15 septembrie 2024
ActualitateCum sunt plătiți băcăuanii

Cum sunt plătiți băcăuanii

* cifrele spun că aproximativ 30 la suta din salariile la nivel național sunt la nivelul minimului pe economie, însă, în județul Bacău procentul este sub 20 la sută * din pacate, dacă stăm mai bine la procentul salariilor minime, salariul mediu pe județ este cu aproape 100 de euro mai mic decât media pe țară

De mai mult de un deceniu, în special după criza din 2008, la nivel national a explodat problematica salariului minim. Mai precis, a crescut extrem de rapid procentul salariaților plătiți cu minimul pe economie, fapt care a crescut procentul populației aflate sub pragul de sărăcie. Ani de zile s-a vorbit despre această problemă, și abia de câțiva ani s-a crescut valoarea salariului minim. Iată, că acum forțele politice încep să se preocupe și de ponderea salariilor minime, o recentă ordonanța precizând că un salariat poate fi plătit cu minimul pe economie doar 24 de luni.



“Boala” salariului minim

Ziarul Financiar analiza problema anul trecut și afirma că ponderea contractelor de muncă plătite cu salariul minim a crescut de la 7,5% în 2011 la 31,5% în 2019. În 2019, numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a atins un maxim de 1,75 milioane, dintre care 1,33 milioane erau plătite cu 2.080 de lei brut, ceea ce însemna circa 31,5% din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă. În 2011, erau 350.000 de astfel de contracte de muncă, număr ce reprezenta 7,7% din totalul contrac­telor de muncă, conform datelor din studiul „Salariul minim şi traiul minim decent. De la mituri la oportunităţi”, realizat de Syndex România.

Ar exista trei ipoteze referitoare la decizia patronatelor de a plăti salariații cu minimul pe economie: 1. Multe dintre aceste contracte sunt plătite şi la negru; 2. Au venit mulţi investitori străini care plătesc salariul minim pe economie; 3. Majoritatea joburilor nou create sunt plătite cu salariul minim pentru că oamenii au fost încurajaţi să-şi ia un serviciu după creşterea accelerată a salariului minim în comparaţie cu ajutorul social. Presa de specialitate a scris, tot anul trecut, însă, ca ponderea celor care au acceptat să lucreze pe salariul minim, șantajați de legislația care prevedea că își pierd ajutorul social decă refuză un loc de muncă, indiferent de distanță și condițiile de transport, a fost foarte mică.

Cum stă Bacăul

Am întrebat Ministerul Muncii care este situația contractelor de muncă la nivelul județului Bacău. Răspunsul oferit este interesant: ponderea salariaților plătiți cu  minumul pe economie este de numai 20 % iar procentul ar putea fi și mai mic dacă avem în vedere că în statistică nu au fost introduse o serie de ramuri bugetare. Cum “la stat” se practica mai puțin salariul minim, rezultă că dacă s-ar adăuga și salariile acestor ramuri, procentul final ar fi mai mic. Interesant este și faptul că, în municipiul Bacău, ponderea salariului minim este mai mică decât media pe județ, la fel și la Buhuși, Comănești sau Moinești. Peste media pe județ sunt orașele Slănic Moldova, Onești sau Dărmănești.

Care este situația în județ

Cum spuneam, la nivelul județului, media este de 20,61 la sută. Din aproape 135.000 de salarii cu normă întreagă, circa 27.800 sunt la nivelul minim.

Municipiul Bacău: 17,92%

Municipul Onești: 22,73%

Municipiul Moinești: 18,57%

Orașul Buhuși: 18,27%

Orașul Comănești: 17,83%

Orașul Dărmănești: 28,50%

Orașul Slănic Moldova: 29,67%

Speranțe pentru viitor

Ordonanța austerității, 130/2021, desființează, practic, salariul minim. Și nu îl desființează peste doi ani, ci chiar de la începutul acestui an, pentru toți angajații care au o vechime de peste 24 de luni. Potrivit actului normativ, toate contractele care se încadrează în aceste prevederi trebuie schimbate, astfel încât salariile să crească. Ordonanța 130/2021 a schimbat, printre altele, și Codul Muncii, introducând două alineate la articolul 164, care aduc schimbări majore în piața muncii. Conform acestora, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Salariul mediu e mai mic

Faptul că stăm mai bine la salariul minim lasă o mulțime de loc pentru mult mai bine. Și asta pentru că, salariul mediu pe județ este mai mic cu 100 de euro față de salariul la nivel național. Conform Direcției Județene de Statistică Bacău, în luna noiembrie 2021 câştigul salarial mediu brut a fost în judeţul Bacău de 5.451 lei (RON)/persoană, cu 493 lei (RON)/persoană mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale (-8,3%). Salarii medii brute peste media judeţului s-au înregistrat în “agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit”şi “servicii”, iar sub media salariului din judeţ se află activitatea “industrie şi construcţii”. Faţă de luna octombrie 2021 câştigul salarial mediu brut la nivelul judeţului a crescut, în preţuri comparabile, cu +4,8%, iar faţă de luna noiembrie 2020 acesta a crescut, în preţuri comparabile cu +1,8%. Câştigul salarial mediu net a fost în judeţul Bacău de 3.403 lei (RON)/persoană, cu 242 lei (RON)/persoană mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale (-6,6%).

Precizări metodologice

Inspecţia Muncii gestionează, prin Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic, baza de date privind salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă în baza Codului muncii, formată din informațiile comunicate de către toţi angajatorii din România prevăzuţi prin legislaţia menţionată şi care se conformează acesteia prin transmiterea registrului. Menţionăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidenţiate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcţionarii publici, militarii, personalul din justiţie etc. Precizăm că Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic se completează de către angajatori în ordinea încheierii, modificării sau încetării raporturilor de muncă încheiate doar pe baza contractelor individuale de muncă şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în termenele prevăzute în H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, corectitudinea completării registrului şi a transmiterii datelor informatice fiind în sarcina exclusivă a angajatorilor.

Conform H.G. nr. 1071/2021 începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, este în sumă de 2.550 lei/lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră.
Prin derogare de la prevederile art.164 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 – Codul  muncii, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de baza minim brut pe tare garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei, fără a include indemnizațiile, sporurile, alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore/ lună.

 

 

 



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img