Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile silvice abilitate are ataşată o amprentă dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a „comerciantului”.

Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există documente legale de provenienţă, cu regim special.

Fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie.

Conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice transportul şi/sau comercializarea pomilor de Crăciun nemarcaţi cu amprentă dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat, prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare, constituie contravenție silvică și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5000 și 10000 de lei.


PUBLICITATE