În perioada 01.01-30.04.2021, prioritatea strategică a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău a fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, adaptată situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS CoV-2.

În acest sens, au fost executate 3560 de acțiuni specifice de ordine publică pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, gestionarea și limitarea efectelor pandemiei de coronavirus și verificarea aplicării măsurilor de protecție sanitară pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, colaborându-se permanent cu celelalte structuri M.A.I. de la nivel judeţean în vederea îndeplinirii acestor obiective.

Adoptarea unor prevederi legale care au limitat organizarea și desfășurarea diferitelor genuri de manifestări și adunări în spațiul public, au condus la scăderea considerabilă a numărului acestora. În perioada analizata, au fost executate 51 de misiuni de asigurare a ordinii publice, neînregistrându-se tulburări grave ale ordinii publice care să impună intervenția pentru restabilirea acesteia.

Rezultatele gamei diversificate de misiuni pot fi sintetizate în constatarea a 159 infracțiuni atât de către echipajele de jandarmi, cât și în sistem integrat, în cooperare cu polițiști, 156 persoane fiind identificate ca autori ai acestor fapte de natură penală.

În această perioadă, jandarmii au aplicat 3416 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 678700 de lei, iar nu mai puțin de 690 de mandate de aducere, emise de instanțele de judecată și organele judiciare au fost executate în mod corespunzător.

De asemenea, efectivele de jandarmi care au asigurat paza și protecția instituțională la obiectivele aflate în competența inspectoratului au fost la datorie, adoptând măsuri stricte de supraveghere atât a obiectivelor păzite, cât și în ceea ce privește zona din apropierea acestora, pentru depistarea situațiilor de nerespectare a legislației în vigoare, în special a cazurilor de tulburare a ordinii și liniștii publice, dar și a altor fapte de natură contravențională sau penală.

Recomandăm cetățenilor să solicite în cel mai scurt timp intervenția instituțiilor cu atribuții în acest domeniu prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau, atunci când este posibil, prin sesizarea directă a celei mai apropiate patrule de ordine și siguranță publică, în vederea luării măsurilor ce se impun.PUBLICITATE