arheologilor băcăuani: „Patrimoniul băcăuan, între vechi şi nou”, realizată şi prezentată de dr. Lăcărmiora Istina, arheolog, şef al Secţiei Arheologie-Istorie. Sunt expuse, în premieră, rezultate ale cercetărilor sistematice, de la Fulgeriş, comuna Pănceşti, ale cercetărilor arheologice preventive, de pe şantierul Varianta Ocolitoare a Municipiului Bacău.

Începând cu anul 2016, a fost realizat diagnosticul arheologic intruziv pe cei 30 de kilometri ai proiectului. Astfel, au fost delimitate 7 situri arheologice, pe teritoriul comunelor Luizi Călugăra, Letea Veche, Săuceşti. Întreg proiectul a fost coordonat de dr. Lăcrămioara Istina, din echipă au mai făcut parte arheologii Dănuţ Prisecaru, Tiberiu Theodor Plăcintă, Elena Brînduşa Popovici. Ca urmare a presiunii timpului, din cauza întreruperii lucrărilor la Variantă o perioadă lungă şi reluate după aproape un an, echipa a fost suplimentată cu personal al muzeului: Iulian Bucur, Sebastian Sascău, Simina Mihaela Ilaş, Marius Istina, Dragoş Mănescu, care au lucrat efectiv pe şantier, până la finalizarea proiectului, în aprilie 2020. De altfel, perioadele de cercetare au fost iulie 2016 – martie 2017 şi martie 2019 – aprilie 2020.

Doar atunci, după întocmirea Rapoartelor de cercetare pentru fiecare sit (peste 700 de pagini) şi predate Comisiei Naţionale de Arheologie, care a eliberat Certificatul de Descărcare Arheologică, constructorul şi-a putut continua lucrările.

Parteneriate cu arheologi ieşeni

De, asemenea, pe şantierul de peste 30 de kilometri, la două situri au lucrat cercetători de la Facultatea de Istorie a Universităţii Al.I. Cuza Iaşi, coordonator fiind prof.univ.dr. Lucreţiu Bîrliba (situl 4 Săuceşti), din echipă mai făcând parte arheologii dr. Andrei Asăndulesei şi dr. FelixTencariu, iar la situl 2, de la Schineni, au lucrat arheologi de la Institutul de Arheologie Iaşi, coordonator fiind dr. Dănuţ Aparaschivei, care a făcut echipă cu dr. Ştefan Honcu. S-au mai integrat în proiect şi arheologi de la Muzeul Judeţean din Buzău.

„Patrimoniul cu care s-a îmbogăţit muzeul nostru este fabulos ca valoare istorică şi ca volum, şi constă în vase ceramice, din mai multe epoci istorice, unelte din piatră, os, bronz, fier, podoabe, inele, fibule, cercei, obiecte de uz casnic din lut, precum şi monede din bronz şi argint, din perioda geto-dacică şi medievală, amfore, vase pictate sau decorate cu incizii, unele foarte frumoase, ingenios lucrate, cum sunt cele două vase preistorice cu torţi supraînălţate, deosebite ca formă, unicate pentru acest areal. Am expus acum peste 250 de asemenea obiecte, astfel că vizitatorii vor fi încântaţi de descoperirile noastre şi vor afla câte ceva din viaţa vechilor locuitori care au trăit în această zonă. Aş mai vrea să precizez că toţi cei de pe şantier au lucrat efectiv, zi lumină, chiar şi în zilele libere, indiferent de vreme, ploi, zăpadă, deoarece timpul şi constructorul ne presa să finalizăm mai repede, însă nu puteam face rabat de la misiunea noastră de cercetători ai trecutului vieţii strămoşilor noştri pe aceste locuri, pe Valea Siretului”.
dr. Lăcrămioara Istina, coordonator proiect

A urmat o muncă migăloasă a profesioniştilor restauratori, activitate începută pe şantier şi finalizată în laboratoarele Complexului Muzeal, astfel că vizitatorii au în faţă piese refăcute pe baze ştiinţifice, a literaturii de specialitate şi talentului restauratorilor muzeului băcăuan Iulia Voinescu și Petru Voinescu.

Participanţii la simpozion vor mai avea ocazia să participe la comunicarea Col. Ioan Dogaru – centenarul naşterii, susţinută de Ştefan Dina, cât şi la vernisajul expoziţiei foto-documentare „La început este demultul”, din Galeria HOL, realizată de Secţia de Etnografie a muzeului, prezentată de Iulian Bucur.

Programul va continua cu susținerea comunicărilor pe cele patru secţiuni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri