25 aprilie 2024
ContrasensCriza: unii cu foloasele, altii cu ponoasele

Criza: unii cu foloasele, altii cu ponoasele

Suntem de atâtia ani in criza incât nici nu ne mai aducem aminte cum s-a declansat si cine se face vinovat de aceasta situatie. In zgomotul certurilor politice, sfaturilor despre iesirea din criza, a impunerii masurilor de austeritate, nimeni nu mai aminteste despre factorii care au dus la prabusirea economiilor. Si nici despe vinovati.

In schimb, ni se baga mereu pe gât reteta austeritatii si suntem certati ca nu taiem suficiente cheltuieli. Problema este ca nici o economie nu si-a revenit dupa aceasta reteta. Pentru ca e imposibil.

Ironia este, insa, ca aceste masuri sunt impuse victimelor crizei si nu celor care au declansat-o. Pentru ca nu tarile sarace care sunt nevoite, astazi, sa devina si mai sarace au declansat criza ci chiar tarile bogate, cele aflate azi in comitetul de medici care prepara cocktailurile de medicamente pe care trebuie sa le inghita “bolnavii”.

Suna hazardat, poate. Pentru ca, nu-i asa?, ni s-a tot repetat, de exemplu, ca Grecia se face vinovata pentru situatia in care se afla deoarece a cheltuit mai mult decât putea plati. Sau ca Ciprul e vinovat pentru ca si-a expus prea mult bancile la titlurile de stat grecesti. Si, din aceasta cauza e nevoie ca aceste tari sa inghita hapuri amare si sa aplice masuri extraordinare, unele dintre acestea fiind chiar in afara spiritului european.

Doar ca, de exemplu, cel mai important client al industriei militare germane a fost Grecia. Iar nemtii nu s-au plâns niciodata ca au prea multe comenzi si ca grecii ar trebui s-o lase mai moale cu inarmarea. In ceea ce priveste Ciprul, bancile n-au facut decât sa respecte o directiva europeana care preciza ca investitiile in titluri de stat au riscul egal cu zero.

Problema este ca, dupa cum spuneam, unii fac boacane iar altii incaseaza facturile. Ceea ce nu este deloc bine.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri