sâmbătă, 20 decembrie 2025

Dispar bombele alimentare de pe rafturi

De luna viitoare, teoretic, pe rafturile comercianților n-ar mai trebui să fie expuse la vânzare produse alimentare superprocesate, cu un conținut uriaș de acizi grași trans industriali (AGT). În caz contrar, firmele riscă amenzi de până la 30.000 de lei, inclusiv confiscarea stocurilor de alimente din această categorie. Obligația este prevăzută de Legea 182/2020, aplicabilă de luna viitoare.
De la 1 aprilie, producătorii și comercianții de alimente vor trebui să introducă în circuitul comercial numai alimente procesate cu un conținut foarte redus de acizi grași trans industriali, de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut. Excepție vor face alimentele care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimile animale, cum ar fi produsele din carne sau lactatele.

Afacerile tip fast-food, cele mai afectate

Potrivit unor studii, în toată Europa, inclusiv la noi, există alimente cu un conținut foarte ridicat de AGT. Și asta pentru că acizi grași trans sunt materii ieftine pentru procesul de producție, ajutând, mai ales, la prelungirea valabilității mâncărurilor. În rândul acestor alimente superprocesate se înscriu, printre altele, produsele de tip fast-food, produsele de conveniență (de ex. pizza preparată comercial) și gustările (atât sărate, cât și dulci). Reținem, așadar, floricelele de porumb preparate la cuptorul cu microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarinele, produsele prăjite, supele, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele și chipsurile etc. În concluzie, pe lângă producătorii alimentari, vor fi afectate de noua restricție și magazinele care comercializează astfel de produse și restaurantele, în special, cele de tip fast-food.



Vin controale, pe întreg lanțul alimentar

Legea 182/2020, care prevede această obligativitate, a apărut în vara trecută, dar intră în vigoare de la 1 aprilie 2021. Astfel, firmele au avut răgaz șapte luni ca să se conformeze acestei restricții. Producătorii puteau adopta relativ ușor măsuri de schimbare a proceselor de producție, utilizând numeroși înlocuitori (cum ar fi grăsimile total hidrogenate și reesterificate – uleiul de măsline sau uleiul de palmier), fără a determina creșteri de prețuri ale produselor sau o scădere a diversității acestora. Cert este că, de luna viitoare, aceste firme, pe întreg lanțul alimentar (producători – comercianți), se pot aștepta la controale din partea inspectorilor Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și a comisarilor Protecției Consumatorilor. Cei găsiți în neregulă vor risca amenzi de 10.000 până la 30.000 de lei, inclusiv confiscarea alimentelor neconforme.

Acizii grași trans sunt grăsimi nesaturate care se găsesc în produsele alimentare obținute de la rumegătoare, dar și în uleiurile vegetale parțial hidrogenate produse pe cale industrială. Consumul periodic al acestor alimente poate duce la creșterea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare, dar și a riscului de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și boală Alzheimer.



spot_img