Ministerul Educatiei a facut publice, din nou, calificativele pe programe de studii organizate de universitatile acreditate din sistemul national de invatamânt. Tot pe baza acestor categorii – A, B, C. D, E – s-a facut si o clasificare a institutiilor de invatamânt superior si o ierahizare a programelor de studii. In acest clasament, cele doua universitati bacauane nu stau chiar bine.

Ierarhizarea universitatilor realizata de Ministerului Educatiei este singura certa si a fost facuta in urma cu doi ani impreuna cu experti din cadrul Asociatiei Universitatilor Europene (EUA). Acum, im prag de admitere, ea poate fi un reper pentru candidati.

Au fost analizate 60 de domenii de studii, iar facultatile au primit un calificativ de la A la E. Programele de studii care au obtinut A sunt cele mai performante, iar cele notate cu E sunt cele mai slabe.

8 E-uri pentru universitatile din Bacau

In lista facultatilor notate cu cel mai slab calificativ Bacaul este mentionat de opt ori. In ceea ce priveste Universitatea de stat “Vasile Alecsandri”, aici au fost mentionate doar trei specializari – Stiinte ale mediului, Psihologie si Administrarea afacerilor, in timp ce Universitatea “George Bacovia” are calificativul E la Drept, Stiinte administrative, Administrarea afacerilor, Finante si Asistenta sociala.

La unele facultati stam bine

Pe de alta parte, in aceasta ierarhizare, sunt si facultati cotate bine si foarte bine. Astfel, la Universitatea “Vasile Alecsandri” facultatile de Ingineria mediului, Drept, Educatie fizica si sport au calificativul A (cel mai bun), Conatbilitatea, Marketingul si Filologia – calificativul B, Matematica, Informatica, Ingineria chimica, Ingineria produselor alimentare, Ingineria mecanica, Mecatronica si robotica, Inginerie si management, Inginerie electrica si energetica, Biologie, Stiinte ale comunicarii – calificativul C, iar Ingineria sistemelor, calculatoare si tehnologia informatiei, Ingineria industriala si Stiinte ale educatiei – calificativul C.

In schimb, Universitatea “G.Bacovia” nu are niciun calificativ de A si B, dar are C la Marketing si D la Management si Contabilitate. La ambele institutii de invatamânt superior din Bacau, inscrierile pentru admitere incep saptamâna viitoare.

Roxana Neagu
Madalina Gheta

Criteriile folosite in ierarhizarea oficiala au fost:
– predare si invatare
– cercetare
– relatiile cu mediul extern
– capacitate institutionala

“Sunt ierarhizari vechi, care au la baza norme europene. Acum se lucreaza pe alte clasificari sau la o actualizare a celor existente, dar care vor avea ca baza strict invatamântul superior de la noi din tara. Nu ne putem compara cu marile universitati din Europa. In alta ordine de idei, aceste criterii au fost de la inceput contestate, tocmai pe acest motiv. Iar unde avem noi calificative E vorbim de programe in curs de acreditare. Suntem deja la a doua promotie cu toate cele trei programe, iar de la a treia promotie deja le vom acredita, asa cum prevede, de altfel, si legea”
– prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff – rectorul Universitatii “Vasile Alecsandri” Bacau

“Nu e normal sa fim comparati cu «colosii». Noi suntem o universitate de provincie, privata si cu un numar relativ mic de studenti. Important este ce se va intâmpla cu ei dupa ce termina facultatea. Important e sa ramâna in comunitate pentru ca numai asa si comunitatea se poate dezvolta. Pe de alta parte, din pacate, programul Asistenta sociala, destul de cautat peste tot, la noi nu mai functioneaza de doi ani, din lipsa de cereri. Sau daca au fost, au fost prea putine. Criteriile nu trebuie facute dupa norme UE, ci dupa cum evolueaza fiecare universitate, cum se implica sa ridice standarde. Suntem de profesori aici care chiar vrem sa ridicam aceasta universitate.”
– lector universitar dr. Nicoleta Botez – Universitate “George Bacovia”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ