– UAT Moinesti a cheltuit circa 200.000 lei fara acordul Directiei de Sanatate Publica – instanta considera ca administratia locala nu a respectat dispozitiile legale

In urma cu un an, UAT Moinesti a dat in judecata Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau si a cerut obligarea institutiei la plata sumei de 67.681 lei (49.298 lei reprezentând cheltuieli de personal, iar 18.383 lei, contravaloarea medicamentelor si materialelor sanitare din unitatile de invatamânt care functioneaza in Moinesti), suma aferenta anului 2013 care a fost platita de UAT Moinesti din fonduri proprii.

Conducerea administratiei publice locale arata ca, in 2013, a incheiat cu DSP un contract ce avea ca obiect asigurarea drepturilor salariale ale personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul cabinetelor de medicina generala si dentara din unitatile de invatamânt – medici, medici dentisti, asistenti medicali, precum si a cheltuielilor pentru medicamente si materiale sanitare. Pe parcursul derularii contractului, au fost angajati doi salariati, impunându-se astfel suplimentarea sumei contractate initial, cu 49.200 lei.

PUBLICITATE

DSP a refuzat insa suplimentarea finantarii, ba mai mult, a atras atentia UAT Moinesti ca salariile noilor angajati, stipulate in contractele de munca, nu au respectat dispozitiile legale. De cealalta parte, UAT Moinesti acuza ca cererea de suplimentare a fondurilor a fost refuzata in mod nelegal si ca aceasta s-a bazat pe documente justificative. In instanta, reprezentantii DSP au explicat ca sporul acordat asistentei detasate in cuantum de 75 la suta nu se justifica, iar organizarea concursului privind postul de medic de medicina generala a determinat o cheltuiala suplimentara care nu s-a incadrat in bugetul aprobat.

In acelasi timp, suma de 18.383 de lei, contravaloarea medicamentelor si materialelor sanitare pentru anul 2013, nu a putut fi alocata pentru ca aceasta nu ar fi fost solicitata in perioada aprilie – decembrie 2013 si nici nu ar aparea in documentele justificative. Pe parcursul actiunii, UAT Moinesti a venit cu noi cereri, printre care obligarea DSP la semnarea unui act aditional la contract pentru suplimentarea valorii contractului cu suma de 51.151 lei, platita de administratia locala din fonduri proprii. UAT Moinesti a mai cerut ca DSP sa fie obligata sa semneze contractul in derulare in perioada ianuarie – decembrie 2014 cu valoarea de 144.431 lei si sa plateasca suma de 195.582 lei, suportata de UAT Moinesti din fonduri proprii.

Instanta a dat dreptate DSP

Tribunalul Bacau a respins actiunea UAT Moinesti. „Contractul incheiat intre parti a avut in vedere anumite sume, analizate ca fiind in conformitate cu dispozitiile legale, la momentul incheierii lui, posibilitatea suplimentarii sumelor ce au facut obiectul contractului neputându-se face decât in limita sumelor aprobate prin legea bugetului de stat. (…)

Pârâta (DSP, n.r.) a justificat refuzul de suplimentare prin faptul ca reclamanta (UAT Moinesti, n.r.) a angajat salariati noi in contextul in care, potrivit prevederilor bugetare pe anul 2013, finantarea asistentei medicale era asigurata pentru 94 la suta din necesarul de cheltuieli de personal estimat pe 2013 si reclamanta nu a respectat dispozitiile din OUG 34/2009 in conformitate cu care, in mod exceptional, se puteau organiza concursuri in vederea ocuparii unor posturi vacante, dar numai in contextul in care s-ar fi incadrat in cheltuielile de personal aprobate prin buget. (…)

In mod justificat, pârâta a inteles sa refuze suplimentarea veniturilor finantate prin contractul incheiat intre parti, urmând ca aceste cheltuieli sa ramâna in sarcina ordonatorilor de credite care au organizat concursul respectiv”, arata judecatorul in motivarea deciziei. Mai mult, instanta considera ca UAT Moinesti nu a respectat dispozitiile legale când s-a angajat sa suporte aceste cheltuieli. UAT Moinesti a facut recurs impotriva hotarârii Tribunalului care urmeaza sa se judece la Curtea de Apel.

„Eu, in calitate de ordonator de credite, aveam un deficit de personal la cabinetele medicale din scoli. Am solicitat DSP sa-mi aloce bani pentru a angaja personal, insa, DSP, din rea-vointa, nu a solicitat Ministerului Sanatatii suplimentarea bugetului, desi ministerul si-a dat acordul. Eu nu pot comenta acum decizia Tribunalului, dar avem sperante intr-o hotarâre favorabila la Curtea de Apel.”
Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ