In dimineata zilei de 28 septembrie 2015 are loc ultima eclipsa a anului, o eclipsa totala de Luna. Fenomenul va fi vizibil aproape in totalitate de pe teritoriul României, Luna apunând chiar in preajma sfârsitului eclipsei. In seara de zilei de duminica, 27 septembrie 2015, Luna va rasari in jurul orei 19.00, la est, iar dupa miezul noptii (28 septembrie), la ora 0.56, va trece la meridian. Eclipsa va debuta la ora 3.11, odata cu intrarea Lunii in penumbra terestra si va continua pâna la apusul Lunii (ora 7.06-7.37, in functie de locatie).

Inceputul eclipsei partiale va avea loc la ora 4.07, al celei totale la 5.11, iar faza maxima se va produce la 5.47. Sfârsitul eclipsei totale va avea loc la ora 6.23, al celei partiale la 7.27, iar iesirea Lunii din penumbra se va produce la 8.22.

Eclipsa de Luna din 28 septembrie 2015 este interesanta pentru ca se produce chiar la perigeu (cea mai mica distanta dintre Luna si Pamânt, de 356.900 km). Astfel, discul lunar va fi mai mare si mai stralucitor decât in alte situatii. Practic, observatorii acestei eclipse vor avea ocazia sa vada cea mai mare Luna eclipsata total.

PUBLICITATE

In perioada de totalitate, Luna se afla la 20 de grade deasupra orizontului vestic. Cerul devine negru, iar pe bolta apar si stelele mai putin stralucitoare, dar si Calea Lactee, insa doar in locatiile fara poluare luminoasa. Discul lunar va avea o culoare rosiatica. In jurul orei 5.30 debuteaza crepusculul astronomic de dimineata.

Deasupra orizontului estic stralucesc trei planete: Jupiter, Marte si Venus.
Pentru a observa in conditii bune eclipsa de Luna din 28 septembrie 2015, trebuie sa va alegeti un loc de observare unde orizontul vestic sa fie cât mai jos. In timpul eclipsei altitudinea Lunii deasupra orizontului va varia intre 29° si 0°, iar un orizont inalt (munti, dealuri, paduri) sau obturat de copaci ori cladiri, poate impedica observarea finalului eclipsei. De asemenea, este de preferat un loc de observatie ferit de poluarea luminioasa specifica oraselor. Eclipsa totala de Luna din 28 septembrie 2015 va fi vizibila din America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic, Europa si Africa.
Observatorul astronomic din bacau va organiza activitati pentru amatorii de astfel de fenomene in functie de cum va permite vremea. Asupra eventualului program legat de eclipsa vom reveni in editia de vineri.
 

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ