luni, 22 decembrie 2025

Austeritate in camara

Aprovizionarea de toamna, cu buzunarele aproape goale

Vremea capricioasa, cu lungi perioade de canicula urmate de zile intregi cu ploi abundente, a afectat productia de legume. Cu toate acestea, in pietele bacauane greu se mai gaseste un loc la taraba. Marfa este destula, comerciantii sunt deschisi la negociere, insa criza a cam golit buzunarele bacauanilor. Aprovizionarea se face in cantitati mici, iar multi dintre cumparatori recunosc, fara sfiala, ca au renuntat la bunatatile pe care le pregateau altadata in aceasta perioada.

Piata Centrala este, la orice ora din zi, plina de comercianti si clienti. Spatiile rezervate pentru desfacerea legumelor si a fructelor sunt ocupate suta la suta. Marfa nu lipseste, chiar daca destul de multa poarta semnele vremii neprielnice din aceasta vara. „Cam jumatate din productie s-a stricat, spune Vasile Ocneanu, din Pincesti. Ba a fost caldura prea mare, ba ploaie. Macar ce am cules de-am vinde. Se plange lumea de criza, dar ce sa le facem? Cumpara cate putin. Doua-trei kilograme, cel mult cinci, de client. Nici nu ne mai facem calcule daca scoatem banii bagati.” La taraba de alaturi vand nepotii lui. Andreea nu este multumita de vanzare si recunoaste ca, anul acesta, clientii negociaza la sange. Gica Bindac din Gragusani – Parava, spune ca, in ciuda eforturilor, a scos o productie cu 30% mai slaba decat anul trecut. „Noi suntem suparati, clientii sunt suparati ca ar cumpara dar nu au bani. Negociem. Cu noi, produ­catorii, se inteleg mai bine, de aceea ne cauta aici, la tarabele din parcare, unde ne-au asezat, la periferia pietei.”

Preturile au explodat

Printre tarabe este o vanzoleala continua. Clientii trec de cateva ori prin fata tarabelor in cautarea celor mai bune preturi. „Noi nu avem nimic impotriva celor care muncesc pamantul si vin in piata cu marfa, ne spune un cumparator. E greu si pentru ei. Toate relele pleaca de la salariile si pensiile prea mici.” Mitica Creanga trece cu sacosa goala de la taraba la taraba. „Inca nu am cumparat nimic. Umblu dupa ce-i mai ieftin. Incerc sa fac aprovi­zionarea. Nu mai cumpar ca altadata. Nu am renuntat la nimic din ce preparam, dar am redus cantitatile.” Ion Patrascu a umplut sacosele si a constatat ca preturile au „explodat”. „Sunt cu 30-40% mai mari decat anul trecut. Asta nu inseamna ca renunt la ceva. Fac un efort. O data pe an facem zacusca.” Desi preturile par mici trecute in lei noi pe etichete, pentru aprovizionarea de toamna este nevoie de un buget consistent. Cu reducerile salariale din ultima vreme, este sigur ca in multe camari rafturile vor ramane goale.



Doina Mincu


spot_img