De curând, in Bacau, a aparut o noua „pata” de culoare. Unii o considera pata, in adevaratul sens al cuvântului, altii dimpotriva, o apreciaza ca pe o lucrare de arta. Mai exact, pe fatada blocului cu numarul 10 de pe strada Marasesti, chiar lânga Pambac Caffe, se intinde o pictura grafitti pe o suprafata considerabila.

Lucrarea infatiseaza obiective si edificii din Bacau, cum ar fi: gara Bacau, Catedrala Ortodoxa si cea Catolica, Sala Sporturilor, Teatrul «Bacovia», hotelul «Decebal», statuia lui Bacovia si cea a lui Stefan cel Mare, plus alte cladiri ce fac legatura intre elementele de compozitie. Opera le apartine lui Ciprian, student la Arte in Bucuresti si Alex, student la Arte, in Iasi.

Lucrarea a durat patru zile, si a fost executata in colaborare cu un proiect al ONG-ului „Step” din Bacau. La inceput, trecatorii si locatarii blocului respectiv au fost reticenti cu privire la aceasta actiune.

Când lucrarea a inceput sa prinda contur, feedback-ul a fost pozitiv. Trecatorii admirau compozitia, o fotografiau si se deschideau conversatii despre elementele din peisaj, copiii fiind cei care au apreciat cel mai tare acest „tablou”. Trebuie mentionat ca aceasta actiune a fost executata cu aprobarea Primariei Bacau.

„Am avut mai multe proiecte asemanatoare si in Iasi, iar acesta este cel mai mare din Bacau. Astfel, incercam sa schimbam perceptia despre grafitti, pentru ca oamenii sa intelega faptul ca e o forma de arta. Speram ca lucrarea sa prinda bine la public, iar pe viitor, sa fim solicitati in alte proiecte asemanatoare” – a declarat Alex.

“In general oamenii sunt rezervati cand vine vorba de graffiti si arta stradala, majoritatea il asociaza cu vandalismul deoarece nu stiu cata cheltuiala, efort si pasiune intra intr-o asemenea ocupatie, iar atunci cand merg pe strada vad mai mult mazgaleli sau cuvinte oarecare.

Daca reusim sa schimbam fata orasului poate atunci vom reusi sa schimbam si perceptia oamenilor. Sper ca acest perete sa deschida calea spre multe alte lucrari,” a declarat Ciprian.

Alte articole