Primarul Romeo Stavarache impreuna cu aparatul administrativ din Primaria Bacau au primit din partea avocatului dr. Botomei Vasile cea mai grea lovitura prin Tribunalul Bacau, Sectia de Contencios Administrativ. Prin sentinta civila 1920/29.11.2012, motivata recent de magistratul Oana Georgeta Pinzaru, Tribunalul a hotarât anularea dreptului Primarului Mun. Bacau de a mai elibera autorizatie de functionare pentru agentii economici din Bacau:
“Admite in parte actiunea. Dispune anularea art. 3 si 6 din Regulamentul de Urbanism Comercial al Mun. Bacau. (Anexa 1 la HCL Bacau 175/2006). Obliga pârâta la 1.000 lei cheltuieli de judecata.”
De sapte ani, cu incepere de la data aprobarii de catre Consiliul Local Bacau a Hotarârii nr. 175/29.06.2006, Primarul Bacaului s-a servit de autoritatea Politiei Primariei Bacau, pentru a persecuta pe toti agentii economici din oras prin amenintarea cu suspendarea activitatii, daca nu se conformau prevederilor din art. 3 si 6 din hotarârea Consiliului Local, potrivit carora functionarea acestora era conditionata de obtinerea unei autorizatii de functionare si profil de activitate eliberata de Primarul Stavarache Romeo.
Astfel, aceste articole prevedeau urmatoarele:
– Art. 3: “Toate persoanele fizice/juridice, cu exceptia institutiilor administratiei de stat, ce desfasoara pe raza Mun. Bacau activitati din sectorul comercial, al serviciilor si al productiei se vor supune prevederilor prezentului regulament si isi vor desfasura activitatea numai cu acordul autoritatilor administratiei publice locale exprimat prin autorizatia de functionare, ce se va emite in acest sens.”
– Art. 6: “Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de forma de proprietate precum si persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate independenta conform Legii 300/2004 si a altor legi speciale care reglementeaza profesiile liberale isi vor putea des­fasura activitatea pe raza teritoriala a Mun. Bacau, numai in baza acordului autoritatilor administratiei publice locale.
Acest acord se va materializa prin eliberarea, la cerere de catre Primarul Mun. Bacau, a unei autorizatii de functionare si profil de activitate sau a unei autorizatii de amplasare si profil de activitate.
Persoanele specificate la alin. 1 au obligatia sa solicite Primarului Mun. Bacau eliberarea autorizatiei de functionare sau a autorizatiei de amplasare pentru fiecare amplasament folosit, sediu social, pentru fiecare punct de lucru si pentru orice activitate.”
Unul dintre contestatorii legalitatii acestei hotarâri de Consiliu Local a fost renumitul doctor in drept, avocat Botomei Vasile. In mod constant, prin toate actiunile intreprinse, a combatut in fata instantelor judecatoresti si a opiniei publice nelegalitatea acestei hotarâri de consiliu local.
Avocatul Botomei Vasile a fost victima constanta a abuzurilor savârsite de functionarii din Primaria Bacau, insa a continuat razboiul pâna la capat, dovedind prin recenta hotarâre a Tribunalului Bacau ca autorizarea functionarii agentilor economici se face prin Registrul Comertului, prin aplicarea Legii 359/2004, care prevede in art. 5 ca “prin autorizarea functionarii, in sensul prezentei legi, se intelege asumarea de catre solicitant a responsabilitatii privitoare la legalitatea desfasurarii activitatilor declarate”.
Registrul Comertului elibereaza Autorizatie de Functionare pe baza actului de proprietate sau de inchiriere pe care il prezinta agentul economic cu ocazia declararii si inregistrarii punctului de lucru.
Eliberarea certificatului constatator de la Registrul Comertului constituie actul de autorizare a functionarii agentului economic in spatiul in care si-a deschis punctul de lucru si nu mai este necesara nicio alta autorizare de la Primarie.
Avocatul Botomei Vasile a dovedit in fata instantei ca nicio lege din România nu prevede sanctiuni pentru lipsa acordului de functionare de la primar, daca agentul economic este inregistrat si autorizat cu punct de lucru prin Registrul Comertului.
Avocatul Botomei Vasile a luptat eroic in razboiul impotriva primarului, el fiind victima nelegalitatilor comise de Politia Locala Bacau, fiindu-i inscenata la data de 01.03.2010 o fapta de ultraj impotriva unei politiste comunitare.
Politia Locala a fost prinsa in offside si de judecatorii de la Curtea de Apel Suceava, care recent, prin decizia penala definitiva din 25.01.2013, a dat dreptate avocatului Botomei Vasile, constatându-se ca fapta de ultraj nu exista, ca acuzatiile au fost mincinoase si ca organele de control ale Politiei Comunitare nu au dreptul de control in incinta magazinelor specializate inregistrate si autorizate cu punct de lucru prin Registrul Comertului:
“Admite recursurile declarate de Parchetul de pe lânga Judecatoria Suceava si de inculpatul Botomei Vasile impotriva sentintei penale nr. 489 din 24 septembrie 2012 a Judecatoriei Suceava. Caseaza in totalitate sentinta penala sus mentionata. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 25 ianuarie 2013.”
Intrebat cu privire la posibilitatea agentilor economici de a recupera banii platiti anual de catre agentii economici pentru eliberarea autorizatiilor de functionare de catre primar, avocatul dr. Botomei Vasile ne-a declarat ca felicita magistratii de la Curtea de Apel Suceava si Tribunalul Bacau. Are deja o lista cu agenti economici care s-au prezentat la cabinetul acestuia din str. Oituz, nr. 33, in vederea constituirii documentatiei si formularea de actiuni pentru restituirea taxelor de autorizare a functionarii, incasate nelegal de Primaria Mun. Bacau in perioada cuprinsa intre 2006 si pâna la zi.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE