Directia de Servicii Publice (DSP) Bacau nu poate gestiona de una singura problema câinilor comunitari. Este nevoie de implicarea autoritatilor, in speta a Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), a asociatiilor de protectie a animalelor, a comunelor invecinate municipiului (care trebuie sa aiba propriul serviciu de ecarisaj potrivit Ordonantei 55) si mai ales a comunitatii locale, a bacauanilor care, daca ii iubesc pe comunitari, trebuie sa ii sterilizeze, sa ii ia pe numele lor si sa ii ingrijeasca.

Acesta este mesajul pe care l-au transmis, pe scurt, cei de la DSP Bacau, intr-o conferinta de presa organizata joi, dupa incidentele grave care s-au petrecut la inceputul saptamânii, in Parcul Cancicov si despre care cotidianul Desteptarea a relatat pe larg, chiar in editia de joi. Doua femei au fost atacate de câinii comunitari in timp ce se indreptau spre si de la serviciu. In plina zi, femeile au fost surprinse de maidanezi, iar una dintre ele a fost operata la picior, dupa ce rana a fost prea mare si ii punea viata in pericol. Hingherii au reusit sa captureze câinele care a muscat-o.

„Problema câinilor comunitari nu se va rezolva cu aceasta capturare. Ce s-a intâmplat e foarte grav, dar pentru a rezolva problema este nevoie de mai multi factori”, a explicat directorul Directiei de Servicii Publice, Gabriel Gritcu.

PUBLICITATE

Prima problema este personalul subdimensionat, apoi faptul ca apar noi patrupede prin oras mereu, aduse din localitatile vecine. „Ordonanta 155/2001 stipuleaza clar ca fiecare consiliu local trebuie sa organizeze servicii specializate pentru gestionarea câinilor fara stapân. Doar Bacau, Moinesti, Onesti, Comanesti au astfel de servicii”, a mai spus Gritcu.

O alta problema este ca, la actiunea de capturare a câinilor, in loc sa dea o mâna de ajutor, anumiti locatari ii adapostesc in casa. Gritcu a prezentat si un filmulet cu modul in care se desfasoara o actiune de capturare si cum o femeie de pe Aleea Parcului tine in fata usii mai multi câini, iar pe cel mai agresiv il baga rapid dupa usa, ca hingherii sa nu il poata ridica.

Cei de la DSV spun ca au transmis societatilor sa rezolve problema maidanezilor care isi fac veacul prin curtile lor. Din comunicatul pe care ni l-au transmis, se intelege ca cei de la DSV au grija de ce se intâmpla in adaposturi, in timp ce „ecarisarea teritoriului este in responsabilitatea consiliilor locale”, arata purtatorul de cuvânt, dr. Vlad Gheorghita.

Nici o vorba despre amenzi aplicate societatilor sau persoanelor fizice care nu isi vaccineaza patrupedele. Potrivit evidentelor, in judet sunt circa 20.700 câini inregistrati.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Cainii nu stau intr-un loc decat daca gasesc o sursa stabila de hrana. Nu doar capturarea este necesara, ci si amendarea usturatoare, repetata si constanta a celor care inteleg sa transforme spatiul public in crescatorie.

    Faptul ca un animal se afla pe strada nu-ti da si dreptul sa il cresti pe strada. Strada e un spatiu comun. Exista legi clare care se ocupa cu sanatatea spatiului public.

    Nu sunt bani la buget? Foarte bine, sa se produca. Amenzile sunt o sursa binevenita, mai ales daca spatiul public e murdarit de resturi alimentare.

    SPATIUL PUBLIC NU E COSUL DE GUNOI AL NIMANUI. AMENZI, AMENZI SI IAR AMENZI!

LĂSAȚI UN MESAJ