11 elevi din judetul nostru au fost admisi, dupa un examen dur, la Colegiul Militar “Stefan cel Mare” din localitatea Câmpulung Moldovenesc, judetul Suceava. Printre acestia se numara si o fata. Au doar 14 – 15 ani, dar si-au dorit sa imbrace, fara frica, haina militara. Au trecut prin probe de foc, au invatat, si-au depasit limitele si acum si-au vazut visul implinit.

“Din clasa a V-a mi-am dorit asta si de atunci am luptat zi de zi si m-am pregatit intens pentru a reusi”, ne-a spus sincer Iulia Elena Anisca, singura fata din Bacau admisa la Colegiul Militar. Si nu oricum, ci prima pe lista, la fete, cu media generala 9.97, alaturi de o colega din Tg.Neamt.

“Da, am muncit mult. Am terminat gimnaziu cu 9.99, la Evaluarea Nationala am media 9.90, iar la testul scris de admitere, la româna si matematica, am luat 10 pe linie”. Dar pâna a intra la scris, in luna mai a trecut de probele eliminatorii, care nu au fost deloc usoare. A fost un test psihologic, solicitant, si apoi o proba de sport unde a avut rezistenta si traseu aplicativ, cu sarituri, salturi, flotari, mers târâs, aruncare de mingi, escaladare de obstacol, mers in echilibru.

PUBLICITATE

“Din cauza sportului am fost la un pas sa renunt. Dar am intensificat antrenamentele si am reusit”, mai arata Iulia, cea care in curând, pe 19 iulie, va implini 15 ani. “Imi doresc sa ajung cât mai sus. E o mândrie sa imbraci haina militara. Nimic nu m-a descurajat”, ne-a mai declarat tânara, care deja stie ce va face dupa absolvire: Drept militar.

De la Colegiul Militar, la Academia de Aviatie

Un loc mai special, intr-un liceu mai special si-a dorit si colegul ei de clasa, Mihai Rares Iscu. “Vreau sa fiu ofiter. M-am interesat ce inseamna asta si am pornit la drum. Eram mic atunci”, ne-a declarat senin, la cei 14 ani pe care ii are. Aflase de la elevii mai mari si care sunt conditiile de acolo, ca totul inseamna rigoare, disciplina, clasa.

Dar nu s-a speriat. S-a pregatit intens pentru a invinge. “La sport a fost foarte greu. Eram si multi. Serii de câte 50-60 de baieti in fiecare zi. In final, la scris, am fost 8 pe un loc. Vreau sa fiu si acolo printre primii pentru a putea apoi sa intru la Academia de ofiteri. Mai am si o surioara care deja vrea si ea acolo (râde n.r.). Nu mi-e frica, stiu ce ma asteapta”, a conchis Rares hotarât. La fel de hotarât e si pe ceea ce va deveni si in viitor – ofiter de aviatie.

mili2

La deschiderea de an scolar vor fi deja in haina militara

Lui Gabriel Avram ii place ordinea, disciplina, dar recunoaste ca munceste pentru a avea “viitorul asigurat”.

“Asa ca am ales Colegiul Militar. De ce nu? Sunt profesori buni, esti permanent pregatit si apoi ai si un serviciu bun”, ne-a declarat sigur pe el. Si-a dorit sa fie admis la Câmpulung inca de când verisorul sau, acum in clasa a XII-a acolo, a pasit pentru prima oara in acea institutie. “Atunci mi-am zis ca vreau si eu sa fiu ca el”, a mai adaugat. Asa ca a luptat si la scoala sa ia note mari pentru a-si vedea visul implinit.

“Am intrat fara emotii. Stiam ca pot”, ne mai marturiseste. Sunt chemati acolo pe 12 septembrie pentru a fi pregatiti de deschiderea de an scolar care va fi pe 16 septembrie. “Va fi o altfel de festivitate, iar noi vom fi imbracati deja in haine militare”, explica mândru. Dupa ce va absolvi colegiu, Gabriel Avram va alege Academia de tehnica militara. “In aceasta cariera nimeni nu e somer”. Bine gândit!

“Nu stii – te invatam, nu poti – te ajutam, nu vrei – te oblig…”

Pe Iulian Ungureanu l-a convins tatal sau sa aplice la Colegiul Militar Câmpulung. “In rest, nu ai niciun viitor, chiar si cu facultate si master. Sunt operator chimist, am lucrat si in strainatate, dar nicaieri nu e usor, iar pentru singurul meu copil vreau ce e mai bun. A ramas fara mama de mic, am fost mereu lânga el si-mi doresc ce e mai bine pentru el”, ne-a spus tatal, Paul Ungureanu.

Recunoaste ca ii va fi greu sa se desparta de fiu, ca poate si copilul, acolo, printre straini nu-i va fi chiar bine, dar toate eforturile sunt pentru a-i asigura un viitor mai bun. “Acolo va avea de toate. Ei merg pe principiul nu stii, te invatam, nu poti, te ajutam, nu vrei, te oblig. Sa nu ma intelegeti gresit. Vreau doar sa arat ce inseamna haina militara, care inca mai e respectata. Si apoi, spuneti-mi un liceu din Bacau cu promovabilitate de suta la suta la bacalaureat! Nu e. Acolo va fi.

In toata tara, colegiile militare au fost cele mai bune, iar comandantul ne-a spus din start – pe toti ii vrea la studii superioare”, mai completeaza tatal. Asa l-a convins si pe Iulian sa incerce. Si a reusit. “A fost greu, dar nu am vrut sa-l dezamagesc pe tata. Si nici pe domnul diriginte”, ne-a spus sincer. Diriginte care, cu lacrimi in ochi, a adaugat: “E un copil deosebit. I-am zis mereu ca daca acesta va fi drumul lui, va reusi”, ne-a declarat prof. Andrei Antal. Iar Iulian a reusit, printre primii.

Cei 11 elevi bacauani admisi la Colegiul Militar “Stefan cel Mare” sunt:
– Iulia Elena Anisca – de la Scoala “St.Luchian” Moinesti
– Gabriel Avram – de la Scoala “St.Luchian” Moinesti
– Andrei Axinte – de la Scoala “M.Eminescu” Buhusi
– Ionut Catalin Bou – de la Scoala Sascut
– Andrei Cosmin Butu – de la Scoala nr.1 Livezi
– Ionut Daniel Floroiu – de la Scoala “N.Ene” Bacau
– Sebastian Mihai Gabrian – de la Scoala nr.2 Darmanesti
– Adrian Grigoras – de la Scoala “M.Eminescu” Buhusi
– Catalin Stefan Ioja – de la Scoala nr. 1 Tg.Ocna
– Mihai Rares Iscu – dela Scoala “St.Luchian” Moinesti
– Iulian Ungureanu – de la Sc. “Miron Costin” Bacau

Colegiul Militar Liceal “Stefan cel Mare” a fost infiintat la 25 noiembrie 1924, la Cernauti. In timpul razboiului este mutat prin tara si desfiintat in 1945. Va fi reinfiintat la Câmpulung Moldovenesc in 1953. Peste 11.000 de elevi au absolvit liceul, majoritatea orientându-se spre cariera militara. 200 din absolventi au fost avansati la gradul de general.

Colegiul are profil de matematica-fizica, insa se deosebeste de liceele “civile” prin faptul ca toti elevii sunt cazati in regim de internat iar viata de zi cu zi este modelata dupa tipare militare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Felicitari celor 11 admisi,printre care si un sascutean de-al meu.Am absolvit liceul militar din Campulung in 1981,anii au trecut dar amintirile nu se vor sterge niciodata.In ciuda tuturor privatiunilor datorate sistemului militar(internat,studiu obligatoriu etc) sa stiti ca nu este greu ,cum isi inchipuie-inca-persoanele din afara sistemului militar si veti avea doar satisfactii(depinde si de voi). Mai tarziu o sa-mi dati dreptate. Sa traiti !

LĂSAȚI UN MESAJ