Este vorba de o unitate care va functiona in cladirea fostului Colegiu Letea, dupa ce salile dedicate liceenilor au fost reamenajate pentru a servi nevoilor celor mici.

Viceprimarul Radu Ababei i-a anuntat pe colegii din Consiliul Local ca „la ora actuala lucrarile de constructie sunt gata. Cresa va avea 64 de locuri. Am fost deja acolo cu Directia de Sanatate Publica pentru a obtine avizul necesar si in 15 zile deschidem”.

„Ma bucur ca se deschide, dar asta trebuia sa se intâmple mai devreme, când a inceput si scoala. Ce le spunem parintilor când nu au cu cine isi lasa copiii?”, a replicat consilierul local Dragos Stefan, nemultumit de ritmul lucrarilor.

Din cele 20 de crese de stat existente in anii ’90 au ramas doar patru, iar intre timp a mai fost infiintata numai una. In total, in cele cinci unitati sunt 270 de locuri. Insuficiente pentru câte cereri se aduna teancuri anual pe biroul directorului de la centrul bugetar. De altfel, si pentru noua locatie sunt deja depuse cererile. Mobilierul a sosit, s-au achizitionat saltele, dar nu se poate deschide o cresa doar cu atât. Este necesar personal, la fel ca si alte dotari.

Lipsesc documentele necesare deschiderii

Pe de alta parte, proprietarul actual al spatiului, Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, trebuie sa predea amplasamentul. La Cresa Letea vor functiona 4 grupe, cu 15 copii fiecare. In aceeasi cladire mai functioneaza si Gradinita Letea, cu grupe de prescolari. Daca partea de sud a orasului va fi acoperita astfel, un deficit se va inregistra in partea de nord a orasului, acolo unde functioneaza doar Cresa 19, pe strada Costache Negri, cu 40 de locuri disponibile. Parintii mai au optiunea de a-i integra pe cei mici la gradinitele private, dar asta doar daca acestia au mai mult de doi ani si nu mai folosesc scutece.

„Astept ok-ul de la Primaria Bacau. Vom semna imediat un acord de colaborare cu centrul bugetar, iar spatiul va fi dat in exploatare acestuia. Este o procedura simpla, iar semnarea hârtiilor dureaza jumatate de zi. Eu cred ca s-a facut un lucru bun, intr-un timp foarte scurt”, a declarat Ion Balcan, directorul CT „Dumitru Mangeron”.

„Am inregistrate 50 de cereri, parintii ma suna incontinuu, dar ii tot duc cu vorba. Noi inca nu am intrat in posesia spatiului! Trebuie obtinute avizele. Sa o dea odata, ca sa deschidem. Mi s-a cerut un referat cu ce trebuie pe mai departe. In plus, nu am bucatareasa, spalatoreasa, trebuie sa mai aduc din alta parte ingrijitoare. Nu lucram cu dubluri. Mai sunt lucruri de reglat!”
Valentina Dospinescu, sefa centrului bugetar de care va apartine cresa

In Bacau functioneaza Cresa nr. 3 (Centrul Bugetar), cu 80 de locuri, Cresa 6, cu 50 de locuri, Cresa 19, cu 40 de locuri, Cresa 9, cu 60 de locuri si Cresa nr.4, cu 40 de locuri. In 2011, consilierii locali au aprobat transmiterea in folosinta gratuita catre Ministerul Dezvoltarii a 1.500 de metri patrati situati pe strada Teiului. Pe respectiva suprafata, guvernantii promiteau ca vor construi o cresa cu 60 de locuri. Proiectul a fost abandonat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. E treaba buna cu ce face Ababei,dar sa o continue așa. TREBUIE găsit soluții și trebuie vorbit cu cei de la centru sa deblocheze posturile pentru a face angajarii

  2. De unde “din alta parte” ingrijitoare, doamna? Adica redistribuiti personalul deja existent in cresele care functioneaza ?! Si au de suferit toti copiii din crese si parintii acestora (prin grija ce le-o poarta) ! Si asa ne laudam cu fapte marete!

  3. Trebuie felicitat acest tanar consilier Dragos Daniel Stefan,care a avut curajul sa ceara autoritatilor sa miste ceva in acest sistem constipat si greu de descalcit….am urmarit evolutia acestui domn consilier si din fericire sau din pacate este singurul care vorbeste si isi si asuma ce spune…in rest ceilalti domni consilieri locali cat si judeteni se gatesc,isi aranjeaza costumele si cravatele si tac cu gratie….unii habar nu au care este ordinea de zi cand ii intreaba jurnalistii,dar ne cer o data la patru ani cu mare tupeu sa ii votam…bravo inca o data domnule Stefan si continuati sa va faceti vocea auzita pentru ca acest oras moare incet,incet si chiar nu are cine sa-l resusciteze …va voi urmari evolutia in continuare…mult succes!!!!

  4. Este un lucru foarte bun infiintarea unei noi crese in Bacau , dar este o decizie foarte nepotrivita de a redistribui personalul deja existent in crese. Unde ar mai fi siguranta copiilor daca o singura persoana v-a raspunde de 15- 20 copii? Ganditi-va foarte bine cand luati astfel de decizii! Copii nu sunt obiecte si sunt la o varsta extrem de vulnerabila, cand au nevoie de stabilitate si afectiune. Sper sa va ganditi si la acest aspect.

LĂSAȚI UN MESAJ