Dosarul civil impotriva OMV Petrom si autoritatilor din judet, deschis de familiile evacuate dupa explozia din 2010 la o casa din Zemes, a mai avut un termen, zilele trecute, dar lucrurile par blocate de diverse interpretari ale legii si exceptii invocate insistent de OMV Petrom si autoritatile din judet, care considera ca nu au nicio vina si nicio legatura cu deflagratia.

OMV Petrom se agata de sentinta de achitare din dosarul penal si incearca, pe toate caile, sa scape de orice raspundere, inclusiv pe latura civila, respectiv acordarea unor despagubiri.

Ca atare, compania ar vrea sa se ia in calcul “autoritatea de lucru judecat”, exceptie care s-a transat, in defavoarea OMV, inca de anul trecut, tinându-se cont atunci ca la mijloc sunt doua dosare diferite, cu alti pagubiti. Intre timp, s-a schimbat magistratul care primise acest dosar, iar discutiile s-au reluat de la zero. Pe aceleasi exceptii, dar imbracate in alte cuvinte. La termenul din iunie, judecatoarea parea sa cedeze presiunilor OMV si a pus in discutie aceeasi chestiune, dar sub o alta forma – “prezumtia puterii de lucru judecat”.

PUBLICITATE

Nu s-a pronuntat atunci si a amânat o decizie in acest sens pentru termenul din septembrie. Dat fiind si faptul ca o astfel de exceptie, daca ar fi admisa, ar insemna respingerea actiunii deschise de pagubiti. Zilele trecute, discutiile s-au reluat, iar avocatii familiilor afectate au vorbit din nou despre neglijenta OMV, nepasarea autoritatilor din judet si tot dezastrul produs din cauza acestora, faptul ca nu exista autorizatii de exploatare a sondelor (si Consiliul Judetean a confirmat ca nici nu s-au cerut), dar, pe de alta parte, ca s-au autorizat sonde noi dupa alunecarile de teren, fiind cunoscut riscul producerii unor explozii.

Juristul OMV a adus in aparare programele stabilite de stat si a recunoscut ca a amplasat sonde noi, dar in limita permisa. Avocata companiei s-a legat insistent de sentinta penala si spera macar intr-o suspendare a cauzei. In final, nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând ca instanta sa se pronunte zilele urmatoare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ