Aula mare a Universitatii “Vasile Alecsandri” a fost locul unde, dupa trei decenii, s-a reunit promotia 1983 a Facultatii de Litere, sectia Engleza – Franceza. Au fost 18 de toti atunci, si numai 10, prezente acum. Toate fete. Asa cum au fost si in urma cu 30 de ani, la absolvire, alaturi de singurul lor coleg, Mihai Nicolau, care acum le-a salutat cu un zâmbet strengar, dintr-o alta existenta.

A fost o intâlnire speciala, de o mare incarcatura emotionanta, in care lacrimile revederii au curs frumos, mai ales atunci când s-au depanat amintiri. Si ce amintiri! Farâme de viata au fost spuse, rememorate, prezentate in poze alb-negru, in colaje montate pe o tema din Shakespear – “Unfold thyself” – “Dezvaluie-te!”, aleasa de indrumatorul de an al fostilor studenti, prof.univ.dr. Doina Cmeciu.

“Nu am emotii. Nici voi nu trebuie sa aveti. Ma bucur ca, acum, vazându-va si ascultându-va, nu ca la examen, ci la intâlnirea de revedere, am inteles ca munca mea nu a fost inutila”, s-a adresat dascalul de atunci, si cel de acum, fostilor discipoli. Au trecut 30 de ani, in care fiecare dintre ei (ele) si-au construit o cariera (majoritatea in sistemul de invatamânt, ca profesori la catedra), si-au intemeiat o familie, au crescut copii si chiar nepoti.

PUBLICITATE

“Marturisesc ca atunci când am aflat ca unele dintre voi sunteti deja bunici, m-am simtit mai in largul meu, a aratat vizibil emotionat si prof. Ionel Cretu. E o nostalgie fireasca, un eveniment care ne va marca sigur pe toti, un lucru frumos de o reala placere. Sunt multe amintiri. Spera sa ne revedem si cu alte ocazii, mult mai devreme. Cinci ani sunt cam multi, poate un an e mai bine.”A fost o intâlnire “ca la carte”, cu flori pentru cadrele didactice, Gaudeamus, strigarea catalogului, umor si glume, bucurii, emotii, zâmbete, povesti de viata.

“O viata care a curs ca o clepsidra. I-am gasit pe toti, asa cum i-am lasat”, cum a spus si prof. Ioan C.Ciobanu, care a predat Estetica. “Sunt aceeasi, dar totusi altii. Iar pentru noi, dascalii, acum este un examen. Un examen al emotiilor”, a completat si prof. de literatura contemporana, Nicolae Nicolau, acum pensionar. Intâlnirea s-a finalizat la un restaurant, unde petrecerea a tinut pâna seara târziu.

“Imi amintesc ca la examen tot prima eram cea care luam cuvântul. Eram prima la catalog. Asa ca si acum am fost tot prima strigata. In toti acesti ani principala mea misiune a fost modelarea sufletului copiilor si modelarea de caractere. Anii mi-au aratat ca am si reusit. Ma bucur ca ne vedem si, mai ales, ca ne-am recunoscut” – spune Daniela Birzu, fosta absolventa, director Colegiul National de Arta “G.Apostu” Bacau.

“Se razbuna acum toti anii in care nu am fost la aceste intâniri. Nu am fost la elevii mei, la colegii mei profesori, dar acum, la revederea mea, am venit. Iar emotiile pur si simplu ma coplesesc. Au fost 30 de ani care au trecut ca o clipire”
Marinela Burada, fosta absolventa, profesor la Universitatea “Transilvania” Brasov

“Am pornit in viata ca profesor, apoi am fost traducator, si acum, din nou, profesor. Viata mea a curs frumos. Chiar pot sa spun ca a fost generoasa cu mine” – a declarat Ana Gavriliu, fosta absolventa.

“Am plecat din tara in 1985, in Israel, iar de atunci am ramas acolo. Am absolvit si cursurile speciale care mi-au dat dreptul sa profesez ca si cadru didactic acolo si, da, predau limba engleza. Sunt profesor din 1988. Iar meritul este al dascalilor mei, parte din ei prezenti aici, in aceasta sala incarcata de emotiile noastre. Pentru mine, cei 30 de ani au curs ca 30 de minute, dar ma bucur sa fiu aici” – a spus Anda Vais, fosta absolventa, profesor la Universitatea din Tel Aviv.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ